Primii pași de combatere a precarității menstruale: „Să nu mai fie o temă tabu în viața noastră”
În R. Moldova, subiectele legate de menstruație încă rămân, în mare parte, tabu, iar în consecință, multe fete ajung să afle adesea într-un mod traumatizant despre aceste procese fiziologice importante.
La nivel mondial, cel puțin 500 de milioane de femei și fete nu dispun de facilități adecvate pentru a se descurca, în mod corespunzător, cu igiena menstruală. Potrivit Băncii Mondiale, facilitățile inadecvate – de exemplu, apa și condiţiile sanitare, în special în locuri publice, cum ar fi în școli, locuri de muncă sau centre de sănătate, pot reprezenta un obstacol major pentru femei și fete.
De rând cu importanța informării la acest subiect, activistele din R. Moldova subliniază exemplele altor țări, care au decis să lupte cu ceea ce se cheamă precaritatea menstruală – situații în care persoanele cu venituri mici nu își pot permite ori nu au acces la produse adecvate de igienă pentru menstruație.
„Am aflat despre asta pe terenul de fotbal”
Ziua în care a aflat că are menstruație, nu și ce înseamnă asta, Ecaterina Pitula o ține minte bine până acum. Era la orfelinat, avea 10 ani și participa, împreună cu alți copii, la un campionat de fotbal. Sala de sport era luminată, caldă și plină ochi de spectatori, mai ales copii. Iar pentru că era vorba de campionat național, miza părea pe măsură. În timp ce alerga să-și ajute echipa, o durere stranie a început să îi invadeze corpul. Pe măsură ce minutele treceau, aceasta devenea din ce în ce mai mare.
„Eu nu știam că există acest cuvânt – menstruație. Nimeni nu s-a obosit să-mi explice. Am început să am ceva dureri, să mă simt incomod, dar nu-mi dădeam seama ce e. Apoi a apărut ceva roșu în spate. Am mers la antrenor și i-am spus despre asta. El mi-a dat un tricou să mă schimb și m-a trimis înapoi pe teren”, povestește tânăra.
Au câștigat campionatul, iar după ce a ajuns înapoi la orfelinat, Ecaterina s-a dus la medic. Era copil, era panicată și se simțea rușinată.
„I-am spus ce am și medicul mi-a zis: „Ți s-a început menstruația”. Eu habar nu aveam ce este asta. Așa că m-am dus la niște fete mai în vârstă decât mine și ele mi-au spus că de-acum sunt „fată mare”. Asta a fost toată explicația, nu mi-a spus nimeni ce înseamnă menstruația, cum și când apare, ce trebuie să fac. Respectiv, pentru mine era un stres foarte mare. Inițial, eu credeam că sunt bolnavă, că trebuie să merg la spital, am plâns mult”, adaugă ea.
Cât despre produsele de igienă, Ecaterina mărturisește că, la orfelinat, te descurcai cu ce aveai. Mai mult, produsele de igienă trebuiau cerute de fiecare dată și fetițele nu știau de câte ar avea nevoie și dacă pot să le schimbe mai des.
„Știam că este un punct medical, unde te poți adresa și spune că ai nevoie de absorbant. Atât. Altfel, de multe ori, foloseam un singur absorbant întreaga zi. Nu mi se spunea că trebuie schimbat la fiecare patru ore, nu mi s-a vorbit despre igiena corectă în perioada asta”, continuă tânăra.
Ulterior, nici la colegiul pe care l-a urmat Ecaterina nimeni nu explica, decât cu rare excepții, ce este menstruația. Regretul său este că aceasta rămâne o temă greu de abordat, tocmai pentru că mulți văd menstruația ca pe ceva murdar, rușinos, dezavantajos, în loc de un proces fiziologic natural.
„Și astăzi sunt fete care află că au menstruație, așa cum am aflat eu. Pentru că nu știu și nici nu au de unde ști”, conchide tânăra.
„Îmi era rușine să cer ajutor. Trebuia să lucrăm”
Ana (nume schimbat, n.r.) are 26 de ani și prima dată a auzit despre menstruație când era în clasa a doua. Învăța la sat, iar vara a venit în ospeție la Chișinău, rămânând pentru două săptămâni la fratele ei. Atunci, cumnata a vorbit puțin cu ea despre asta. Însă doar în linii generale.
Când s-a întâmplat chiar să vină menstruația, era în ospeție la o mătușă și dimineața devreme urma să meargă pe câmp la strâns roada, împreună cu alte rude.
„Am mers mulți la câmp, inclusiv verișori. Eram îmbrăcată într-o pereche de șorți de culoare albastru deschis. Pe la amiază mi-am dat seama ce se întâmplă și nu știam ce să fac. Acolo erau băieți mai mari care lucrau pe tractor și râdeau de mine. Mă întrebau ce am pățit și râdeau. Nici mătușa mea, nici verișoarele, care erau deja mame, nu m-au ajutat. Se vedeau de la o poștă petele pe șorți mei”, își amintește Ana.
Atunci, nu știa cum să se ascundă, dar nici acasă nu putea pleca – se aflau prea departe.
„Îmi era rușine să cer ajutor. Trebuia să lucrăm. Era un soare puternic și noi strângeam cartofi. Mă simțeam ca în iad. Seara, cînd am urcat în tractor să venim acasă, mătușa mi-a dat o broboadă ca să mă acopăr și mi-a zis că a început menstruația. Atât. Abia așteptam să ajung acasă. Drumul mi s-a părut o veșnicie”, adaugă tânăra.
În opinia sa, e important să se discute cât mai deschis despre menstruație în spațiul public. „Pe mine mama m-a născut târziu și comunicarea cu ea nu a fost niciodată una deschisă. Acum multe fete de la sat au mamele plecate peste hotare, iar bunicile poate nici nu știu ce-s astea absorbante. Însă
situațiile jenante pe care le au unele fete pot rămâne niște amintiri urâte sau niște traume pe viață”,
se pronunță Ana.
Explicația psihologului: „Când ești informat, ești puternic”
Psihologa Ana Niculaeș, membră a Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor, precum și a Asociației Române de Psihoterapie Integrativă punctează că fetelor ar trebui să li se vorbească, începând cu clasele primare, despre ce înseamnă menstruația.
„Să ne imaginăm situația: brusc, tu sângerezi. De regulă, sângele e un semn de alarmă, o știu toți copiii. Tu înțelegi automat că ceva nu e în regulă cu corpul tău. Respectiv, o fetiță care sângerează și nu știe de ce, e convinsă că i se întâmplă ceva rău.
De multe ori, fetele care nu cunosc nimic despre menstruație sunt speriate și cred că li se întâmplă ceva mult mai grav, de fapt. Foarte des, reacția e de retragere, nu vrei să le spui celor dragi că nu ești bine, ca să nu-i indispui și pe ei.
Astfel, devii retrasă social, foarte preocupată, anxioasă, tristă. Iată de ce e foarte important ca fetelor să li se explice despre dezvoltarea corpului – ce se întâmplă, ce măsuri să ia, dar și faptul că asta e ceva firesc. Atunci când ești informat, ești puternic”, consideră specialista.
Conform statisticilor, în fiecare zi, la nivel mondial, aproximativ 800 de milioane de femei și fete trec prin menstruație. Abilitatea de a-și gestiona menstruația în condiții de siguranță, igienic, cu încredere și demnitate este esențială nu numai pentru sănătatea și educația lor, ci și pentru dezvoltarea economică și egalitatea de gen în ansamblu, potrivit Băncii Mondiale.
În căutarea unei soluții
Doina Cetulean a decis să aducă în R. Moldova „The Red Box Project”, o inițiativă civică care și-a propus să asigure fetele din instituțiile de învățământ cu obiecte de igienă personală în perioada menstruației, aducându-și aminte de propria experiență dureroasă legată de aflarea a ceea ce înseamnă menstruație.
În acea zi, era acasă, prin ogradă, și când i-a spus mamei despre presupunerea ei – doar auzise anterior în altă parte ce ar putea fi, răspunsul s-a îndreptat către sora sa: „Dă-i una de aceea”.
„Atât că eu nu cunoșteam elementarul, nu știam că absorbantul trebuie fixat cu partea adezivă de lenjeria intimă și am făcut invers. Nu cunoșteam că trebuie schimbat la fiecare patru ore, pentru că sporește riscul infecțiilor. Altădată, din cauza unei greșeli, mi-am făcut o rană.
Despre menstruație nu s-a vorbit nici acasă, nici la școală, pentru că era o temă tabu”,
povestește Doina.
Din aceste motive, atunci când a aflat mai multe despre „The Red Box Project”, nu a ezitat în a le contacta pe cofondatoarele din Marea Britanie, ca să le ceară acordul, iar ulterior a creat o Asociație similară aici, în R. Moldova.
Aceasta a pornit un proiect-pilot, în cadrul căruia diverşi specialiști discută cu tinerele despre menstruație, iar mai apoi instituția de învățământ, unde au avut loc aceste instruiri, asigură furnizarea produselor de igienă pentru fete.
„Când facem acordul de parteneriat, acolo este un punct care indică faptul că este în obligația instituției pe viitor să suplinească boxele cu produse de igienă. Deci, creăm un lanț: noi aplicăm proiectul, instituțiile văd că de el este nevoie, pentru că fetele se adresează și, mai departe, solicită ministerului/direcției să aloce bani pentru aceste produse”, explică Doina.
Autoarea inițiativei mărturisește, totuși, că este o provocare să adune resurse pentru a dezvolta proiectul, întrucât puține entități își doresc să fie asociate cu mișcarea respectivă. Însă se încăpățânează să meargă mai departe.
„Noi știm care e situația cu accesul la produse igienice de bază, mai ales în sate. Așa că indiferent de ce se întâmplă în țară, trebuie să insistăm ca instituțiile să fie asigurate cu absorbante. Tocmai pentru că menstruația continuă să se întâmple lunar”, mai spune Doina.
Inițiativei sale s-au alăturat atât Ecaterina Pitula, Ana, cât și medicul Cristina Ipati, ginecolog obstetrician în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.1.
„Văd încă multe paciente neinformate și mi se pare nedrept”
Cristina și-a dorit dintotdeauna să devină un medic care oferă ajutor femeilor, iar asta s-a accentuat și mai mult după ce a aflat, la rândul său, despre menstruație. Nici în familia ei nu s-a prea vorbit la acest subiect, singura care a l-a abordat fiind bunica. Acum Cristina le explică altor tineri și tinere ceea ce nu a reușit ea să afle la vârsta lor.
„În dependență de vârstă, le vorbesc despre anatomie, despre ce trebuie să respecte, despre cum să nu fie rușinați sau rușinate de corpul lor, care e în transformare. Le spun despre cum adesea absorbantele sunt folosite incorect, când ar trebui utilizate nu mai mult de 4 ore, altfel ele nu mai sunt protecție, ci devin o sursă de infecție. Iar o banală infecție netratată, pentru că pacienta se teme să discute despre asta, poate duce la probleme mult mai serioase. După unele date, fiecare al cincilea cuplu din R. Moldova are probleme de concepție sau de sterilitate”, susține specialista.
De asemenea, Cristina Ipati consideră că ar fi binevenită participarea taților și fraților în discuțiile despre menstruație.
„Aș vrea ca menstruația să nu mai fie o temă tabu în viața noastră. La serviciu, am încă foarte multe paciente pe care le văd neinformate, iar asta mi se pare o nedreptate. Uneori mamele îmi aduc fetițele lor la convorbiri despre menstruație, pentru că ele nu se simt confortabil să le explice, însă vor ca fetele să fie informate.
De cealaltă parte, dacă am implica și tații în aceste conversații, poate am avea mult mai curând o altă abordare a acestei teme”,
opinează Ipati.
Acum, obstetriciana își dorește să poată ajunge și prin sate cu lecții și sfaturi legate de menstruație, întrucât consideră că acolo este cea mai mare nevoie de asta.
Exemplul altor țări: „Nu mai putem tolera această injustiție”
Anul trecut, Scoția a devenit prima țară din lume care asigură accesul la produse de igienă gratuite pentru perioada menstruației. Proiectul de lege a fost propus de către Monica Lennon, membră a Partidului Laburist și a fost adoptat în unanimitate de Parlament, iar premierul scoţian Nicola Sturgeon l-a numit
„o politică importantă pentru femei şi fete”.
Aproximativ 10% dintre fetele din Marea Britanie nu şi-au putut permite produse de igienă feminină, conform unui sondaj realizat, în 2017, de asociaţia de caritate „Plan International”, militantele pentru această măsură avertizând că multe fete din acest motiv au lipsit de la şcoală.
Respectivul proiect de lege impune autorităților locale obligația legală de a se asigura că, oricine are nevoie de produse de igienă pentru menstruație, le poate obține gratuit, scrie bbc.com
Au urmat școlile din Noua Zeelandă, unde prim ministra Jacinda Ardern a anunțat un program guvernamental prin care vor fi oferite gratuit elevelor produse de igienă pentru menstruație.
„Sărăcia care îi afectează pe copii și pe tineri nu înseamnă doar lucruri precum mâncarea și locuința și știm că aproape 95.000 de tinere lipsesc de la școală și de la alte activități în timpul menstruației, deoarece nu își pot permite produsele de igienă.
Astfel, ca parte a bugetului din acest an, finanțăm un nou program care să ofere gratuit, pentru școli, produse destinate igienei menstruației”, susţinea atunci Jacinda Ardern.
Recent, și Franța a anunțat că, începând cu anul universitar 2021/2022, urmează să pună la dispoziție studentelor produse igienice gratuite.
„Precaritatea menstruală a studentelor este o injustiție pe care nu o mai putem tolera. Sensibilizați și alertați de asociații, deja de săptămânile viitoare am decis să punem la dispoziție produse igienice lunare gratuite”, declara președintele francez Emmanuel Macron la sfârșit de februarie curent.
Anual, pe 28 mai, este marcată Ziua Igienei Menstruale, cu scopul de a ajuta la conștientizarea rolului fundamental pe care îl joacă un bun management al igienei menstruale în a permite femeilor și fetelor să-și atingă potențialul maxim.