Moarte „clasată” din lipsă de probe
În după-amiaza zilei de 6 martie, Daniil s-a dus la terenul din sat să joace fotbal, aşa cum făcea în fiecare week-end. Fotbalul era marea lui pasiune şi visa ca într-o zi să ajungă să joace fotbal la nivel profesionist. Înainte să iasă din casă, i-a spus mamei sale că se va întoarce, ca de obicei, la ora opt. Din păcate, însă, Daniil nu şi-a respectat promisiunea. Puţin după ora 8 seara, mama băiatului a fost anunţată de către un consătean că fiul ei şi-a fracturat o mână şi a fost luat de ambulanţă. Realitatea însă era mult mai dură. Daniil căzuse de la etajul şase al unei clădiri abandonate şi, din cauza multiplelor fracturi, intrase în comă. Câteva ore mai târziu, băiatul a decedat.
Astăzi, la trei luni de la tragedie, părinţii băiatului încă nu cunosc ce s-a întâmplat cu adevărat în acea seară când, în drum spre casă, Daniil, împreună cu alţi 5 băieţi de seama lui, au urcat la etajul şase al unei clădiri abandonate ce aparţine unei foste fabrici de vinuri. După o anchetă a oamenilor legii despre care părinţii victimei spun că a fost făcută superficial, dosarul a fost clasat „din lipsă de probe”.
A căzut în gol de la etajul şase
„Era o duminică obişnuită ca toate celelalte. Nicio presimţire şi nicio intuiţie că se va întâmpla ceva. Daniil, copilul meu, era foarte pasionat de fotbal şi se ducea mereu la terenul de la Casa de Cultură. Se ducea pe la ora 15.00 şi ieşea de pe teren în jurul orei 19.30. Era foarte punctual. Dacă îi ziceam să fie acasă la ora 20.00 sau 21.00, el la fără un minut era în casă. În acea seară, trebuia să fie la 20.00 în casă”. Acestea sunt ultimele amintiri ale unei mame despre fiul ei de 15 ani care a mers să joace fotbal, dar nu s-a mai întors. Întorcându-se de la teren, din motive pe care părinţii lui Daniil nu le cunosc, cei şase băieţi, printre care şi fiul lor, au urcat la etajul 6, ultimul, al unei clădiri părăsite ce aparţine unei foste fabrici de vinuri din localitate. Clădirea, aflată la doar câţiva metri de traseul principal al satului, este, practic, o ruină fără geamuri şi uşi şi cu scări care stau să se dărâme. Mama lui Daniil spune că nu poate să înţeleagă ce căutau cei 6 băieţi în acea clădire, mai ales că afară era deja noapte. „Unul din copii spune că s-au dus să se fotografieze, dar nu are cum, deoarece, în luna martie, după ora 7 e deja întuneric”, spune femeia.
Dosar clasat din lipsă de probe
Pe 6 aprilie 2016, pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal pentru lipsire de viaţă din imprudenţă. După mai puţin de două luni, însă, la 31 mai 2016, dosarul penal a fost clasat „din motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii contra vieţii minorului Grozav Daniil”. Procurorul Andrei Lisnic, cel care a condus urmărirea penală pe acest caz, este plecat în vacanţă. În schimb Nicolae Tricolici, adjunctul procurorului sectorului Buiucani, ne-a comunicat că „în cadrul urmăririi penale n-a fost stabilit precum că a fost cineva vinovat sau implicat. S-a verificat de-a amănunţitul orice versiune, orice persoană care a fost posibil de audiat, cu atât mai mult că alte leziuni corporale în afară de căderea de la înălţime nu au fost descoperite. Din acest motiv, procurorul, conducătorul urmăririi penale, Andrei Lisnic, pe data de 31 mai 2016, a încetat urmărirea penală”. Tricolici mai spune că, din toate declaraţiile şi materialele cauzei penale, rezultă că Daniil Grozav a căzut în gol din neatenţie şi că nu a fost nimeni implicat.
Serghei Grozav, tatăl lui Daniil, este însă convins că fiul lor nu a căzut întâmplător şi că la mijloc ar fi fost un conflict, deoarece, anterior, spun părinţii, Daniil a fost ameninţat cu bătaia de către unul din cei cinci băieţi cu care era împreună în seara tragediei.
„Sunt convinsă că a fost ceva urât”
Mama lui Daniil spune că nu a fost înştiinţată despre încetarea urmăririi penale la 31 mai şi că abia ieri, 22 iunie, a obţinut ordonanţa la cererea avocatului său. „Eu nu am ştiut nimic, nu am fost înştiinţată. Cum aşa? Eu am dreptul de a contesta în termen de 10 zile ordonanţa procurorului. Ce fac ei acolo? Într-o lună să clasezi un dosar penal pentru omor cu participarea minorilor, asta chiar e… Timp de 3 luni ei aşa de repede au cercetat totul?”, se întreabă femeia. Ea mai spune că întreaga anchetă a fost făcută superficial şi departe de ochii ei, iar oamenii legii nu au folosit toate căile posibile pentru a stabili ce s-a întâmplat cu adevărat în acea seară. „Când am insistat şi am intrat la reanimare la Spitalul de Urgenţă, el avea ochiul vânăt şi mi s-a spus că vânătaia nu-i de la căzătură, dar e de la lovitură în ochi. Şi în raportul de expertiză este scris că avea vânătaie la ochi şi că a fost lovit în cap cu un obiect dur, dar asta nu s-a luat în considerare. Clar că eu acum nu mă mai pot apăra aşa de bine, că băiatul meu e decedat şi nu poate spune ce s-a întâmplat acolo. Fiecare-şi apără copiii. Eu nu vreau să învinovăţesc sau să închid un copil, pur şi simplu, că aşa vreau eu. Insist să aflu într-adevăr ce s-a întâmplat acolo, pentru că eu sunt convinsă că a fost ceva urât”, spune femeia, care e decisă să atace ordonanţa de încetare a urmăririi penale.
Clădirea nimănui
Locul unde s-a întâmplat tragedia se află de ani buni în paragină. În luna martie, când a avut loc acest caz îngrozitor, clădirea nu avea geamuri, iar gardul din piatră al întreprinderii avea o gaură, pe unde au şi intrat cei şase minori. Astăzi, însă, geamurile construcţiei sunt acoperite cu piatră, iar gaura din gard este proaspăt zidită. Nu am reuşit să discutăm cu vreun responsabil de la fosta fabrică de vinuri deoarece, potrivit reprezentanţilor primăriei Truşeni, întreprinderea nu mai activează de multă vreme, aflându-se, în prezent, în proces de lichidare. În aceste condiţii, nu este clar cine a făcut aceste lucrări după producerea accidentului. Primarul localităţii se află în concediu, iar inginerul cadastral şi lucrătorii din contabilitatea primăriei spun că nu cunosc nimic.