Din Găgăuzia: „O să adunăm câte 15-20 de bani și îi vom cumpăra Maiei bilet în România”
La alegerile prezidențiale din acest an, alegătorii din UTA Găgăuzia au oferit candidatului independent Igor Dodon 94,59% din voturi. Maia Sandu a obținut doar 5,41%. În trei localități din Găgăuzia Igor Dodon a acumulat peste 97%. Urmărind aceste rezultate, ZdG a ajuns în satul Joltai, în satul Copceac și în Cazaclia din raionul Ceadîr-Lunga. I-am întrebat pe localnici cum au primit înfrângerea lui Igor Dodon, ce îi reproșează președintelui în exercițiu, ce așteptări au de la președinta aleasă, dar și de ce nu au votat-o pe Maia Sandu.
Primul popas îl facem în satul Joltai. Pe la mijlocul satului, lângă biserică și o stație auto, fâlfâie falnic drapelul Găgăuziei. Un bărbat cu părul încărunțit și cu un început de chelie, fumează nervos. Încercăm să pornim o discuție cu un „Bună ziua!”, dar ni se răspunde -„Șo?” (n.r. Ce?), astfel încât continuăm în limba rusă.
„Alegerile au trecut, acum ce așteptări aveți de la președintele ales”?
Ne privește supărat, tace îndelung, apoi zice:
„Uită-te la aceste drumuri, uită-te atent la aceste drumuri, pe urmă întreabă-mă ce așteptări am de la noul președinte. Cum sunt drumurile, așa e și țara asta a voastră”, spune bărbatul.
„Eu nu merg la votare, pentru că mi se face rău de la promisiunile lor”, își termină țigara, o aruncă enervat și pleacă.
„Românii vor să ne mănânce de vii, de asta ne dau ajutoare”
Un alt bărbat vine într-un suflet spre stație. Trebuie să-și întâlnească soția care vine „cu torbele pline” de la Ceadîr-Lunga. Când înțelege că microbuzul încă nu a ajuns, acceptă să vorbească cu noi, dar ne previne că el vorbește „doar ce-i drept”.
„Noi lăudăm Rusia, dacă vreți să ascultați”, mai spune bărbatul.
„Președintele ales e pro-european, dar asta nu ne încălzește pe noi. Noi vom trăi tot așa cum am trăit, dar președintele Dodon era mai bun, totuși. Pe vremea lui Dodon, R. Moldova prietenea cu Rusia. Așa trebuie să fie și acum… Copiii noștri locuiesc acolo, acolo și-au întemeiat familii”. Întrebat despre reușitele lui Igor Dodon, acesta răspunde:
„La noi e republică parlamentară și președintele tot era blocat. Credeți că pe Sandu nu o vor bloca? Îi vor bloca și ei inițiativele și încă mai mult decât lui Dodon”, consideră bărbatul, precizând că are ce-i reproșa Maiei Sandu.
„Nu a făcut nimic, fiind în funcția de ministră a Educației, doar a distrus limba rusă și a închis școlile. Jumătate de an a fost prim-ministră și, la fel, nu a făcut nimic pentru popor. Mult bine va face și în calitate de președintă”, zâmbește ironic.
Bărbatul vrea să ne convingă de faptul că „tinerii se orientează spre Europa, dar noi nu știm cum e viața acolo, noi trebuie să rămânem în relații bune cu Rusia”.
Îi amintim că o bună parte din investițiile și ajutoarele ce ajung în Găgăuzia vin din partea UE și a României. Bărbatul crede că „acest ajutor nu se oferă dezinteresat”.
„Ei și ce dacă ne ajută românii? Ei vor să ne mănânce de vii, de asta ne dau ajutoare. Asta nu înseamnă nimic pentru Găgăuzia”, încheie bărbatul și se îndreaptă spre microbuzul care tocmai opri în stație.
Pe o altă uliță, la poartă, Petru taie lemne. Bărbatul spune deschis că a votat pentru Igor Dodon „doar ca să nu o voteze pe Maia Sandu”.
„Dacă Dodon ar fi fost bun, Putin nu o felicita pe Maia Sandu”
„Nu o văd eu în calitate de președintă. Poate oare o femeie să conducă o țară? Poate și sunt excepții – Thatcher, de exemplu, dar Maia Sandu a avut ocazia să arate ce poate – de două ori chiar, dar nu s-a isprăvit (descurcat, n.r.). E nevoie de o mână puternică și un cap deștept, totuși”, mai spune Petru, continuând că nu mai are așteptări, nici de la guvernare, nici de la președinte – oricine ar fi acesta.
„Cum a fost dezordine, așa va fi în continuare. 30 de ani au trecut, așa o să treacă încă patru. Nu ai pe cine alege, nu găsești un om curat, care nu ar fi hoț. Cum se întâmplă la noi? Îl alegem pentru patru ani, fură ce poate fura, apoi pleacă. Sunt încercări de a-l băga la pușcărie, apoi îl eliberează. El merge peste hotare și trăiește din ceea ce a furat. E normal așa?”, se întreabă bărbatul.
Petru consideră că Igor Dodon trebuie să-și recunoască înfrângerea. „Dacă Dodon ar fi fost un președinte bun, oamenii îl votau și pentru al doilea tur. Au votat-o pe Maia Sandu doar pentru a nu-l vota pe Dodon, pentru că nu au avut de ales”.
Bărbatul povestește că a fost surprins de faptul că Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu cu prilejul victoriei la prezidențiale, „probabil și Putin e nemulțumit de Dodon”, consideră Petru.
„Și cum așa, dintr-odată, Putin a felicitat-o pe Maia Sandu? Dacă Dodon ar fi fost bun, Putin s-ar fi abținut, nu ar fi felicitat-o. Văd că despre alegerile din SUA nu zice nimic. Asta înseamnă că fostul nostru Igor Nicolaevici doar mergea acolo, își făcea fotografii și cu asta revenea acasă. Și care-i rostul acestor plecări la Moscova?”, punctează Petru.
Cu gândul că „Sandu va reuși ceea ce nu a reușit Dodon”, bărbatul mai adaugă: „Desigur, mă voi bucura dacă Maia Sandu va forma o echipă din oameni deștepți, se va gândi atunci când va lua decizii și se va ocupa de rezolvarea adevăratelor probleme. Nu are importanță cu cine ne înfrățim, cu Federația Rusă sau cu Uniunea Europeană, contează să se facă ordine în țară, dar de prietenit, trebuie să prietenim cu toții”, mai spune Petru.
Simion se îndoiește că Maia Sandu este persoana potrivită pentru a fi în fruntea statului, „dar dacă așa au hotărât moldovenii…”.
Tot el ne spune că găgăuzii au o frică comună.
„Dodon este creștin, un familist serios”
„Găgăuzilor le este frică de Maia Sandu, pentru că ea va înfăptui unirea cu România, dar găgăuzii se orientează mai mult spre ruși”. Chiar dacă Maia Sandu nu a declarat asta, „așa se subînțelege”, spune bărbatul. Din discuția cu Simion, mai aflăm că un alt mit care circulă în Găgăuzia este despre „orientarea sexuală a Maiei Sandu”. „Ea mai susține minoritățile sexuale, e rușinos de tot pentru un președinte. Vi se pare normal să trăiască femeile cu femei și bărbații cu bărbați?”, ne întreabă Simion.
„Ea nu a spus asta direct, dar aceste zvonuri circulă, înseamnă că ceva este, înseamnă că Maia Sandu a dat vreun indiciu despre toate”, argumentează Simion.
În schimb, legat de acest subiect, Simion nu-i poate reproșa nimic lui Igor Dodon. „Dodon este creștin, un familist serios, așa cum spune tradiția, așa cum ni s-a transmis de la părinți și bunei. Maia Sandu însă nu are familie și mai circulă și aceste zvonuri, nu știu ce să zic”, zice Simion, exprimându-și, în continuare, supărarea pe diasporă.
„Igor Dodon a pierdut alegerile, pentru că Maia Sandu a fost susținută de diasporă. Nu este corect însă ca diaspora să decidă soarta noastră. Ei locuiesc în alte state, acolo să aleagă conducerea, acolo să voteze”, accentuează acesta.
- Candidata PAS, Maia Sandu, a învins la prezidențiale atât în interiorul R. Moldova, cât și peste hotare. Amintim că a luat aproximativ 51% de la electoratul R. Moldova. Așadar, Maia Sandu a obținut 699.881 de voturi în țară, cu 28.240 mai multe decât Igor Dodon, ceea ce demonstrează că ar fi devenit președintă și fără votul diasporei.
Chiar și așa, Simion are așteptări mari de la Maia Sandu.
„Trebuie să construiască drumuri, să deschidă noi locuri de muncă, să mărească pensiile, să ridice nivelul de trai, căci Dodon a făcut multe”.
— Care sunt reușitele lui Igor Dodon?
— Igor Dodon a mărit pensia, a mărit salariul medicilor, profesorilor.
— Chiar așa? Și din ce bani?
— Nu știu, probabil îi cerșea.
— De unde, de la cine cerșea?
— Ei, nu mai spun și asta, râde zgomotos bărbatul.
„Nu cunoaștem limba română. Parcă am fi în America”
Alexandra ne povestește că sunt trei surori în familie. Ea s-a căsătorit la baștină, în Găgăuzia, dar surorile ei au venit la studii în Chișinău și aici și-au întemeiat familii. Surorile sale din Chișinău votează mereu cu dreapta, iar Alexandra și soțul ei votează mereu cu stânga. Surorile Alexandrei au avut mai multe tentative de a o convinge să voteze cu Maia Sandu, dar Alexandra, totuși, susține că nu va vota niciodată pentru Sandu.
„Nu am votat și nu o voi vota pe Maia Sandu, pentru că noi nu ne dorim unirea cu România. Noi nu cunoaștem limba română. Când venim la Chișinău, la spital, parcă am fi în America. Nouă ne este foarte greu să comunicăm cu medicii, cu oamenii de acolo”, argumentează femeia.
„Și în fruntea satului trebuie să stea un bărbat, el e bun conducător, nu știu cum se va descurca o femeie”, mai adaugă Alexandra.
Spre deosebire de soția sa, Constantin consideră că și o femeie poate conduce o țară.
„Istoria cunoaște femei în calitate de prim-ministru, de președinte, care au adus țările lor în prima linie a liderilor mondiali”, motivează Constantin.
Chiar dacă a votat pentru Igor Dodon, Constantin spune că Dodon a avut multe eșecuri.
„Trebuia să se ocupe mai mult de rezolvarea adevăratelor probleme ale cetățenilor, de cele legate de sărăcie, de exemplu”, mai adaugă bărbatul.
Totodată, bărbatul se arată deranjat de faptul că la toate alegerile, fie prezidențiale, fie parlamentare, puțini din candidați ajung și în Găgăuzia.
„Maia Sandu, ca și alți actori politici ce susțin unirea cu România, nu au venit niciodată aici să vorbească cu noi, să ne explice de ce susțin acest vector de dezvoltare”.
Și o invită pe președinta aleasă la Ceadîr-Lunga.
„Acum, Maia Sandu trebuie să vorbească cu noi, dacă nu va veni – asta va fi în defavoarea ei. Dacă tot a fost aleasă, înseamnă că pentru următorii patru ani ea este și președinta noastră. Și dacă ea va reuși să se manifeste, să arate că-și dorește să lucreze spre binele poporului, poate chiar noi, găgăuzii, o vom vota la următoarele alegeri”, menționează Constantin.
Pentru asta, Maia Sandu trebuie să facă ceea ce a promis în programul său electoral.
„Așteptăm să lupte cu corupția, să lucreze pentru dezvoltarea sectorului economic, să creeze noi locuri de muncă – toți declară asta, dar nimeni nu face cu adevărat. Iată dacă Maia Sandu va face toate astea, ne vom bucura cu toții”, mai spune bărbatul.
- Fiind candidată la prezidențiale, Maia Sandu a recunoscut că are pașaport românesc, iar referitor la subiectul unirii cu România, Sandu a declarat că poporul trebuie să decidă aceasta, și nu președintele.
Puțin peste 97% din voturi i-a oferit lui Dodon și electoratul din satul Cazaclia.
„Sandu să vină, să stea față-n față cu noi”
Și Ilie, din Cazaclia, e supărat pe faptul că Maia Sandu nu a ajuns în Găgăuzia ca să-și prezinte programul electoral.
„Când a fost Igor Dodon aici, el a spus că Maiei Sandu îi este frică de găgăuzi. Iar când era prim-ministră, tot refuza să meargă la Moscova. Iată la București și Bruxelles – imediat își făcea valiza”.
Bărbatul consideră că dacă tot a fost aleasă președintă, Sandu trebuie să renunțe la pașaportul românesc. „Așa cum nu avem bani, vom strânge bănuț cu bănuț, de la vecini și îi vom cumpăra bilet să plece în România sa”.
Îl întrebăm când a declarat Maia Sandu că va înfăptui unirea, iar bărbatul răspunde:
„Ea are pașaport românesc, în orice moment poate fugi în România, dacă nu se va descurca cu funcția de președintă. Și să vină ajutoare din România, din UE, oricum jumătate din locuitorii satului muncesc în Federația Rusă”, zice Ilie, amintindu-și că Maia Sandu a câștigat alegerile pentru că „Vestul i-a ajutat”.
El a văzut la televizor cum s-ar fi votat la Londra, pentru bani. „Un băiat, după ce a votat, a fotografiat buletinul de vot. Cineva îl întreabă pentru ce face asta și băiatul răspunde: Când voi ieși de aici, voi arăta pentru cine am votat și voi primi 70 de lire”, povestește Ilie.
„Aici, noi am votat fără să fim plătiți”, mai adaugă Ilie.
Și Ilie o așteaptă pe președinta aleasă în localitate, căci „are de lămurit mai multe chestiuni”.
„Dodon a fost în Cazaclia de vreo cinci ori, să vină și Maia Sandu. Să vorbească cu noi” și pribluiește câteva cuvinte în română – „față în față, să vină în față”, spune nervos bărbatul.
„Maia Sandu e cu America. Ei vor pământurile noastre”
Și Elena recunoaște că a votat împotriva Maiei Sandu, dar deja s-a resemnat cu faptul că Sandu a învins. „Tragem nădejde că și copiii vor avea de lucru, și bătrânii vor avea pensii bune, căci serviciile comunale ne mănâncă. Și din vorbă în vorbă cu alți săteni, am zis: Dar poate chiar va fi mai bine cu Maia Sandu pentru că femeile sunt mai descurcărețe”, zice Elena, vorbindu-ne și despre un alt zvon ce circulă prin satele din Găgăuzia.
„Am auzit că Maia Sandu e cu America, iar America are nevoie de pământurile noastre. Și da, ne este frică. Și se mai vorbește că Maia Sandu va închide școlile, spitalele. Tare sper că aceste zvonuri nu se vor adeveri”, adaugă Elena.
„Cu Dodon am trăit bine. Nu a închis școlile, grădinițele, spitalele. Sperăm că Maia Sandu nu va uita de găgăuzi”, spune optimistă femeia.
Și parcă pornindu-se spre casă, se întoarce din drum și adaugă: „Apropo, noi suntem împotriva unirii cu România. Asta ne sperie pentru că buneii ne-au spus cum au trăit împreună cu românii, cum românii își băteau joc de ei”, accentuează femeia.
— Dar Maia Sandu a spus că pledează pentru unirea cu România?
— În programul său electoral era indicat asta.
— Unde ați văzut?
— La televizor.
Tot de la televizor Elena a mai aflat că „Maia Sandu va închide frontiera cu Federația Rusă”.
„Nu ar fi de dorit, pentru că copiii și rudele noastre sunt acolo”, adaugă femeia.
Întrebând din ce surse se informează, Elena menționează: RTR Moldova, Россия 1 și Găgăuzia TV.
În treacăt, un localnic de-al Elenei, Vasile, spune că nu mai urmărește televizorul, pentru că „își pune mâinile în cap de la cele auzite”.
„Eu nu-mi doresc nimic altceva, îmi doresc să nu fie război. Nu mai așteptăm noi condiții de lux. Să trăim cum am mai trăit, dar să fie pace”, răspunde bărbatul.
97,58% în favoarea lui Igor Dodon, așa au votat și locuitorii din Copceac.
Ajungem pe înserate în localitate. În parcul din centrul satului, îl întâlnim pe Ivan. Acesta zice că, odată cu victoria Maiei Sandu, nu ne așteaptă zile bune. „Nu cred că va face ceva pentru popor, mai ales pentru noi, găgăuzii. Nu spun că subestimez poziția unei femei, căci bașcanul Găgăuziei tot e femeie și se descurcă, dar nu cred că vom trăi bine cu Maia Sandu la putere. Sperăm, totuși, că președinta aleasă se va gândi și la soarta poporului, nu doar la sine”, spune scurt bărbatul.
De altă părere este Nicolae, care crede că viitorul R. Moldova este în UE.
„Coșurile de gunoi sunt venite din Europa. Așteptăm cât mai multe colaborări, contracte cu țările UE. E timpul să vină oameni noi la putere”, accentuează Nicolae.
„Sunt femei care se descurcă mai bine în gospodărie decât un bărbat, cred că și Maia Sandu va face față sarcinilor”, precizează acesta.
„Dodon nu a făcut nimic în afară de banchete”
Nicolae îl critică pe președintele în exercițiu, Igor Dodon. „Dodon a pierdut aceste alegeri, pentru că a promis prea multe cetățenilor, dar, la drept vorbind, nu a făcut nimic în afară de banchete și ceremonii. Și iată poporul nu l-a mai crezut. El a promis că va îmbunătăți condițiile de muncă pentru moldovenii care muncesc în Federația Rusă, dar și asta nu s-a întâmplat. Tot ce se construiește acum în țară e cu suportul României. România ne ajută și financiar, și umanitar. Oare nu e așa?”, se întreabă Nicolae.
Discuția cu Nicolae este întreruptă de doi trecători.
„Găgăuzia a votat pentru Dodon, dar din păcate, a câștigat Maia Sandu”, enunță unul dintre bărbați.
— De ce găgăuzii votează pentru Igor Dodon?
— Dodon ține la noi, ține la Irina Vlah, o ajută. Cu aprobarea lor s-au făcut drumurile în sat, multe s-au făcut.
— Ce așteptări aveți de la președintele ales?
Tac îndelung, apoi, unul dintre ei răspunde: „Am așteptat, am sperat că va câștiga Dodon”.
— De ce Dodon a pierdut alegerile?
— Dodon a pierdut, pentru că a fost încrezut că va câștiga și nu își făcea griji de înfrângere.
Bărbații îi transmit un sfat Maiei Sandu: „Dacă va alege calea corectă, cea de a fi în relații cu Rusia, va fi bine, dar dacă va întoarce spatele Rusiei, mă tem să mă gândesc ce va fi”, consideră unul dintre bărbați. Totuși, îi oferă și Maiei Sandu „o șansă la izbândă”, căci „Germania e condusă de o femeie”.
Ecaterina manifestă mai mult optimism.
„Poate e spre bine rezultatul alegerilor, poate șeful statului va veni cu noi idei, noi proiecte pentru a îmbunătăți traiul cetățenilor. Așa cum Irina Vlah își îndeplinește cu responsabilitate, așa și Maia Sandu va munci, poate”, susține femeia.
„De ce ar trebui să considerăm că femeile sunt mai prejos decât bărbații? Acum e timpul drepturilor egale”, subliniază Ecaterina.
„Nu e un secret că găgăuzilor le-a plăcut de Igor Dodon, s-a descurcat cu atribuțiile sale, dar poate Maia Sandu se va descurca și mai bine”, mai adaugă femeia. Tot ea spune că nu crede zvonurilor care circulă prin regiune.
„Nu mă tem de Maia Sandu, găgăuzii, dacă nu vor fi mulțumiți de ceva, ne vom ridica împotriva ei, dar nu cred că va fi cazul”, spune Ecaterina.
După cele auzite în UTA Găgăuzia, am solicitat președintei alese să ofere o reacție la cele enunțate de alegători.
Prin serviciul de presă, Maia Sandu a precizat că trebuie oprită politica ce răspândește falsuri.
„Voi fi președintele tuturor”
„Din păcate, politica iresponsabilă de dezbinare şi învrăjbire a oamenilor, pe care a dus-o Dodon și alți politicieni, va fi resimțită încă multă vreme în societate. Acest tip de politică, a minciunii și dezbinării, amplifică anumite frici în societate, cultivate tot de politicienii corupți de-a lungul anilor. Această politică trebuie oprită”, se arată în comunicat.
Întrebată fiind despre programul pe care-l are pentru găgăuzi, așa cum 90% și-au dat votul pentru contracandidatul său, Sandu a răspuns că va fi președintele tuturor.
„Primul semnal că oamenii nu mai vor astfel de politicieni a fost votul din 15 noiembrie. A fost un vot în care oamenii s-au unit pentru a rezolva problemele reale ale cetățenilor – sărăcia, hoția, lipsa de perspective a acestei țări. De aceste probleme suferă oamenii, indiferent de ce limbă vorbesc şi ce viziuni politice au. De aceea, președinta Maia Sandu vine cu obiective comune, menite să unifice societatea. Maia Sandu nu va închide școli, nu va închide granițe, nu va închide economia. Economia trebuie deschisă, așa cum trebuie deschise mai multe școli bune şi create locuri de muncă capabile să aducă prosperitate. Politică externă a R. Moldova trebuie deschisă spre cooperări care să aducă beneficii cetățenilor moldoveni. Dar pentru aceasta, trebuie închiși hoții. Lupta împotriva corupției este obiectivul major în mandatul de președinte. Maia Sandu este președintele tuturor cetățenilor Moldovei şi va apăra drepturile locuitorilor din Găgăuzia în egală măsură cu ale celor din restul regiunilor țării”.
Totodată, președinta aleasă a precizat că va efectua mai multe vizite de lucru în regiune.
După turul II al alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, Maia Sandu a devenit președinta R. Moldova. Sandu a câștigat alegerile, acumulând 57,75% din voturi. în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul 42,25% dintre cetățenii cu drept de vot.
- În ultimii ani, locuitorii din Găgăuzia au beneficiat de mai multe ajutoare și proiecte finanțate de România, dar și de alte țări ale UE. Astfel, Bucureștiul a renovat 42 de grădinițe din părțile locului, a evacuat importante cantități de pesticide și alte substanțe chimice, a donat mai multe utilaje Spitalului din Comrat Totodată, au donat 10 microbuze liceelor din regiune și a inițiat o serie de proiecte de înfrățire a unor orașe. Mai mulți antreprenori din regiune au obținut fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor.