Câinii fără stăpân din Chișinău, în gestiunea unei noi întreprinderi municipale – problemă sau soluție?
Problema animalelor fără stăpân în municipiul Chișinău rămâne a fi mereu actuală. Totuși, în ultimele luni, aceasta s-a acutizat pe fundalul înaintării pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a unui proiect privind trecerea în gestiune directă a serviciului public de administrare a câinilor fără stăpân.
Reprezentanții societății civile însă susțin că proiectul ridică mai multe semne de întrebare cu privire la transparența financiară și cea a procesului decizional, dar și cu privire la capacitatea întreprinderii contractate de a gestiona problema animalelor fără stăpân.
Proiectul de decizie, eliminat de trei ori de pe ordinea de zi a CMC
La 20 octombrie 2022, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat înființarea Întreprinderii Municipale (Î.M.) „Supraveghere și protecția animalelor”. Potrivit unui comunicat de presă al Regiei „Autosalubritate”, această întreprindere este creată cu scopul de a asigura o abordare unică în procesul de capturare, sterilizare și adăpostire a animalelor, dar și de a permite un control mai eficient.
La nici un an de la constituirea Întreprinderii Municipale „Supraveghere și protecția animalelor”, pe ordinea de zi a ședinței CMC din 21 aprilie 2023, fără a fi prezentat opiniei publice, așa cum prevede legea, a fost înaintat subiectul cu privire la aprobarea unui Contract ce presupune transferul puterii de decizie privind soarta animalelor fără stăpân din Chișinău către întreprinderea nou-creată. Subiectul însă a fost înlăturat de pe ordinea de zi.
Municipalitatea a insistat asupra proiectului, propunându-l spre discuții și în alte ședințe, din 30 mai și din 20 iunie, însă fără succes. Solicitată să explice această insistență, viceprimara municipiului Chișinău, Irina Gutnic, susține că aceasta este o problemă actuală, care „necesită o rezolvare rapidă”.
„Considerați că subiectul câinilor fără stăpân în oraș, în contextul în care aceștia mușcă copiii zilnic și atacă cetățenii municipiului Chișinău, nu este un subiect prioritar care merită a fi inclus pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Municipal? Noi avem astăzi o întreprindere care nu este funcțională și noi nu putem interveni cu toate pârghiile și mecanismele pentru a soluționa problema câinilor fără stăpân. Acest subiect este birocratizat și politizat prea mult în raport cu riscul la care este supusă populația din municipiul Chișinău”, menționează Gutnic.
Potrivit consilierei municipale, Cristina Jitari, motivul pentru care acest subiect a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței CMC este lipsa consultărilor publice privind proiectul dat.
„Indiferent de cât de bine nu ar fi structurat un contract sau altul, el trebuie să fie supus consultărilor publice, în special, atunci când societatea civilă cere acest lucru, iar, de această dată, reprezentanții societății civile își manifestă această dorință. Locuitorii Chișinăului trebuie să beneficieze de dreptul de a se exprima pe marginea unor subiecte de interes public. Cu siguranță, din rândul activiștilor pot veni idei de îmbunătățire a prevederilor contractuale care ar spori eficacitatea acestui acord”, susține consiliera municipală.
Juristul Ion Dron susține însă că, prin acest proiect, ar putea fi urmărite și alte scopuri decât cele declarate. Semnarea acestui contract ar presupune invalidarea unor principii prevăzute de Regulamentul privind capturarea, transportarea, evidența și îngrijirea câinilor și pisicilor fără supraveghere și fără stăpân din municipiul Chișinău, dar și lichidarea Secției de control şi protecție a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare, care are rolul de a supraveghea gestionarea problemei animalelor fără stăpân.
„Conținutul unor dispoziții din textul proiectului de decizie propus spre adoptare, la o lectură atentă, generează percepția că, în fond, se urmăresc două lucruri:
1. Modificarea conținutului deciziei 4/4 din 17 septembrie 2017, o modificare a deciziei fără consultări publice în vederea abrogării tacite a unor dispoziții din Regulamentul 1 și Regulamentul 2 care au fost aprobate prin această decizie.
2. Lichidarea într-o perspectivă apropiată a Serviciului de Gestionare și Protecție a Animalelor din cadrul Direcției General-Locative, serviciu organizat tot prin decizia 4/4 din 17 septembrie”, menționează Dron.
Activistă civică: „Acesta este un proiect îndoielnic”
Între timp, reprezentanții societății civile – voluntari și apărători ai drepturilor animalelor – au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea ce vizează condițiile contractului, întrucât, susțin ei, acest proiect nu oferă claritate cu privire la principiile care urmează a fi aplicate, iar consultările publice ar fi o soluție pentru îmbunătățirea prevederilor contractuale.
Activiștii și-au expus indignarea privind acest contract și pe rețelele sociale.
„Acesta este un proiect îndoielnic care nu furnizează rapoarte privind munca efectuată și fondurile cheltuite și va crea o problemă și mai mare cu câinii vagabonzi în oraș”, subliniază activista civică Lidia Vinogradova într-o postare pe Facebook.
Mai mult, voluntarii și-au manifestat dorința de a participa în cadrul dezbaterilor publice pe marginea acestui subiect printr-o cerere în formă scrisă. Solicitarea acestora însă nu a fost satisfăcută.
Garantarea autonomiei – risc de corupție?
Potrivit acordului, noii întreprinderi municipale urmează să-i fie asigurată autonomia deciziilor privind gestionarea finanțelor, dar și a deciziilor ce vizează soarta animalelor fără stăpân, fapt care este menționat în contractul publicat de municipalitate în urma presiunii sociale.
Contract de gestionare a câ… by Ziarul de Gardă
Actualmente, Secția de control şi protecție a animalelor este responsabilă de emiterea ordinelor de capturare a animalelor. Fostul șef al secției, Karl Luganov, susține însă că odată cu semnarea acestui contract, există riscul ca reprezentanții întreprinderii, având autonomie în deciziile zilnice, să captureze animale fără vreun ordin care ar confirma necesitatea acestei acțiuni.
„Există riscul ca acest contract să reprezinte o schemă de corupție. Ordinele emise pentru capturarea câinilor ne-ar permite să ducem o evidență a câinilor capturați, pentru ca, la sfârșitul lunii, atunci când întreprinderea ne-ar oferi un număr de câini capturați, noi să putem verifica dacă acesta corespunde cu numărul de cereri, prin urmare, ordine emise. Dacă ar exista mai mulți câini capturați, atunci acesta ar fi primul semnal că întreprinderea capturează câini la întâmplare, doar pentru a-și spori bugetul. Expun această situație ipotetică nu doar pentru că actul, așa cum este întocmit acum, ar permite, ci și pentru că avem precedente în acest sens – atunci când nu exista serviciul de emitere a ordinelor, municipalitatea plătea bani pentru câini care nici nu necesitau să fie capturați”, susține Luganov.
Viceprimara municipiului Chișinău, Irina Gutnic, afirmă contrariul. Aceasta spune că, în lipsa ordinelor, câinii nu pot fi capturați. De aceea, obligativitatea de emitere a ordinelor va continua să existe și va rămâne în gestiunea Secției de control și protecție a animalelor.
Luganov mai afirmă că recent a cerut de la Î.M. „Supraveghere și protecția animalelor” informații privind numărul câinilor capturați, dar a primit refuz, instituția motivând că este una privată și nu are obligația de a oferi informațiile solicitate.
„Această situație s-a întâmplat în condițiile în care contractul nu a fost semnat și întreprinderea funcționează în conformitate cu Regulamentul existent, dar ce s-ar întâmpla în condițiile semnării acelui Contract?”, se întreabă Luganov.
De cealaltă parte, Ion Golban, administratorul Î.M. „Supraveghere și protecția animalelor”, susține că acest acord este unul absolut necesar, iar instituția pe care o gestionează ar fi pregătită să îndeplinească toate clauzele contractuale, chiar dacă, momentan, activează fără autorizație și ar mai avea nevoie de specialiști.
„Mereu este nevoie de personal competent, dar, oricum, noi avem angajați, doar vânător nu avem. Problema este că noi nu avem autorizație sanitar-veterinară de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, dar suntem la etapa de examinare. Au fost specialiștii, le-am arătat condițiile și așteptăm rezultatele”, spune Golban.
Un contract mai presus decât un regulament?
Potrivit Contractului de gestionare directă a serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân în municipiul Chișinău, Întreprinderii Municipale „Supraveghere și protecția animalelor” i-ar reveni obligația de a respecta cu strictețe Regulamentul privind capturarea, transportarea, evidența și îngrijirea câinilor și pisicilor fără supraveghere și fără stăpân din municipiul Chișinău, însă doar în cazul în care acesta nu contravine contractului.
Juristul Ion Dron nu este de acord cu acest fapt, afirmând că Regulamentul ar trebui pus mai presus decât contractul, și nu viceversa.
„Nicio clauză din contract nu poate fi pusă mai presus sau în contradicție cu dispozițiile Regulamentului 1 și Regulamentului 2, adoptate prin decizia Consiliului Municipal Chișinău la 17 decembrie 2019. Dat fiind faptul că această decizie este un act normativ cu caracter local, orice contract trebuie să fie racordat, ajustat la condițiile acestui act normativ. Este o clauză nulă, chiar ilegală, dacă vreți, în redacția propusă de către autorii proiectului acestui contract”, subliniază Ion Dron.