Noua şefă a INJ, despre mama de la CSJ şi relaţiile cu Mihai Poalelungi
Vineri, 30 ianuarie 2015, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei (INJ), a avut loc alegerea, prin vot secret, a noului director al INJ – funcţie rămasă vacantă din septembrie 2014, în urma decesului Anastasiei Pascari.
La alegeri au participat 12 din cei 13 membri ai Consiliului, lipsind Sabina Cerbu, viceministra Justiţiei. La concurs au participat trei candidaţi, niciunul judecător de profesie, deşi, anterior, funcţia a fost deţinută de un magistrat. Cei trei candidaţi sunt: Eugen Rusu, consultant în Secţia didactico-metodică şi cercetări, Direcţia instruire şi cercetare a INJ, tot el, fost deputat şi adjunct al procurorului general, Diana Scobioală, formator la INJ şi membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şi Valeriu Kuciuk, cercetător ştiinţific superior la Centrul de cercetări strategice al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
7 voturi din 12 posibile
Competiţia a fost câştigată de Diana Scobioală, fiica judecătoarei Iulia Sârcu, vicepreşedinta Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). După deschiderea urnei de votare, Sergiu Băieşu a prezentat procesul-verbal al Comisiei de numărare a voturilor. S-a constatat că Diana Scobioală a obţinut minimul necesar de voturi pentru a accede în funcţia de director al INJ – şapte voturi din cele 12 posibile. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii INJ, noua şefă a instituţiei urmează să-şi înceapă activitatea pe 9 februarie 2015.
Diana Scobioală are 38 de ani şi studii în drept, la Universitatea de Stat. Pe lângă faptul că este membră a Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul CSM şi formator la INJ, noua directoare este, din 2012, coordonator naţional al Programului HELP al Consiliului Europei, un program pentru formarea juriştilor, dar şi reprezentant al Comitetului Director pentru Cooperare Juridică al Consiliului Europei. Anterior, Diana Scobioală a ocupat diverse funcţii în cadrul Ministerului Justiţiei.
Mai mulţi reprezentanţi ai sistemului judecătoresc s-au arătat surprinşi de victoria obţinută de Scobioală, mulţi punând-o pe seama relaţiilor pe care mama sa le are în sistemul judecătoresc, dar şi relaţiilor amicale pe care le-ar avea cu preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi. „Am rămas cu impresia că a fost un concurs corect, fără încălcări”, ne-a declarat însă Valeriu Kuciuk, unul dintre cei doi contracandidaţi ai proaspetei directoare.
Fiică de judecătoare şi colegă cu preşedintele CSJ
La rândul său, Diana Scobioală ne-a spus că încă nu a reuşit să-şi facă un plan de activitate. „Vă rog să mă credeţi că stau chiar acum cu trei mape în mână pentru a vedea la ce etapă mă aflu şi ce este de făcut. Vreau să văd ce-i prioritar. E clar că sunt lucruri de îmbunătăţit, ca în orice domeniu”. Întrebată despre relaţiile mamei judecătoare şi prietenia cu şeful CSJ, Scobioală a zis: „Faptul că sunt fiica unei judecătoare mai degrabă a fost un dezavantaj. S-au făcut tot felul de supoziţii. A fost bârna în ochi aruncată… Legături de rudenie cu dl Poalelungi nu am. Suntem colegi de cadedră la USM. Am participat la o serie de instruiri, unde d-lui a fost formator. Am participat împreună la elaborarea unui manual, dar acolo a participat tot corpul didactic al Facultăţii de Drept. De fapt, întreg corpul didactic ar putea spune că e în relaţii bune cu dl Poalelungi. Relaţii speciale cu el nu am. Nu am fost în deplasări comune. Suntem doar colegi de catedră”, a precizat Scobioală.
Consiliul INJ, care a jurizat acest concurs, este format din 13 membri: 7 membri desemnaţi de Consiliul Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor instanţelor judecătoreşti de diferite niveluri, 4 membri desemnaţi de Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un membru desemnat de Ministerul Justiţiei şi un profesor titular de drept, desemnat de Senatul Universităţii de Stat din Moldova. Contractul de muncă dintre Eduard Ababii, preşedintele Consiliului INJ, şi Diana Scobioală se va întinde pe o perioadă de 5 ani. INJ reprezintă un centru modern de formare iniţială şi continuă a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror, de perfecţionare profesională a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, precum şi a altor persoane care contribuie la înfăptuirea justiţiei.