Ce se întâmplă cu dosarele demnitarilor de la 7 aprilie
Condamnarea generalilor Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari a readus în prim-plan evenimentele din aprilie 2009, când sute de tineri ieşiţi în stradă să protesteze au fost reţinuţi şi maltrataţi în comisariatele de poliţie. La aproape 6 ani de la acele evenimente, niciun demnitar nu a ajuns după gratii, Papuc fiind, de fapt, singurul condamnat, care însă se eschivează de la executarea pedepsei. Ceilalţi şefi ai acelei perioade au scăpat mult mai ieftin. Dosarul lui Iacob Gumeniţă încă se află în examinare, la Judecătoria Buiucani, dosarul lui Valentin Zubic se prăfuieşte pe mesele procurorilor, în timp ce majoritatea demnitarilor au fost deja declaraţi nevinovaţi de prima instanţă.
Gheorghe Papuc, ministru de Interne
Luni, 19 ianuarie 2015, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, i-a fost retras gradul de general şi i-a fost interzis, timp de 5 ani, să ocupe funcţii în cadrul MAI. Papuc însă nu a fost nici până astăzi încătuşat, pentru că poliţia nu-l poate găsi. Avocatul ex-ministrului a anunţat că va ataca hotărârea la Curtea Supremă de Justiţie.
Vladimir Botnari, comisar general al mun. Chişinău
Luni, 19 ianuarie, acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de neglijenţă în serviciu. Botnari nu va putea ocupa funcţii în MAI timp de 5 ani, fiindu-i totodată retras gradul de general. În 2011, prima instanţă l-a achitat pe fostul comisar. Ca şi în cazul lui Gheorghe Papuc, dosarul urmează să ajungă la CSJ.
Valentin Zubic, viceministru de Interne, şef al statului-major
În 2011, Zubic a fost pus sub învinuire în dosarul 7 aprilie. În această perioadă, avocaţii lui Vladimir Botnari şi Gheorghe Papuc lăsau să se înţeleagă faptul că Zubic, fiind şef al statului- major, s-ar face responsabil de cele întâmplate în 2009. Sergiu Roşu, procuror în cadrul secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, ne-a spus că, în martie 2013, printr-o încheiere judecătorească, a fost decisă scoaterea lui Zubic de sub urmărire penală. Decizia instanţei a fost una definitivă, astfel încât, procurorii susţin că nu mai există un dosar penal pe numele demnitarului, despre care presa a scris că ar fi lucrat, după aprilie 2009, în businessul lui Vladimir Plahotniuc.
Iacob Gumeniţă, vicecomisar al mun. Chişinău
Dosarul acestuia a fost trimis în instanţa de judecată în vara anului 2010. Cauza a fost examinată dintr-o amânare în alta, aşa că, la aproape 5 ani (!) de când se află pe rol la Judecătoria Buiucani, acesta nu are o finalitate. La 2 februarie 2015, este programată următoarea şedinţă de judecată. În şedinţa precedentă, Gumeniţă a declarat că se consideră nevinovat. În următoarele luni, pe dosar este aşteptată sentinţa primei instanţe.
Artur Reşetnicov, director al Serviciului de Informaţii şi Securitate
Acuzat mai mult în presă de faptul că nu şi-ar fi onorat atribuţiile de serviciu la 7 aprilie 2009, Artur Reşetnicov nu a figurat în dosarele penale iniţiate de procurori. Astăzi, Reşetnicov este unul dintre liderii Partidului Comuniştilor din R. Moldova, fiind deputat pe listele formaţiunii conduse de Vladimir Voronin.
Petru Corduneanu, şef Direcţie Ordine Publică din cadrul MAI
În august 2014, Corduneanu a fost declarat nevinovat de către judecătorul Victor Boico, de la Judecătoria Buiucani, după ce Valentina Cuşnir, pe atunci deputată, l-a acuzat că ar fi maltratat-o. Dosarul este acum la Curtea de Apel Chişinău, pe 5 martie fiind programată o nouă şedinţă de judecată. Primele două şedinţe au fost amânate. Recent, Corduneanu s-a implicat în politică. După ce, un timp, fusese văzut conducând o maşină în care era liderul PSRM, Igor Dodon, la alegerile din 30 noiembrie 2014 acesta a candidat pe listele PSRM, pe locul 30. Corduneanu este şeful Organizaţiei Teritoriale Hânceşti a PSRM. Alături de Corduneanu, în dosarul intentat la cererea Valentinei Cuşnir, a fost achitat şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, învinuit de aceleaşi infracţiuni.
Ion Perju, inspector, poliţia criminală
La sfârşit de 2013, singurul învinuit de moartea singurului decedat oficial în timpul evenimentelor din aprilie 2009, Valeriu Boboc, a fost declarat nevinovat de către Galina Moscalciuc, de la Judecătoria Buiucani. Ulterior, procurorii au atacat sentinţa la CA Chişinău. Acolo, însă, dosarul este amânat de la o zi la alta, din cauza că la şedinţe nu se prezintă mai mulţi martori. Următoarea înfăţişare este programată pentru 2 februarie 2015.
108 dosare penale au iniţiat procurorii în urma evenimentelor din aprilie 2009 în privinţa oamenilor legii
4 persoane (împreună cu Gheorghe Papuc) au fost condamnate la închisoare reală în dosarele 7 aprilie, conform Procuraturii Generale
102 dosare penale au pornit procurorii în privinţa protestatarilor în urma evenimentelor din 7—8 aprilie 2009
31 de dosare au fost trimise în judecată
68 de dosare au fost încetate, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului
P.S. Eduard Baghirov nu a avut o calitate oficială în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Procuratura Generală (PG) a R. Moldova l-a învinuit, însă, de organizarea evenimentelor din 7 aprilie şi chiar a trimis dosarul pe numele controversatului blogger rus în judecată. Procurorul Sergiu Roşu afirmă că dosarul se află pe ultima sută de metri.
Pentru conformitate, Victor MOŞNEAG