„Maia Sandu să dea mândria jos și să se ducă să vorbească cu Putin să-i dea gaz”. Ipoteze false în care cred protestatarii adunați de Partidul „Șor” în centrul Chișinăului
Președinta Maia Sandu trebuie să meargă la Moscova și să-l roage pe Vladimir Putin să ne dea gaze naturale la preț mai mic. De când Maia Sandu și PAS au venit la guvernare, totul s-a scumpit. R. Moldova a devenit o colonie a Americii și UE și ar trebui să fie implementată federalizarea țării.
Sunt câteva dintre răspunsurile oferite de oamenii găsiți tolăniți pe saltele sau antrenați în discuții lângă sau în corturile întinse pe aleea din fața Parlamentului, după protestul antiguvernamental al Partidului „Sor” din 18 septembrie.
Împreună cu analistul politic Ion Tăbârță am analizat răspunsurile oamenilor din corturi și am constatat că multe dintre ipotezele cu care operează aceștia sunt false sau lipsite de substrat factologic.
Putin ne va da gaz mai ieftin dacă Sandu va merge să ceară
Oamenii din corturi cu care au discutat reporterii ZdG spun că vor să dea jos actuala guvernare pentru că se face responsabilă de valul de scumpiri din ultimul an, creșterea prețurilor la gazele naturale și energia electrică fiind principala nemulțumire. Tot ei spun că președinta Maia Sandu ar trebui „să lase mândria” și să meargă la Moscova să ceară un preț mai mic la gazele naturale.
„Protestăm pentru ca Maia Sandu să plece de la putere, pentru că prețurile la gaz sunt prea mari”, a spus o femeie.
„Maia Sandu trebuia să se ducă la Putin să ceară, să roage. Pe dânsa oamenii au ales-o, i-au încredințat țara. Și la urmă ce? Îi este rușine să se ducă? Maia Sandu să dea mândria jos și să se ducă să vorbească cu Putin să-i dea gaz. Să nu trimită subalternii. De ce trimite subalternii? Înseamnă că ea e ca un manechin în țară”, a spus o altă femeie.
Iar un bărbat este de părere că „gazul va fi mai ieftin. Vreo 15, 16, poate 7 lei”, dacă președinta Sandu va merge la Moscova pentru negocierea prețului. „Trebuie să meargă ea, nu să trimită pe altcineva. În Rusia să meargă”, a spus bărbatul.
Analist: „Este o manipulare ieftină. O abordare simplistă”
Potrivit analistului politic Ion Tăbârță, astfel de negocieri țin de competența Guvernului și nu a Președinției. El afirmă că nu există nicio garanție că, în cadrul unor noi negocieri în care ar fi implicată Președinția, R. Moldova ar obține un preț mai bun.
„Asta nu ține de competența șefului statului, ci de cea a Guvernului. Este o manipulare ieftină. O abordare simplistă. Pe o astfel de abordare mergea Igor Dodon când era șef al statului. În permanență el spunea că „am fost la Moscova și m-am înțeles cu Putin”. Dar, dacă ne aducem aminte, noi pentru gazele naturale nu am plătiti niciodată mai puțin din aceste considerente. Da, erau acolo niște scutiri, însă oricum, în comparație cu prețul plătit de alte state pentru gazele naturale, noi mereu am plătit un preț printre cele mai scumpe din Europa. În actualul context geopolitic, când Putin, practic, este renegat de toată lumea, să mergi în Federația Rusă să te înțelegi ar fi un gest total nepopular. Plus, noi nu avem nicio garanție că putem obține ceva semnificativ mai bun și, tehnic vorbind, noi avem un contract, care vom vedea cum va funcționa după 1 octombrie, când trebuie să se schimbe formula”, a precizat analistul politic.
R. Moldova a devenit o colonie a Americii și UE
Alți oameni care participă la acțiunea coordonată de Partidul „Șor” spun că protestează „împotriva Americii și Europei”, pentru care am fi devenit „o colonie”.
„Eu socot (consider – n.r.) că noi suntem colonia Americii, la fel ca și Ucraina. Eu socot (consider – n.r.) că nu va fi bine cu ei. Nu știu, dar nu va fi bine. Sandu, Gavrilița și acei care au venit din America consideră că Dodon este șpion (spion – n.r.), dar ei singuri sunt șpioni (spioni – n.r.)”, a spus o femeie.
„A trădat țara americanilor și europenilor. Ea (Maia Sandu – n.r) a trădat țara. Ne-a adus la sărăcie. Noi până acum am trăit foarte bine. Acum cum să trăim noi cu 20 – 30 de lei cubul de gaz sau lumina? Gazul vine din Rusia. Am fost prieteni cu rușii și vom fi prieteni cu rușii. Nouă europeni nu ne trebuiesc. Nouă americani nu ne trebuiesc”, a spus o altă femeie.
Analist: „SUA și statele UE sunt parteneri de dezvoltare ai R. Moldova”
Ion Tăbârță spune că R. Moldova, nici pe departe, nu este o colonia a SUA sau a Occidentului, și amintește că principiul european este unul al condiționalității – „vreți suport, voi trebuie să faceți anumite reforme, nu vreți acest suport, nu faceți aceste reforme”.
„SUA și statele UE sunt parteneri de dezvoltare ai R. Moldova. Anumite drumuri, obiective de infrastructură, obiective sociale și medicale sunt făcute în baza contribuțiilor și granturilor nerambursabile oferite R. Moldova anume de partenerii de dezvoltare. Noi avem nevoie de un stat cu instituții funcționale. Scopul SUA și UE este să ne ajute să ne dezvoltăm, lucru pe care Federația Rusă nu-l face. Modelul european, modelul occidental, bazat pe democrație, libertăți civice, drepturi politice, este un model spre care R. Moldova trebuie să tindă dacă vrem să ajungem o societate dezvoltată și prosperă. Din păcate, Federația Rusă nu este un astfel de model. Vedeți, riști să fii arestat numai pentru faptul că ai ieșit pe stradă să îți expui o nemulțumire”, menționează analistul.
De când Maia Sandu și PAS au venit la guvernare, totul s-a scumpit
Unii dintre cei cu care au discutat reporterii ZdG la corturile de pe aleea din fața Parlamentului se plâng de faptul că nu au din ce trăi, că totul este scump și că valul de scumpiri se datorează faptului că PAS și Maia Sandu guvernează țara.
„Vrem dreptate. Nu avem cu ce trăi. Ea ne-a mărit prețurile. De când a intrat ea la putere s-au mărit toate prețurile, brusc. De ce? Ea spune că în toate țările s-au mărit prețurile. Dar eu nu am pensia, ca de exemplu, în Italia. Eu am 2000 de lei. Ce să cumpăr de 2000 de lei. Cu ce să trăiesc eu?”, se întreabă o femeie.
„Da pentru ce putem noi să protestăm? Se vede pentru ce toată lumea protestează. Pentru dreptatea noastră. Noi murim de foame, de sete, dar de frig nici nu mai spun nimic”, a spus un bărbat.
Analist: „Prețurile au crescut nu doar în R. Moldova”
În opinia analistului, punerea creșterii prețurilor pe seama venirii PAS la guvernare este o manipulare.
„Cei care manipulează și doresc ca acest Guvern să eșueze merg pe această abordare simplistă. Pentru statele lumii, în ultimii 2-3 ani au fost provocări permanente. A fost pandemia, apoi a apărut necesitatea de creștere a consumului energetic. Federația Rusă intenționat a speculat și a produs aceste șocuri energetice. Apoi războiul din Ucraina. Avem acest ghem de probleme, care a coincis cu venirea Maiei Sandu în funcția de președinte și a PAS la guvernare. Prețurile au crescut nu doar în R. Moldova”, explică Ion Tăbârță.
Maia Sandu trebuie să facă federalizarea
Iar un alt protestatar a spus că este nemulțumit de faptul că președinta Maia Sandu nu implementează federalizarea țării.
„De ce Maia Sandu, dacă e președinte, nu rezolvă întrebarea cu Transnistria? De ce nu face federalizare? Fiecare om, ca și mine, are rude în Transnistria. Pentru ce eu să mă duc să mă înregistrez în țara mea? Eu înțeleg că 80% din oameni sunt ruși, dar de ce nu face federalizare? De ce nu? Rusia este o țară mare și sunt mai multe republici care se subordonează Moscovei. Eu cred că așa este normal”, a spus bărbatul.
Analist: „Ideea cu federalizarea este o manipulare”
Ion Tăbârță este de părere că mulți dintre cei care susțin federalizarea țării nici nu știu ce semnifică acest termen. Ceea de ce ar avea nevoie însă R. Moldova este o reformă administrativ-teritorială, de care, spune analistul, actuala guvernare se ferește să vorbească.
„Cu regret, R. Moldova este divizată în diferite categorii, iar la alegeri asta se vede foarte bine. Avem nordul roșu, centrul care are alte preferințe, UTA Găgăuzia care are cu totul alte preferințe. Mai nou avem și diaspora, care probabil, este cea mai informată și mai bine înțelege realitățile social-politice și necesitățile de care are nevoie R. Moldova pentru a se dezvolta. Noi trebuie să integrăm aceste teritorii, să ne dezvoltăm organizat ca un tot întreg. Este nevoie și de o reformă administrativ-teritorială. Vedem că actuala guvernare, cumva, nu prea dorește să abordeze acest subiect. Este înțeles de ce, pentru că vor fi reforme dureroase, reforme care pot aduce și anumite costuri politice. Dar ideea cu federalizarea este o manipulare și, de fapt, mulți dintre cei care o cer nici nu înțeleg ce ar însemna termenul de federalizare”, punctează Ion Tăbârță.
Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi. Cei care petrec zile și nopți acolo îi spun „orășelul schimbării”.