Principală  —  IMPORTANTE   —   „Tata, crede-mă”. Un tânăr din…

„Tata, crede-mă”. Un tânăr din Ucraina a creat un site pentru cei care vor să le vorbească rudelor din Rusia despre război

Cu trei săptămâni în urmă, Misha Katsurin (33 de ani) din Kiev, Ucraina, scria într-un mesaj pe Instagram despre cum tatăl său, stabilit în Rusia, nu îl crede că în Ucraina are loc un război. 

În replică, a primit mii de istorii similare din familii în care unul sau mai mulți membri nu cred că în Ucraina chiar are loc un război. Atunci când a realizat cât de mare e, de fapt, problema, Misha și-a spus că ar fi nevoie de mai multă implicare în combaterea propagandei. 

Așa, a luat naștere site-ul papapover.com, în varianta rusă și engleză, unde se explică, pe puncte, despre cum poți vorbi cu cei dragi despre miturile promovate de propaganda rusă. 

Propriul meu tată nu mă crede, știind că sunt aici și văd totul cu ochii mei, precum și că mama (fosta lui soție) se ascunde cu bunica în baie din cauza bombardamentelor”, spunea Misha în acea postare de pe Instagram. 

Tânărul povestește că înainte de asta, nu vorbise vreodată cu tatăl său despre propagandă și că reacția sa l-a șocat. 

 „Eram cu inima zdrobită. Când ceva atât de tragic se întâmplă în orașul tău, știi că trebuie să faci tot posibilul pentru a-ți păstra familia în siguranță, dar în același timp, tu însuți ești în pericol. Vrei să împărtășești această experiență cu cei dragi și când tot ce primești drept răspuns este negarea, ți se rupe inima”, spune Misha. 

După ce a distribuit postarea cu povestea sa, mii de oameni au început să-i împărtășească experiențe similare. Atunci, a înțeles că aceasta este o problemă comună și că mulți alții au nevoie de îndrumare pentru a o rezolva. 

Cu toții ne dorim înțelegere din partea rudelor și, pentru a o obține, în situația actuală, mulți avem nevoie de ajutor. Prietenul meu și co-fondatorul agenției de creație „Banda”, Pavel Vrzheshch m-a ajutat să creez site-ul web, unde publicăm mituri și adevăruri despre războiul ruso-ucrainean. Noi am colaborat cu psihologi și profesioniști, care ne-au ajutat să realizăm ghidul de pe site, despre cum să vorbim cu rudele care în propaganda rusă”, adaugă el. 

În opinia sa, dacă mai mulți oameni ar cunoaște adevărul despre ce se întâmplă în Ucraina, s-ar putea produce unele schimbări în interiorul Rusiei. 

Acum, 71% dintre ruși susțin războiul cu Ucraina, potrivit diverselor rapoarte. Parțial, există un astfel de sprijin pentru că oamenii au o imagine falsă a ceea ce se întâmplă. Dacă mai mulți ar înțelege groaza și acțiunile distructive pe care le face Rusia, s-ar putea să se producă schimbări din interior. Nu sper ca rușii să răstoarne guvernul, dar dacă ar cunoaște faptele reale, asta ar putea ajuta situația”, mai spune Misha. 

El consideră că propaganda este eficientă din mai multe motive: faptul că majoritatea rușilor se uită la televizor, iar sursele media independente au fost distruse de regim, faptul că toată informația este transmisă conform agendei Kremlinului, dar și că toate acestea s-au făcut sistematic timp de 20 de ani. 

Aș recomanda oamenilor să stabilească o legătură emoțională cu rudele lor, pentru a le face să creadă ce se întâmplă cu adevărat, înainte de a le vorbi în detalii despre război. Ei au propriul lor adevăr și pentru a-i face să creadă altfel, trebuie să-i faci să se pună în pielea noastră pentru a înțelege groaza războiului”, explică Misha. 

El afirmă că, între timp, după efort și discuții, relația sa cu tatăl său se schimbă câte puțin și că simte cum devin mai apropiați. Anterior, mărturisește că nu au petrecut niciodată atât de mult timp rezolvând ceva împreună. 

La fel ca și mulți alți ucraineni, Misha nu credea că chiar va începe un război, însă era pregătit, într-o anumită măsură, pentru asta. La fel ca și alți mulți ucraineni, în prezent, încearcă să le ajute pe mama și bunica sa să părăsească Berdyansk, acum ocupat de forțele ruse. 

Mesajul său către oamenii simpli din Rusia acum este să nu rămână indiferenți:

Acum fiecare dintre noi ar trebui să facă tot ce poate pentru a ajuta oamenii și pentru a opri războiul”. 

În dimineaţa zilei de 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, atacul fiind precedat de o declaraţie a preşedintelui rus care a transmis conaţionalilor săi că este vorba de o „operaţiune specială” pentru „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei.

De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele afectate de război.