Desfacerea căsătoriei
Divorţul. Este, probabil, un cuvânt-cheie al acestui secol. Sub aspect juridic, divorţul este desfacerea căsătoriei în baza cererii unuia sau a ambilor soţi ori a tutorelui soţului declarat incapabil (Codul Familiei).
Potrivit legii R. Moldova, desfacerea căsătoriei poate avea loc pe două căi:
I. Desfacerea căsătoriei de către oficiul de stare civilă;
II. Desfacerea căsătoriei de către instanţa de judecată.
Desfacerea căsătoriei la oficiul stării civile poate fi realizată în baza acordului comun al soţilor care nu au copii minori comuni (până la 18 ani) sau înfiaţi de ambii soţi şi dacă între aceştia nu există litigii referitoare la împărţirea averii sau la întreţinerea soţului inapt de muncă. Căsătoria poate fi desfăcută de către oficiul de stare civilă în al cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor.
La depunerea declaraţiei comune a soţilor despre desfacerea căsătoriei e necesar să prezentaţi următoarele acte:
cerere privind desfacerea căsătoriei în baza declaraţiei comune a soţilor (F-19D), pe care o puteţi descărca online de pe site-ul oficiului stării civile;
actele de identitate (buletin);
certificatul de căsătorie;
certificatul de la locul de trai, eliberat de una dintre instituţiile de exploatare a locuinţelor (cooperativa de construcţie a locuinţelor, asociaţia de proprietari ai locuinţelor privatizate sau întreprinderea municipală (orăşenească) de gestionare a fondului locativ) sau de primăria satului, comunei sau oraşului, prin care se confirmă că soţii nu au copii minori comuni, şi/sau declaraţia pe proprie răspundere că nu au copii minori comuni;
confirmarea achitării taxei de stat – 100 de lei (se prezintă în ziua înregistrării divorţului);
confirmarea achitării serviciilor prestate de oficiul de stare civilă – 100 de lei, separat pentru fiecare dintre soţi.
Căsătoria poate fi desfăcută şi la cererea unuia dintre soţi, dacă celălalt soţ:
a fost declarat incapabil;
a fost declarat dispărut;
a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani.
În acest caz, pentru înregistrarea actului de divorţ în baza declaraţiei unuia dintre soţi este necesar să prezentaţi următoarele acte:
declaraţia unuia dintre soţi privind divorţul;
actul de identitate;
hotărârea (sentinţa) judecătorească – dacă celălalt soţ este:
1) declarat incapabil;
2) declarat dispărut;
3) condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani;
certificatul de căsătorie sau extrasul de pe actul de căsătorie – pentru cazurile în care certificatul este pierdut.
Atât în primul caz, cât şi în cel de-al doilea, setul de acte se depune la Oficiul Stării Civile:
în a cărui rază teritorială sunteţi domiciliaţi sau
la care a fost înregistrat actul de căsătorie.
Conform legii, înregistrarea actului de divorţ se efectuează la expirarea termenului de 1 lună de la data depunerii declaraţiei respective.
Dacă, însă, cei care divorţează au copii minori şi/sau bunuri pe care vor să le împartă, atunci trebuie să apeleze instanţa de judecată cu o cerere de chemare în judecată, prin care se solicită divorţul. În cerere trebuie invocate motivele divorţului (infidelitatea, violenţa, neînţelegerea dintre soţi).
Procedura poate fi efectuată de sine stătător, dar şi cu suportul unui avocat. Dacă optaţi să vă adresaţi personal în instanţă, fără a apela la un avocat, atunci trebuie să ţineţi cont de următoarele aspecte:
cererea de chemare în judecată se face în numele persoanei care vrea să divorţeze (de exemplu, Ion B. doreşte să desfacă căsătoria lui cu Ana M. Juridic vorbind, Ion B. are calitatea de reclamant, iar Ana M. are calitatea de pârât. Adică, reclamantul cheamă în instanţă pârâtul).
instanţa competentă să judece cazul este acea în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul pârâtul (adică Ana M). De exemplu, dacă soţii nu mai locuiesc împreună, să presupunem că soţia îşi are domiciliul în sectorul Botanica, iar soţul locuieşte în oraşul Străşeni, atunci acesta va depune cererea de chemare în judecată la Judecătoria Botanica.
tot în cererea de chemare în judecată solicitaţi şi o pensie alimentară pentru copiii minori, dar şi felul în care doriţi să partajaţi averea.
Dacă, în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul pentru divorţ, instanţa judecătorească va amâna examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe. Dacă măsurile de împăcare nu au dat efecte şi soţii continuă să insiste asupra divorţului, instanţa judecătorească va desface căsătoria.
Recomandarea este să ajungeţi la un numitor comun până la începerea procesului propriu-zis. Asta vă va salva timpul şi vă va scuti de emoţii nedorite. Puteţi prezenta instanţei judecătoreşti un acord privind împărţirea bunurilor pe care le deţineţi în proprietate în devălmăşie (proprietate comună a soţilor) şi plata pensiei de întreţinere a copiilor şi soţului inapt de muncă ce necesită sprijin material, indicând mărimea acesteia, precum şi privind determinarea părintelui împreună cu care vor locui copiii minori comuni.
Iar dacă vă este imposibil să ajungeţi la un acord, atunci instanţa va decide la intima convingere:
a) să împartă, la cererea soţilor (a unuia dintre ei), bunurile lor proprietate în devălmăşie;
b) să determine care dintre părinţi va plăti pensia de întreţinere a copiilor minori şi mărimea acesteia;
c) să stabilească, la cererea soţului inapt de muncă, care are dreptul la pensia de întreţinere de la celălalt soţ, mărimea şi modul de plată a acestei pensii;
d) să stabilească cu cine dintre părinţi vor locui copiii minori după divorţ.
Momentul încetării căsătoriei
În cazul desfacerii căsătoriei la oficiul stării civile, aceasta încetează din ziua înregistrării divorţului, iar în cazul desfacerii căsătoriei pe cale judecătorească – din ziua în care hotărârea instanţei judecătoreşti este definitivă.
Dacă, totuşi, problema divorţului e soluţionată pe cale judiciară, decizia urmează a fi înregistrată la Oficiul Stării Civile. Soţii nu au dreptul să încheie o nouă căsătorie în lipsa certificatului de divorţ de la starea civilă în a cărui rază teritorială e domiciliul acestora.
Pentru completarea actului de divorţ este necesar să prezentaţi următoarele acte:
cerere privind desfacerea căsătoriei în baza hotărârii judecătoreşti (F-18);
hotărârea instanţei judecătoreşti cu privire la desfacerea căsătoriei, în cazul în care actul de divorţ nu a fost întocmit anterior;
actul de identitate;
confirmarea achitării taxei de stat, stabilită de instanţa de judecată pentru fiecare soţ;
confirmarea achitării serviciilor pentru completarea actului.
Înregistrarea actului de divorţ se va efectua gratuit, în 3 zile, din data primirii copiei hotărârii judecătoreşti de către Oficiul Stării Civile. În schimb, completarea actului de divorţ în temeiul hotărârii judecătoreşti se va efectua în ziua adresării, contra unei taxe de 100 de lei separat pentru fiecare dintre soţi.
Apropo, în lipsa acordului soţiei, soţul nu poate cere desfacerea căsătoriei în timpul gravidităţii acesteia şi timp de un an după naşterea copilului, dacă acesta s-a născut viu şi trăieşte.
P.S. Nu am dreptul moral să vin cu sfaturi, dar străduiţi-vă să păstraţi Familia. Un divorţ nu este doar în acte, doar un certificat, e mult mai mult. E un amalgam de emoţii (nu dintre cele mai frumoase), o nebunie de trăiri şi adesea suferinţă, în special pentru copii.
Corina OPREA, jurist