Principală  —  IMPORTANTE   —   „Oare chiar să vorbim ca…

„Oare chiar să vorbim ca despre un criminal ordinar?” Reportaj de la prima ședință de judecată în dosarul „kuliok”

Foto: ZdG

Dosarul fostului șef de stat Igor Dodon, în care se va cerceta episodul filmat în iunie 2019, când a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră, a ajuns în instanță, iar prima ședință de judecată a avut loc luni, 17 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție. Dodon este apărat de trei avocați, iar acuzarea este asigurată de doi procurori. 

Prima ședință în dosarul numit generic „kuliok” sau „sacoșa neagră”, în care fostul președinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, a durat mai bine de opt ore, timp în care avocații lui Igor Dodon au cerut recuzarea procurorilor, dar și a președintelui completului de judecători care examinează cauza penală. Ambele cereri, pe care procurorii le califică drept încercări de a tergiversa procesul, au fost respinse. 

Dacă Igor Dodon a încercat să fie prietenos cu jurnaliștii și chiar i-a întrebat, la un moment, dacă „afară e mai cald”, unul dintre avocații săi a venit cu replica „La WC nu vreți să mergeți cu noi?”. ZdG a participat la prima ședință de judecată în dosarul fostului șef de stat și vă prezintă detalii despre cele întâmplate. 

Învinuit: Igor Dodon.
Apărători: Ion Vîzdoagă, Petru Balan și Nicolae Posturusu.
Acuzatori: Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu.
Completul de judecată: Ghenadie Plămădeală, Anatolie Ţurcan și Vladimir Timofti, în calitate de președinte al completului. 

Luni. 17 octombrie. Prima ședință de judecată în în dosarul „kuliok”, în care Igor Dodon este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov 


Dodon promite „peste 150” de martori de partea sa

Igor Dodon și-a făcut apariția la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) însoțit de doi bodyguarzi. Unul din ei va fi aproape mereu prezent în sala de judecată. Celălalt va sta la ușa sălii de ședințe. Înainte de începerea ședinței de judecată, acesta i-a întrebat pe jurnaliști dacă vor declarații și a propus să le facă în hol. Acolo, fostul șef de stat a vorbit despre dosarul care, în viziunea lui, se bazează pe „două aspecte”, unul fiind o înregistrare video „orchestrată” de Plahotniuc și calificată de el drept ilegală și altul martorii acuzării, pe care îi cataloghează drept pseudo martori, și cei „peste 150” de martori, așteptați de apărare. 

Igor Dodon: „Drepturile și obligațiile sunt clare, dar învinuirea nu este clară”

Începe prima ședință de judecată a primului șef de stat din R. Moldova judecat vreodată pentru o presupusă infracțiune comisă în perioada exercitării mandatului. După epuizarea formalităților protocolare de prezentare a învinuitului, apărării și acuzării și în care Igor Dodon a spus că „drepturile și obligațiile sunt clare, dar învinuirea nu este clară”, avocații acestuia au cerut claritate privind statutul grefierului Dorin Cazacu. Magistrații au explicat că, în acest moment, asistenții exercită și funcția de grefieri, prezentând acte în acest sens. Avocații acceptă argumentele și fac următorul pas – cer recuzarea procurorilor anticorupție Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu, pe motiv că „dosarul trebuie să fie instrumentat de procurori din cadrul Procuraturii Generale”. Cu referire la Iarmaliuc, apărătorii lui Dodon au argumentat că acuzatorul lucrează mai puţin de 4 ani în sistem, este tânăr şi fără experienţă și că ar fi fost membru al Partidului Liberal Reformator (PLR). 

Socialiștii sar în apărarea lui Dodon

În timp ce avocații motivează cererea de recuzare, iar Igor Dodon face însemnări pe o foaie A4, din exterior își fac auzită prezența cei aproximativ 200 de oameni, printre care și deputați socialiști, veniți în fața CSJ să-l susțină pe Dodon. „Vrem justiție corectă” și „нет беспределу” (nu fărădelegii -n.r.), se aude din exterior. 

Câteva minute mai târziu, în sala de judecată își face apariția deputatul PSRM Vasile Bolea, iar la alte câteva minute distanță, susținătorii lui Dodon încetează să mai scandeze ceva. 

A urmat retragerea magistraților în deliberări, pentru a decide asupra cererii de recuzare a celor doi procurori, timp în care fostul preşedinte nu a ratat ocazia să iasă în fața susținătorilor săi și să țină un discurs, în care a acuzat actuala guvernare şi, în special, pe preşedinta Maia Sandu, de starea lucrurilor din țară. Dodon și-a întrebat susținătorii dacă le este frig și i-a îndemnat să plece acasă. „Nu este obligatoriu să stați toți”, a spus el. Ulterior, s-a întâlnit și cu un grup de „protestatari” de la Orhei ai Partidului Șor. Aceștia l-au aplaudat, și-au făcut poze cu el și i-au urat sănătate.


Despre frig, fostul președinte a pomenit și la prima pauză în care apărătorii săi formulau cererea de recuzare a procurorilor. „Afară e mai cald?”, a întrebat el jurnaliștii, iar peste puțin timp a suflat de două ori în palme. 

Primul demers al apărării – respins

Magistrații își fac apariția din camera de deliberări, iar președintele completului de judecată Vladimir Timofti începe să pronunțe încheierea luată cu privire la cererea de recuzare a procurorilor. Igor Dodon lipsește din sală, dar apare în câteva clipe. Primul demers al apărării – respins. 

Avocatul lui Dodon către presă: „La WC nu vreți să mergeți cu noi?”

Urmează o pauză de 5 minute, în care Igor Dodon se consultă cu avocații. Acesta îi spune ceva la ureche apărătorului său Nicolae Posturusu, ambii pornind spre ieșirea din sala de ședințe. „La WC nu vreți să mergeți cu noi?”, s-a adresat jurnaliștilor Posturusu și a ieșit din sală. 

Între timp, în încăpere apare deputata socialistă Alla Darovannaia, fosta deputată Marina Radvan și câțiva tineri. Pauza de 5 minute s-a scurs, așa că avocații vin cu următoarea cerere de recuzare – vor înlăturarea lui Vladimir Timofti din completul de judecată, fiind nemulțumiți de modul în care a fost distribuit dosarul și creat completul de judecători. 

Ion Vîzdoagă, Petru Balan, Igor Dodon și Nicolae Posturusu

Procurorii acuză că se încearcă tergiversarea examinării cauzei

După o pauză de aproximativ 3 ore, timp în care, pentru examinarea cererii de recuzare a lui Timofti, a fost format un nou complet de judecători, ședința de judecată este reluată. 

Din noul complet fac parte magistrații Ion Guzun, Ghenadie Plămădeală și Anatolie Ţurcan, în calitate de președinte. Țurcan le cere părților să vorbească succint.  În timp ce părțile își susțin pledoariile, Igor Dodon continuă să-și facă notițe, așa cum a făcut-o aproape pe parcursul întregii ședințe. 

Igor Dodon și avocații săi – Ion Vîzdoagă, Petru Balan și Nicolae Posturusu

„Mi se pare suspect că se cere recuzarea unui singur magistrat” și „este o modalitate de tergiversare a examinării cauzei”, sunt câteva dintre replicile spuse de procurorul Petru Iarmaliuc. Avocații lui Dodon au încercat să vină cu replică la cele spuse de Iarmaliuc, însă magistratul Țurcan intervine cu: „Pot să mai fie replici aici? Și așa v-ați repetat de 100 de ori” și se retrage rapid, însoțit de ceilalți doi judecători, în camera de deliberări. 

Imediat cum magistrații dispar din sala de ședințe, avocatul Nicolae Posturusu s-a apropiat de reporterul ZdG și a întrebat: „De ce nu spuneți că Ion Guzun este unchiul lui Andrei Spînu? Era mai interesant”. 

Decizia celor trei magistrați de la CSJ privind cererea de recuzare a judecătorului Vladimir Timofti de la examinarea dosarului lui Igor Dodon nu s-a lăsat mult așteptată. Verdictul – cererea se respinge ca fiind neîntemeiată. Astfel, completul de magistrați Ghenadie Plămădeală, Anatolie Ţurcan și Vladimir Timofti va examina în continuare dosarul în care Igor Dodon este învinuit de corupţie pasivă şi finanţare ilegală a unui partid politic. 

Tot luni, și tot acest complet de magistrați a decis prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arest la domiciliu a fostului președinte. În timp ce procurorul a argumentat necesitatea prelungirii arestului pe motiv că sunt „riscuri de comitere a unor noi infracțiuni”, avocatul Petru Balan s-a întrebat „oare chiar așa trebuie să vorbim despre un fost președinte de țară? Oare chiar să vorbim ca despre un criminal ordinar?”.

După mai bine de opt ore, prima ședință s-a încheiat fără ca părțile să ajungă să discute despre învinuirile din dosar. Pentru că examinarea cererilor de recuzare și de prelungire a mandatului de arestare la domiciliu s-au încheiat după ora 17.00, părțile au convenit să continue examinarea dosarului luni, 24 octombrie, de la ora 14.00. 

Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel. Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.