Profilul primarului model, în viziunea alegătorilor: „Un primar care nu-și îndeplinește promisiunile este pasibil de pedeapsă penală”
În prag de campanie electorală pentru alegerile locale, am contactat câteva persoane din mai multe localități din țară, să ne vorbească despre profilul primarului model și despre așteptările cetățeanului față de viitorii aleși locali care își vor obține mandatul în noiembrie curent.
Valerian Mălai, întreprinzător, Negureni, raionul Telenești: „Un intrus în fruntea primăriei este cea mai proastă opțiune”
Poate să-mi spună cineva care este argumentul evocat în Codul Electoral adoptat recent, că o persoană absolut străină, cu viză de reședință la 120 de kilometri distanță să câștige alegerile de edil în comunitatea unde nu-l cunoaște nimeni? Măcar fie el și cheie de biserică, dar dacă este cointeresat să i se termine ziua de muncă și să plece acasă, fiindcă pe dânsul nu-l doare nici într-un fel pentru comunitatea dată. Eu vorbesc de fenomenul Șor în raionul Orhei, unde localități întregi au votat masiv persoane pe care nu le cunosc, iar acum mi se caină de nu știi cum să le alini durerea. Am vorbit în piață cu doi foști primari care au implementat înainte de 2019 în satele lor zeci de proiecte, care mai aveau în plan și alte idei, dar au venit acolo agitatori cârcotași cu mulți bani și vorbă mieroasă care au declarat că rezolvă problemele satului acum și repede.
În consecință, în localitățile respective a încremenit totul – relațiile de înfrățire cu străinătatea s-au terminat, reforme de infrastructură nu s-au întreprins, dimpotrivă, au învrăjbit lumea. Ex-primarul, care în primul mandat a edificat în cele 4 sate câte un castel de apă, a făcut drumuri, a demarat lucrări de construcție a canalizării, îmi spune, la rândul său, că nu ar mai candida pentru nimic în lume în comunitatea care la un moment nu l-a mai dorit. Și dacă a venit vorba de profilul unui primar bun – cred că el trebuie să trăiască neapărat în localitatea respectivă, să aibă studii și să înțeleagă durerile oamenilor. Iar odată ce am fost rugat să-mi spun părerea, atrag atenție Solonilor noștri (a fost așa un legiuitor în Grecia Antică) din parlament să revadă prevederile de lege respective din Codul Electoral, care ar permite doar persoanelor cu viză de reședință în localitate să candideze la funcția de primar. Nu este nicio discriminare, fiecare trebuie să-și știe locul și rostul, iar lumea trebuie să conștientizeze că omul din familie bună și gospodar la casa lui este cea mai bună opțiune pentru sat.
Vitalie Tabarcea, funcționar public, Sângerei: „Un candidat trebuie neapărat să aibă Academia absolvită”
Dacă e să vorbim de profilul unui șef de APL de gradul I, apoi acesta trebuie să fie neapărat o persoană pregătită pentru mandatul respectiv. De regulă, primarii de succes sunt cei care până la obținerea mandatului au activat în domeniul economic ori într-o instituție bugetară, au neapărat studii de profil. Cunosc o primară din raionul vecin care a absolvit ASEM, Facultatea de Filologie la USM și Academia de Administrare Publică, a lucrat directoare adjunctă de gimnaziu, primar, apoi președinte de raion. I se mai cere primarului nou ales un concept de activitate care i-ar asigura un mandat eficient. I se mai cere neapărat ca unicul gen de politică care poate să-l practice este doar bunăstarea comunității.
Igor și Lilia Eșanu, o familie de fermieri de la Chițcani: „Grija pentru cetățean este o trăsătură de caracter care definește un primar bun”
Vă putem spune cu siguranță că grija pentru cetățean este o trăsătură de caracter care definește un primar bun. Închipuiți-vă că primarul se grăbește la raion sau la capitală, dar dacă întâlnește un sătean venit la primărie, apoi edilul găsește timp să revină înapoi în cabinet să soluționeze problema săteanului respectiv.
Simion Macari, lider agricol, comuna Copăceni, raionul Sângerei: „Un primar care nu-și îndeplinește promisiunile este pasibil de pedeapsă penală”
Primarul unei localități trebuie să unească în caracterul său niște calități esențiale și anume – cumsecădenie, competențe, inteligență. Mai este important ca omul ajuns primar să se țină de cuvânt. D-apoi cum altfel – să stea, adică să nu facă nimic și să consume fără rost simbria pe care i-a dat-o statul patru ani la rând, ar fi o delincvență. Într-o discuție care am avut-o cu Maia Sandu, președința țării, i-am sugerat că posesorul unui mandat de deputat sau ales local care n-a mișcat deget de deget trebuie tras la răspundere penală. Vă închipuiți situație când s-a pierdut timpul, când nu s-au asfaltat străzi, când primarul vrea canalizare, dar nu face apeduct centralizat în situația când sondele forate în fiecare gospodărie se află la 25-30 de metri de WC, când alături este gogineață de porci, staul pentru vite, iar reziduurile se infiltrează în apele pluviale.
Mai sunt de părere că omul trebuiește să fie pregătit pentru funcția de primar. Sunt unul din cei mai mari contribuabili în raionul Sângerei și nu pot fi indiferent la faptul cum este cheltuit banul public care este și banul câștigat de angajații întreprinderii mele. V-o spun pe șleau că persoana aleasă prin creditul de încredere al majorității care până la urmă nu-și face datoria, este cel mai mare dușman al statului. Or, dacă povara nu-ți este pentru umerii tăi, cedează, permiteți să vină acel care este în stare să miște carul din loc! Pe de altă parte, acuz lumea noastră pentru aceste grimase de democrație, or faptul că îl aleg pe acel care, chipurile, a furat, dar s-a împărțit și cu noi, nu este o justificare. Or, banii bugetului nu sunt căzuți din cer – sunt furați banii pe care eu i-am plătit ca contribuabil onest. De atâta și sugerez lumii – votați, vă rog, pe acel care are energie, concept, clarviziune să facă ceva în comunitatea dvs.
Alexandru Medvedi, comuna Sărătenii Vechi: „Primarul este purtătorul unei poveri enorme”
Noi de la independență încoace nu am avut niciun primar care să candideze pentru al treilea mandat! De ce? De atâta că comunitatea a înțeles că un mandat eficient trebuie să fie și de scurtă durată. Adică, pleci la timp și cu demnitate. Poanta acestei situații e că la cerința sătenilor, poți reveni oricând și lumea te va vota. Ce-i drept, nimeni nu a mai dorit să mai candideze, or primarul este purtătorul unei poveri și responsabilități cât pentru 10 oameni, adică nu oricare este în stare să le suporte.
Ion Roșca, lider sindical, Sângerei: „Am impresia că în luptele fratricide pentru scaun uităm să promovăm candidații proprii”
Ne-am întreba de ce totuși marea majoritate a primarilor aleși nu justifică așteptările comunităților? O explicație ar fi că rezerva de cadre care am avut-o cândva, pe timpurile URSS, s-a epuizat demult. Apropo, democrații au beneficiat de rezerva respectivă, schimbul de generații însă nu s-a produs. Nu pun la îndoială capacitatea de discernământ a satelor noastre, dar trebuie să ne consolăm că cea mai mare parte a populației este plecată peste hotare, la alegeri participă persoanele în etate, în schimb, tineretul manifestă o indiferență totală, așa că te-ai mira dacă o candidatură bună nu este votată masiv. Ce s-ar cădea să facă reprezentanții partidelor democratice? Să promoveze profiluri de candidați destoinici și nu să toarne zoaie peste contracandidați. Or, mă prind cu gândul că în febra luptei cu adversarul este uitat propriul candidat. Se uită de posibilitățile care ni le dau rețelele de socializare, unde candidatul concret poate să-și familiarizeze alegătorii cu platforma electorală.
Timofei Moraru, liderul agricol din Sărăteni: „Cap treaz, inima fierbinte și mâinile curate – trei calități pentru un edil”
Întotdeauna mă țin de axioma că un primar trebuie să aibă capul treaz, inima fierbinte și mâinile curate. Celelalte calități el le poate achiziționa pe parcurs fiindcă îl obligă noblețea funcției. Adică, din start, ori ești un primar bun, ori nu ești deloc. Apropo, comunitatea, dacă este una unită, știe pe cine să aleagă.
Ion Botnariuc, ex-primar de Ciuciuieni, raionul Sângerei: „Trebuie să fie dedicat comunității”
Un primar trebuie să le cunoască pe toate, să se orienteze în toate vicisitudinile vieții și, bineînțeles, să fie sprijin pentru comunitate, indiferent dacă are sau nu mandat. Am avut 33 de proiecte soluționate în 3 mandate, s-au construit școli, apeducte, drumuri în această perioadă. Dacă lumea în etate îmi spune că îmi văd chipul în față când beau o cană cu apă, înseamnă că munca mea în cei 12 ani n-a fost una fără rost.