Ucigaşul invizibil din locuinţe
Intoxicaţia cu monoxid de carbon este una dintre cele mai grave probleme ce cauzează decesul multor persoane. Aceasta se întâmplă din cauza gazului care nu are miros, culoare şi prezenţa căruia nu o sesizăm.
La 25 ianuarie curent, salvatorii au fost solicitaţi să intervină la deblocarea uşii unui apartament din Chişinău. „Apelul la 901 a parvenit la ora 23:00, de la serviciul medical de urgenţă, care nu a reuşit să pătrundă în locuinţă pentru acordarea ajutorului medical unei familii”, ne-au spus reprezentanţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale. Ajunşi la faţa locului, salvatorii au deblocat uşa, stabilind că, în interior, se aflau imobilizaţi un bărbat, de 31 de ani, soţia acestuia, de 31 de ani, şi fiica lor de 3 ani. Medicii au constatat moartea bărbatului, iar femeia şi copilul au fost transportaţi la spital în stare gravă.
„Fetiţa a fost internată la Centrul Mamei şi Copilului. Ea se află acum în comă, suferind un atac cerebral. Chiar dacă va supravieţui, s-ar putea să aibă nişte complicaţii grave, pentru că s-a aflat prea mult timp în camera ticsită cu monoxid de carbon”, ne-a spus Galina Marin, medic de urgenţă care a acordat primul ajutor medical supravieţuitorilor. Femeia a fost internată la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Medicii ne-au anunţat că starea acesteia este stabilă şi că ar putea fi externată în următoarele zile.
Galina ne-a povestit că anume femeia a fost cea care i-a telefonat şi le-a spus că soţul său şi-a pierdut cunoştinţa. „Femeia a chemat ambulanţa. Când am ajuns, nu ne-a deschis nimeni. De aceea am alertat poliţia şi Serviciul Situaţii Excepţionale. Am avut nevoie de 40 de minute ca să intrăm în casă şi să acordăm primul ajutor medical. Ne gândeam că nu mai găsim pe nimeni viu”, povesteşte întristată Galina Marin.
Potrivit medicilor, motivul întârzierii intervenţiei medicale adesea este legea, care nu permite salvatorilor să spargă vreo uşă în cazul în care nu au o autorizaţie. „Consider că această lege este o problemă a statului, a societăţii, din cauza căreia pierdem oameni. Astfel, legea care prevede salvarea oamenilor nu permite forţarea uşilor fără o autorizare legală. Această lege e un punct mort, care nu permite salvatorilor să-şi facă munca fără ezitări”, conchide Galina.
Primele cercetări arată că familia s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon. În prezent, sunt înaintate mai multe versiuni, surse de intoxicare puteau fi cazanul sau aragazul conectat. Toate circumstanţele şi cauza incidentului urmează să fie stabilite.
Medicii atenţionează că monoxidul de carbon este foarte uşor şi se ridică în partea de sus a încăperii. Acesta nu are miros şi nu poate fi observat. Simptomele de intoxicare sunt similare cu cele ale gripei, cum ar fi: dureri de cap, vedere înceţoşată, stare de vomă, dureri de gât, atenuarea auzului, iritabilitate, reducerea tensiunii arteriale, care se poate solda cu pierderea cunoştinţei, comă şi deces. Statistica arată că astfel de cazuri de intoxicare au loc aproape săptămânal.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI îndeamnă populaţia să respecte regulile de exploatare a instalaţiilor alimentate cu gaze naturale, să menţină încăperile aerisite, iar canalele de ventilare funcţionale. Pe tot teritoriul R. Moldova se desfăşoară campania de prevenire a incendiilor, care are drept scop profilaxia incendiilor şi intoxicaţiilor cu monoxid de carbon produse de la sobe defecte şi instalaţii alimentate cu gaze naturale.
Tatiana Beghiu