Şefi mulţi şi salarii mari la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale
Din 1 august 2016, în R. Moldova, şi-a început activitatea Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Noua instituţie întruneşte, deocamdată, 43 de procurori, dintre care un procuror-şef şi nu mai puţin de cinci adjuncţi. Aceasta a fost creată prin unificarea a două secţii din cadrul Direcţiei Exercitare şi Conducere a Urmăririi Penale. Toţi procurorii din această nouă procuratură au fost numiţi, printr-un ordin al procurorului general interimar, cei şase conducători având statut de interimat. Noua structură urmează, conform competenţelor stabilite de lege, să combată infracţiunile cu caracter terorist, clonarea, genocidul, banditismul, crimele grave, trădarea de patrie, precum şi evaziunea fiscală sau contrabanda.
Noua procuratură a fost formată în baza a două secţii, cea privind exercitarea urmăririi penale pe cauze excepţionale şi Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Serviciului Vamal (SV), ambele din cadrul Direcţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale (PG).
Şase şefi şi salarii de peste 20 mii de lei
Printr-un ordin semnat de Eduard Harunjen, procurorul general interimar, şef interimar al noii Procuraturi a fost desemnat Nicolae Chitoroagă, care conducea Direcţia în baza căreia s-a format noua entitate. Chitoroagă urmează să exercite interimatul funcţiei „până la ocuparea ei în condiţiile legii”. Surse din cadrul PG susţin însă că Chitoroagă va fi cel care va câştiga concursul care se va anunţa pentru şefia acestei instituţii. Prin ordinul lui Eduard Harunjen, Chitoroagă va avea, cel puţin la etapa iniţială, nu mai puţin de cinci adjuncţi: Corneliu Bratunov, cel care a condus Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, Valeriu Bodean, care conducea Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV, Lucreţia Zaharia şi Sergiu Mititelu, până acum procurori în cadrul secţiei conduse de Bodean, şi Vasile Stoianov, cel care, până la 1 august, era procuror în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale.
Nicolae Chitoroagă va ridica, la sfârşit de august 2016, un salariu substanţial mai mare faţă de cel de până acum. Astfel, conform ordinului semnat de Harunjen, salariul şefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) va fi echivalentul a 4,5 salarii medii pe economie. Acesta va fi suplinit cu un spor în mărime de 15% faţă de salariul de funcţie pentru calitatea de şef. Astfel, Chitoroagă ar putea ridica, lunar, nu mai puţin de 25 mii de lei. Adjuncţii săi vor primi, la fel, 4,5 salarii medii pe economie (5050 de lei este salariul mediu pe economie pentru anul 2016, stabilit de Guvern) şi un spor de 12%. Procurorii simpli din cadrul acestei procuraturi vor încasa, lunar, 4,32 salarii medii pe economie, adică aproape 22 mii de lei. Prin ordinul procurorului general interimar, 43 de procurori au fost transferaţi în această nouă procuratură, 37 dintre ei urmând să fie procurori de rând.
Eduard Harunjen, procurorul general interimar, precizează că PCCOCS are cinci procurori-şefi adjuncţi pentru că noua instituţie a fost creată după modelul Procuraturii Anticorupţie şi că doi dintre ei vor conduce subdiviziunile din nord şi sud ale instituţiei, iar alţi trei vor activa de la sediul central. „Toţi procurorii care erau în cele două secţii în baza cărora s-a format au venit în noua procuratură. Nu a rămas nimeni fără lucru. Când vor fi concursurile? Acum se elaborează regulamentul CSP. El se scrie împreună cu partenerii de dezvoltare. După ce va fi gata regulamentul CSP-ului, care va avea un compartiment special, dedicat modalităţii petrecerii concursurilor, inclusiv cel pentru funcţia de procuror general, vom purcede la organizarea lor. Cred că luna aceasta lucrurile se vor definitiva şi se va trece la organizarea concursurilor”, menţionează Harunjen.
Trecutul şefului interimar al noii procuraturi
Nicolae Chitoroagă, cel care conduce, deocamdată ca interimar, PCCOCS, este procuror încă din anii ʼ90. După fondarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), Chitoroagă a fost şeful Direcţiei Urmărire Penală a instituţiei, iar ulterior a activat şi în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Şefia lui Chitoroagă de la CCCEC a coincis cu dosare de rezonanţă instrumentate împotriva unor politicieni sau funcţionari care erau în opoziţie cu guvernarea comunistă de atunci, Serafim Urechean, Vladimir Şarban sau Constantin Becciev. Tot în acea perioadă, Centrul îl aresta pe Victor Ţurcan, pe atunci preşedinte al Victoriabank, într-un dosar de rezonanţă. În acea perioadă, banca a fost suspusă unui atac de tip raider. Presa a scris că Chitoroagă este naşul lui Igor Popa, actualul şef al Procuraturii mun. Chişinău, dar şi cumătru cu fostul procuror general, Valeriu Gurbulea.
În 2013, Andrei Pântea, care după demisia lui Valeriu Zubco a devenit procuror general interimar, a cerut Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) tragerea la răspundere disciplinară a procurorului Chitoroagă. În demersul său, Pântea informa consiliul că în urma verificărilor efectuate „s-au stabilit mai multe deficienţe în activitatea procurorului Nicolae Chitoroagă, acestea fiind rezultatul îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu”. Potrivit demersului, procurorul Nicolae Chitoroagă nu a elaborat programe de activitate a Direcţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale nici pentru anul 2012, nici pentru anul 2013, nu a prezentat acte care ar confirma organizarea şi coordonarea activităţii subdiviziunii, nu exista informaţie scrisă despre şedinţele convocate în cadrul Direcţiei şi nu erau prezentate propuneri pentru planul de activitate al PG. Totodată, Pântea făcea referire şi la o serie de abateri de la norma legală admise de procurori din subordinea lui Chitoroagă. Doar că, propunerea nu a fost susţinută de membrii CSP, care au refuzat să fie iniţiată o procedură disciplinară pe numele lui Chitoroagă. „Consiliul reţine că deficienţele evocate referitor la acţiunile şi modul de comunicare a procurorului-şef al Direcţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale Nicolae Chitoroagă cu procurorii din subordine, neelaborarea programelor de activitate a subdiviziunii pe care o conduce şi lipsa informaţiei despre convocarea procurorilor în şedinţe operative nu pot fi considerate drept abateri disciplinare…”, se preciza în hotărârea CSP. Nicolae Chitoroagă nu a răspuns la apelurile repetate ale ZdG.
Averea şefului PCCOCS
Conform ultimei declaraţii disponibile cu privire la venituri şi proprietate depuse de Nicolae Chitoroagă, aflăm că procurorul deţinea două apartamente, unul de 53 m.p., procurat în 2005, şi altul de 144,8 m.p., al cărui proprietar a devenit în 2012, în urma unui contract de cesiune. Chitoroagă menţiona că deţine şi un automobil de model Toyota, fabricat în 2007 şi dobândit în 2013 prin procură. ZdG va reveni la acest subiect în ediţiile următoare.
Diacov: „A fost creată, din start, pentru un cerc îngust de persoane”
Sediul PCCOCS este pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 73, iar conform legislaţiei, publicată în Monitorul Oficial din 30 iulie 2016, noua entitate va exercita urmărirea penală în cazul infracţiunilor cu caracter terorist, va combate clonarea, genocidul, banditismul, crimele grave, trădarea de patrie, evaziunea fiscală sau contrabanda. „Procuratura nou-creată nu are şanse, în viziunea mea, să devină o instituţie în interesul naţiunii, fiindcă ea a fost creată, din start, pentru un cerc îngust de persoane. Eu sunt convins că nu va fi niciun fel de concurs adevărat, pentru că totul este cunoscut de mai demult. Totodată, competenţele pe care le are această procuratură sunt subiective, pe interese. Sunt alese arbitrar articole din Codul Penal din diferite domenii, unde există interese. În primul rând, noi nu avem noţiune juridică de criminalitate organizată. Eu consider că această procuratură nu va face imagine procurorilor, dimpotrivă. Cu siguranţă, ar putea să se transforme într-o bâtă politică”, susţine Ion Diacov, fostul şef al Procuraturii Chişinău.