Principală  —  IMPORTANTE   —   De ce tinerii din R.…

De ce tinerii din R. Moldova aleg să studieze peste hotare? Experiența de învățământ în străinătate, din ce în ce mai atractivă pentru absolvenții noștri

Perioada admiterii la studii superioare începe curând, iar mulți dintre absolvenții liceelor sau colegiilor decid să-și continue studiile în afara țării. Motivele acestora variază – de la dorința de a avea o diplomă de studii superioare recunoscută internațional până la simpla dorință de a se afla într-un mediu cultural nou și diferit. 

Ziarul de Gardă a discutat cu mai mulți absolvenți care-și propun să plece peste hotare pentru a-și continua studiile, dar și cu o tânără moldoveancă deja plecată de ceva timp în străinătate, încercând să aflăm motivul pentru care aceștia au ales să-și  facă studiile în afara țării.

„Moldova se află în pragul unei ere inovatoare, cu un potențial enorm de dezvoltare”
Antonina Cheptea este originară din Glodeni, studiile superioare însă le-a făcut la București. A studiat Relații Internaționale și Studii Europene la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. În prezent, este masterandă la aceeași universitate. Aceasta ne-a relatat despre experiența anilor de studenție în România.

Antonina Cheptea/FB

„Am făcut parte din generația studenților fără bacalaureat, absolventă în 2020, în plină pandemie – un an marcat de incertitudini profunde. Nimeni nu-și imagina cum se va desfășura admiterea în acele circumstanțe, iar incertitudinea plana și mai mult asupra posibilității de a fi acceptați la universitățile din străinătate. Am fost fascinată de energia vibrantă a orașului București, de diversitatea culturală și de atmosfera studențească. Simțeam că acest oraș poate deveni a doua mea casă și că-mi va oferi cadrul perfect pentru a mă dezvolta atât academic, cât și personal.”

Antonina ne mai spune și despre avantajele de care a beneficiat studiind într-o țară europeană: „Cred că decizia de a studia peste hotare a fost una minunată, iar faptul că am studiat licența într-o țară europeană este deja un mare avantaj. Atât în cadrul studiilor de licență, cât și în cele de masterat, am avut norocul de a întâlni profesori minunați, erudiți și cu multă experiență în domeniu. Bucureștiul, ca oraș, oferă un mediu trepidant și versatil, unde am avut ocazia să particip la diverse evenimente academice, culturale și sociale. Spre exemplu, am avut oportunitatea de a participa la un internship în cadrul Guvernului României – o experiență deosebită de studiu practic. În plus, universitatea oferă numeroase oportunități de colaborare cu instituții europene și internaționale.”

Pe lângă toate acestea, studenții moldoveni din România beneficiază și de facilități, cum ar fi căminele gratuite sau bursele de studiu. 

„Un avantaj semnificativ pentru studenții români de pretutindeni, inclusiv pentru cei din Republica Moldova, este că beneficiază de anumite scutiri și facilități. De exemplu, pot avea acces la cămine studențești gratuite sau, în unele cazuri, la prețuri reduse. Bursa pentru românii de pretutindeni a fost mărită recent și este acum de aproximativ 900 de RONI (aproximativ 3450 de lei moldovenești) pe lună, ceea ce ajută considerabil la acoperirea cheltuielilor. Transportul în București este bine organizat și accesibil. O călătorie cu metroul sau STB (Societatea de Transport București), transportul public de suprafață, costă 3 lei românești (12 lei moldovenești), iar un abonament lunar costă 80 de RONI (310 lei moldovenești). Studenții beneficiază de o reducere de 90%, astfel că abonamentul lunar costă doar 8 lei (românești, n.r.), ceea ce este foarte avantajos. Totuși, am întâmpinat și unele greutăți. Adaptarea la un nou mediu și gestionarea cheltuielilor mai mari decât eram obișnuită au fost provocări”, mai adaugă tânăra.

Întrebată dacă se va reîntoarce în Republica Moldova după finalizarea studiilor, Antonina recunoaște că decizia ei depinde de oportunitățile pe care Republica Moldova le-ar putea oferi.

„Moldova are nevoie de tineri talentați care să aducă experiențele și cunoștințele dobândite în străinătate pentru a contribui la dezvoltarea țării. Decizia de a rămâne sau de a mă întoarce va depinde de oportunitățile care vor apărea și de modul în care pot aduce cea mai mare valoare, fie în Moldova, fie în România. Indiferent de unde mă voi afla, îmi doresc să contribui la progresul și bunăstarea comunității din care fac parte. Moldova se află în pragul unei ere inovatoare, cu un potențial enorm de dezvoltare. Pentru mine, viitorul în Moldova este o opțiune deschisă.”

„În străinătate, poți acumula cunoștințe valoroase pe care să le aduci apoi acasă”


Iulia Teleucă este absolventă a Liceului Teoretic „Orizont”. Deși abia a finalizat studiile liceale aici, în țară, este deja admisă la o universitate din Statele Unite ale Americii pentru a studia la facultatea de chimie. 
„Întotdeauna am crezut că educația și cariera sunt aspectele esențiale ale vieții mele. Pentru mine, SUA nu era unica opțiune. Am aplicat la mai multe universități din Europa și, în general, mă gândeam să rămân acasă. Procesul de admitere în SUA este foarte dificil și mi-a luat aproape jumătate de an să finalizez toate aplicările la universitățile prestigioase de acolo. Comparativ cu Europa, în SUA, la admitere, se pune accent pe eseuri care te caracterizează ca persoană. În timpul aplicărilor, am reușit să scriu mai mult de 60 de eseuri, însă doar câteva dintre ele au fost incluse în versiunea finală a profilului meu. Când am văzut scrisoarea de admitere la Universitatea Yale, împreună cu părinții mei, am decis că-mi voi continua studiile acolo. În afară de Yale, am mai fost admisă la 4 facultăți bune din State și aproape la toate cu bursă completă.”

Iulia Teleucă/FB

Cu toate că-și va face studiile în Statele Unite ale Americii, după absolvire, Iulia planifică să revină în Republica Moldova.

„Aș vrea să revin și să aduc aici resursele necesare pentru progresul țării noastre. Chiar dacă voi fi departe de casă, îmi doresc să fac cunoscută țara pe plan global datorită inovațiilor științifice pe care le voi face. Unii cred că în străinătate există mai multe oportunități, alții consideră că plecarea îi va învăța să fie independenți, în timp ce eu văd că în străinătate poți acumula cunoștințe valoroase pe care să le aduci apoi acasă.”

„Sunt tineri care aleg să plece departe de casă, dorind să guste din independență și libertate


Alina Covrig este o altă absolventă a promoției 2024, care a studiat la Instituția Publică cu profil de Arte Liceul Teoretic „Nicolae Sulac” din municipiul Chișinău. Tânăra a obținut 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

Am reușit să iau 10 pe linie datorită, în primul rând, dorinței puternice de a avea acest rezultat. Încă de când am început liceul, am tratat cu seriozitate orele, temele pentru acasă și m-am străduit să-mi pregătesc caiete, portofolii pe care doar să le trec cu vederea înainte de bacalaureat”, spune absolventa. 

Deși media perfectă îi oferă în acest moment posibilități nenumărate în Republica Moldova, Alina a declarat pentru ZdG că nu exclude varianta de a studia și în afara țării.

„Încă analizez ce-aș vrea să fac în viitor și la ce universitate să aplic. Având atât de multe oportunități, îmi doresc să o aleg pe cea mai potrivită pentru mine. E o decizie importantă,  care necesită multă responsabilitate și asumare. Consider că studiile superioare au un rol decisiv în formarea fiecărui individ, deoarece în cadrul lor putem cunoaște informații, experiențe și oportunități utile pentru toată viața. Eu mă văd studiind atât în Republica Moldova, cât și peste hotare. Sunt tineri care aleg să plece departe de casă, dorind să guste din independență și libertate. Dar încă mă gândesc ce alegere mi s-ar potrivi, astfel încât să obțin rezultate frumoase și să-mi formez competențele necesare pentru a-mi crea o carieră de succes.”

Alina Covrig/arhiva personală

4 din 5 moldoveni care studiază în Europa aleg România pentru realizarea studiilor superioare

În ultimii ani, tot mai mulți tineri moldoveni aleg să-și facă studiile peste hotare, puțini însă revin după finalizarea acestora. Migrația tinerilor din Republica Moldova în scop de studiu a început încă la sfârșitul anilor ’90, gradul fluxului de migrație pentru studii fiind în creștere continuă de atunci. La etapa actuală, experiența de învățământ peste hotare a devenit o tendință și este promovată de politicile statelor Uniunii Europene, și nu doar. 

O analiză realizată de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice,  arată că s-a accelerat procesul de plecare a tinerilor de 19-23 de ani peste hotare. În 2014, ponderea celor plecați era de 22,4%. În 2023, deja constituia 39,8%. În aceeași cercetare s-a constatat că printre motivele de bază ale migrației tinerilor se numără următoarele: gradul redus de satisfacție al studiilor din țară; oportunitățile oferite pentru studenții străini (granturi, burse de merit); implicarea în diferite proiecte în cadrul cărora studenții ar putea găsi locuri de muncă, un salariu decent și oportunități de dezvoltare pentru tinerii specialiști; realizarea unei cariere profesionale de succes după absolvire, aspirația la obținerea unor salarii mai mari; dorința de a avea un alt stil de viață. 
Datele emise de Eurostat arată că Germania, Franța și Bulgaria sunt cele mai râvnite destinații de studiu pentru moldoveni, fiind urmate de Italia, Danemarca, Cehia și Austria. În Uniunea Europeană studiază peste 14 mii de studenți moldoveni. Mai mult, patru din cinci moldoveni care studiază în Europa aleg România pentru realizarea studiilor superioare.

În acest an, peste 12 mii de absolvenți de liceu au promovat examenele de bacalaureat și sunt eligibili pentru a-și continua studiile –  atât la universitățile din țara noastră, cât și în străinătate.

Gabriela Munteanu, stagiară ZdG