Igor Dodon spune că nu înțelege de ce este învinuit, dar se declară nevinovat. „Acest caz va fi predat la facultățile de drept”. Reportaj de la ședința de judecată în dosarul „kuliok”
Avocații lui Igor Dodon au continuat să depună cereri prin care țintesc încetarea dosarului penal numit generic „kuliok” sau „sacoșa neagră”, în care fostul președinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă. După mai multe schimburi de replici între avocați, procurori și judecători, magistrații au întrerupt ședința, pentru o săptămână.
Judecătorii urmează să analizeze dacă înainte de începerea urmăririi penale, Igor Dodon trebuia lipsit de imunitate. Procurorii susțin însă că aceasta a expirat odată cu încetarea mandatului de șef de stat, la 23 decembrie 2020.
Avocații lui Dodon, nerăbdători să înceteze procesul penal
După câteva ședințe preliminare de judecată, vineri, 11 noiembrie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), într-o atmosferă tensionată, a început examinarea în fond a dosarului „kuliok”. Dacă la precedentele ședințe în fața CSJ se adunau doar susținători ai fostului șef de stat, de această dată acolo și-au făcut prezența câteva femei, care pe durata întregii ședințe, au scandat lozinci anti-Dodon: „hoțul”, „la pușcărie”, „trădătorule” și „mincinosule”.
Încă de la deschiderea ședinței, avocații fostului șef de stat și-au continuat obiceiul și au înaintat alte câteva cereri. Prima dintre ele a vizat încetarea procesului penal. Completul de judecată a decis să o restituie și le-a recomandat avocaților să o depună la etapa de depunere a cererilor. „În asemenea situație, avem cerere de recuzare față de instanță”, a replicat avocatul Ion Vîzdoagă.
Timp de 10 minute, Vladimir Timofti, președintele completului de judecată, le-a explicat avocaților că vor putea depune cereri după anunțarea completului de judecată și stabilirea identității inculpatului. În tot acest timp, Timofti a fost întrerupt de nenumărate ori de avocații Ion Vîzdoagă și Petru Balan.
„Opriți-vă, vă rog. Vă fac observație. Rog să vă așezați, domnule Balan. Nu v-am permis să vă ridicați. Ordinea în ședința de judecată o fac eu. Respectați ordinea. Vă rog să vă așezați”, a exclamat Timofti în momentul în care cei doi avocați insistau concomitent pe depunerea cererilor.
Judecător: „Poate eu nu mă mai numesc Țurcan. Unde vă grăbiți?”
După ce avocații fostului președinte au făcut liniște, judecătorul Ghenadie Plămădeală a vrut să știe în baza cărei legi procesuale aceștia au înaintat cerere de încetare a procesului, întrucât, conform lui, procedural cereri nu puteau fi depuse la etapa respectivă.
„Vrem să punem în discuție aceste întrebări pentru a nu da posibilitate ca inculpatul Dodon să fie judecat în conformitate cu unele înțelegeri, dar în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Penală”, a fost replica avocatului Vîzdoagă.
„Sunt lucruri importante, se judecă un (fost – n.r.) președinte de stat căruia nu i-a fost ridicată imunitatea ca temei de încetare a procesului”, a completat Balan.
Instanța a dispus, pe loc, continuarea ședinței de judecată, urmând să fie stabilită identitatea inculpatului Dodon. Avocatul Vîzdoagă a intervenit însă din nou, exprimându-și dorința de a fi pusă în discuție cererea de recuzare față de completul de judecată. Rugat de judecătorul Timofti să se așeze, Vîzdoagă a replicat cu: „Noi vom depune cereri de recuzare de fiecare dată când vom constata încălcări”.
Pe fundalul discuțiilor în contradictoriu, a intervenit și judecătorul Anatolie Țurcan, întrebându-i pe avocați „unde vă grăbiți?”.
„Voi declarați cerere de recuzare, dar nu ne dați voie măcar să anunțăm completul. Poate eu nu mă mai numesc Țurcan. Unde vă grăbiți? Dați-ne voie măcar să anunțăm completul de judecată. Anunțăm completul de judecată și înregistrați cerere de recuzare. Nu e nicio problemă”, a spus magistratul.
Igor Dodon se declară nevinovat
Explicația judecătorului nu i-a prea calmat pe avocați. La un moment, toți trei s-au ridicat în picioare, acuzând concomitent judecătorii că încalcă legea și că îi vor recuza de fiecare dată.
„Rog să vă așezați și câte unu să vorbiți. Cu permisiunea mea să vorbiți. Eu conduc ședința și nu vreau să o transform în bardac”, a spus judecătorul Vladimir Timofti. Ulterior, lui Igor Dodon i-a fost stabilită identitatea, iar când a fost întrebat dacă deține cetățenia R. Moldova, el a răspuns cu: „doar a R. Moldova”, la fel cum a răspuns și în timpul ședinței de judecată din dosarul Energocom, unde, la fel, este inculpat, fiind acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, statul fiind prejudiciat cu peste 11 milioane de dolari americani, echivalentul a circa 124 de milioane de lei, mijloace bănești care ar fi fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.
A urmat citirea drepturilor și obligațiilor pentru inculpatul Dodon, timp în care acesta a verificat de mai multe ori ceasul, a vorbit cu avocații sau, pur și simplu, privea spre tavanul sălii. Întrebat dacă îi sunt clare cele citite, Dodon a spus: „sunt clare, dar consider că nu sunt respectate”, iar cu referire la rechizitoriu a spus că „l-am primit. Nu e clar și am formulat obiecții”.
„Nu vă este clar rechizitoriul? Adică nu înțelegeți în ce sunteți învinuit?”, l-a întrebat judecătorul Timofti.
„Da”, a răspuns Dodon. Tot el s-a declarat nevinovat.
Ședința de examinare, întreruptă
La fel, în etapa de stabilire a identității inculpatului, Igor Dodon a declarat că nu i-a fost ridicată imunitatea, odată cu începerea urmăririi penale, lucru care, în viziunea lui, va afecta calitatea întregului proces.
„Conform normei constituționale, până a fi acuzat, președintele țării trebuie să treacă o anumită procedură prevăzută de Constituție, de ridicare a imunității. Înțeleg că suntem la etapa când este vorba de ex-președinte, dar nu poți lua doar o prevedere constituțională cum că președintele este judecat la CSJ și să lași altă parte (privind ridicarea imunității – n.r.) a aceluiași articol constituțional”, a spus fostul șef de stat.
Pornind de la expunerea lui Dodon, avocații acestuia au depus cerere de încetare a procesului penal. Apărarea a motivat că, înainte de începerea urmăririi penale, procurorul de caz ar fi trebuit să meargă în Parlament și să ceară ridicarea imunității fostului președinte. Tot ei au punctat de mai multe ori că acesta este primul caz când un fost președinte de țară este pus sub acuzare și învinuire. „Acest caz va fi predat la facultățile de drept” și „dacă călcăm cu stângul, deschidem Cutia Pandorei”, a argumentat unul dintre avocați.
La rândul lor, procurorii Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu au cerut să nu fie încetat procesul penal, motivând că mandatul lui Igor Dodon în calitate de șef al statului a expirat la 23 decembrie 2020, în timp ce urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022.
Instanţa de judecată a dispus întreruperea şedinţei, pentru a examina cererea depusă de apărare. Părțile au convenit să continue ședința vineri, 18 noiembrie, de la ora 13:30.
- „Oare chiar să vorbim ca despre un criminal ordinar?” Reportaj de la prima ședință de judecată în dosarul „kuliok”
- „Și din nou muzică”. Acuzații de falsificare a actelor, tergiversare a procesului și o sesizare la Curtea Constituțională, la cea de-a doua ședință de judecată în dosarul „kuliok” al lui Igor Dodon
- Cei peste 190 de martori ai lui Igor Dodon, în dosarul „kuliok”. Un fost premier, fostul director al CNA, primarul capitalei, dar și o deputată care a decedat în urmă cu doi ani, printre ei
Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.
Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel. Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.