Bardar, satul în care „există logică și speranță”
La prezidențialele din 2016, în r-nul Ialoveni, Maia Sandu a acumulat 75,34% din voturi, iar Igor Dodon — 24,66%.
Cu o lună înainte de turul II al alegerilor prezidențiale din 2020, Igor Dodon spunea că, în acest an, la Ialoveni, „va fi alt rezultat”. Igor Dodon a avut dreptate. La Ialoveni a fost înregistrat alt rezultat. De această dată, Maia Sandu a acumulat 80,37% (cu 5% mai mult față de 2016), iar Igor Dodon – 19,63%. Astfel, Ialoveni a devenit raionul care i-a oferit Maiei Sandu cel mai mare număr de voturi.
Un bilanț asemănător a înregistrat și satul Bardar din același raion. Pentru Maia Sandu au votat 95,8% dintre localnici. ZdG a ajuns la Bardar și în Ialoveni pentru a afla care sunt așteptările electoratului, dar și motivele din care întotdeauna votează „cu cap”.
„La Bardar, oamenii votează liber și frumos”
Satul Bardar arată ca un orășel ce se poate lăuda cu o infrastructură bogată. La intrare în sat – Carmangerie Barda, în centru – două case de nunți, fabrică de vin, agenți economici mai mici și chiar un complex turistic – Lac de nuferi.
Alexei Tonu ne povestește că satul Bardar are și o istorie interesantă. Tocmai de aceasta, rezultatul alegerilor este „frumos, dar nu surprinzător, pentru că mereu a fost așa”.
„Pe vremuri, aici economia era la nivel de oraș, iar în satele mai îndepărtate – era doar colhozul, care i-a înrobit pe oameni. În Bardar mereu au fost oameni mai liberi și acum, la fel, se exprimă liber și frumos”, povestește bărbatul.
De la președinta aleasă, Alexei Tonu are trei mari așteptări: disciplină în țară, respectarea drepturilor omului și respectarea proprietății private.
„Eu aș dori ca R. Moldova să învețe ce înseamnă democrație. Nu ne dorim să fim primii, dar nici la coadă. Știți când în mahala ești un gospodar de la coadă, nimeni nu vrea să stea de vorbă cu tine, iată cam așa a fost și cu țara noastră în ultimii ani. Îmi pare rău că R. Moldova a ajuns la coadă”, menționează bărbatul.
El, dar și alți consăteni ai săi se informează din ZdG și din celelalte surse independente, ne spune Alexei Tonu.
La întrebarea de ce Bardar votează cu Maia Sandu, și nu cu Igor Dodon, un alt bărbat ne privește mirat.
„Ce întrebare e asta?”, și râde.
„Am ales-o pe Maia Sandu pentru că ne dorim o femeie la conducere. Unui bărbat nu-i reușește să lucreze așa cum lucrează o femeie”, ne explică bărbatul.
„Deja de câți ani Angela Merkel e la putere. Dar Indira Gandhi cum a condus India? Vrem o femeie la putere, doar ea poate lupta cu corupția”, adaugă bărbatul.
„Bogdaproste lui Dumnezeu că am scăpat…”
Vera, o consăteancă, îl completează:
„Banul schimbă mult omul, dar pe Maia Sandu banul nu o va schimba. O să fim alături de ea și o vom susține în toate”, spune femeia.
Cum comentați rezultatele alegerilor?, îl întrebăm pe un bărbat pornit la oficiul poștal, după pensie. Din mers, bărbatul răspunde:
„Bogdaproste lui Dumnezeu că am scăpat… Doamne ferește, acela nu-i om”, și-și face semnul crucii.
Ce așteptări aveți de la Maia Sandu?
„Foarte bine o să lucreze femeia asta. Țările europene o să-i ofere ajutor. Europa mereu ne-a dat ajutor, dar ăștia de la guvernare au furat tot”, ajunge la o răstignire, își scoate căciula și își mai face o dată semnul crucii.
„95% – pentru Maia Sandu, nu cred că a mai votat vreun sat așa”, se mândrește Lidia.
„Așa gândește satul Bardar, înseamnă că aici este logică și este speranță”, adaugă femeia.
Ioana a venit în centrul satului să cumpere pește, pește viu. Da, la Bardar s-a pus pe roate și o mică afacere cu pește viu.
„Vrem o schimbare și credem că doar Maia Sandu e capabilă să facă ceva ca noi să trăim mai bine. Așteptăm măriri de salarii, pensii și un sistem medical accesibil”, spune femeia.
Ștefan își așteaptă nepoata de la școală. Bărbatul spune că este mulțumit de rezultatul alegerilor prezidențiale. El crede că, mai întâi de toate, Maia Sandu trebuie „să înfrunte bandiții”.
„Trebuie să facă ordine, să pedepsească bandiții. Of, Doamne. Ți-i și rușine să spui – au furat țara de tot”.
Ștefan a urmărit cu sufletul la gură scrutinul. A văzut cum la sediul PSRM, în noaptea de după alegeri, un deputat socialist a împins un jurnalist și a trântit jos camera video.
„Un măgar de ista să ne conducă?”, se revoltă Ștefan.
Bărbatul e impresionat și de votul celor din diasporă.
„Ați văzut, în Germania, cum au votat băieții sau la Tokio? Au parcurs mii de km pentru a vota. Iată ei sunt eroi, dar cum a votat Ialoveniul – nu e o noutate”, mai spune bărbatul.
„Bărdăreanului nu-i spui cu cine să voteze”
Zinaida Roșioru este administratoarea casei de nunți din sat. Localul aparține unchiului său. Are o capacitate de 200 de locuri. Zinaida povestește că, făcând excepție de perioada pandemică, în local, joacă nunți și cei din centru, și cei din sudul Moldovei. Rudele Zinaidei au renunțat la ideea de a pleca peste hotare și au decis să creeze ceva frumos acasă.
„Atât timp cât ne permitem să achităm impozitele și să nu rămânem datori statului, putem spune că e o afacere profitabilă, chiar dacă suntem în sat”, spune administratoarea.
Zinaida recunoaște că rezultatele alegerilor nu au fost deloc surprinzătoare pentru ea.
„Bărdăreanului nu-i spui cu cine să voteze și nu-l poți cumpăra cu nimic. Rămâne doar ca celelalte sate să ne ia exemplu”, răspunde Zinaida.
Zinaida ne dă exemplul primarului din sat, care la alegerile generale s-a declarat independent, iar la alegerile prezidențiale, înainte de primul tur, și-a îndemnat consătenii să voteze pentru Andrei Năstase.
„A ieșit public cu deputatul Liviu Vovc și ne-a invitat ca în ziua alegerilor să-i acordăm votul lui Andrei Năstase. Această mișcare nu a fost văzută cu ochi buni de oamenii din Bardar”, spune Zinaida.
„Noi l-am votat în calitate de primar independent, iar pe urmă s-a poziționat politic, însă noi, ca cetățeni, nu profităm de asta”, accentuează femeia.
„Foarte puțini au fost cei care l-au votat pe Andrei Năstase. Bărdărenii votează liber”, mai spune Zinaida.
„Politica se face și pe tocuri”
Dacă se va descurca o femeie în fruntea statului, Zinaida răspunde că „politica se face și pe tocuri”.
„E ceva deosebit pentru noi și cu ce ne-am diferenția noi, R. Moldova, de statele mult mai dezvoltate decât noi, cu o populație mult mai mare, cu probleme poate mult mai mari și acolo conduse de femei? Maia Sandu va demonstra că femeile sunt puternice, va demonstra aceasta fără întârziere”, asigură Zinaida.
La casa de nunți sunt angajați 28 de bărdereni, iar pe vară, vin și studenți la practică. Zinaida recunoaște că-i vine destul de greu la capitolul management, tocmai de asta nu așteaptă reforme imediate de la Maia Sandu, care trebuie să devină „managerul unei țări întregi”.
„N-aș aștepta ca până de Crăciun sau de sărbătorile Pascale să ne aducă proiecte de construcții sau de altele noi în satul Bardar. Noi o susținem în faptul ca măcar să înceapă cu administrația locală din Chișinău, să combată corupția, pentru că asta pe noi ne bate – în calitate și de cetățean, și de om de afaceri, și mamă cu copii, te afectează din toate punctele de vedere”.
„Dacă ia caracatița asta de corupție din toate unitățile de administrare publică, toate o să înceapă a se decoji de la sine”.
Zinaida consideră că eliminarea corupției e soră cu transparența. „Cu toții știm că toate proiectele sunt publice, cât de mulți bani vin în R. Moldova, doar că nu vedem în culise ce se întâmplă, și asta e dureros pentru noi, cetățenii”.
„Poporul nu mai crede în promisiuni deșarte, poporul așteaptă fapte”
Lidia muncește la carmangeria Barda. Femeia spune că oamenii din Bardar sunt calculați, tocmai de asta ei așteaptă și rezultate după votul exprimat.
„Maia Sandu are mult de muncit pentru a ne îndreptăți speranțele și așteptările. Dacă peste patru ani lumea nu va fi mulțumită de activitatea ei, vom alege un alt președinte. Poporul nu mai crede în promisiuni deșarte, așteptăm fapte”, punctează Lidia.
Președintele Consiliului Raional spune că orientarea pro-europeană a raionului Ialoveni nu este întâmplătoare și are origini istorice.
„În anii 1988-1989, Ialoveni stătea în piață când ceream limbă și alfabet și Independența R. Moldova. Iar în 1918, când se vota unirea Basarabiei cu România, o bună parte din membrii Sfatului Țării erau din Ialoveni. Așa caracterele se transmit prin ereditate”, povestește Mihail Silistraru.
„Electorat informat și școlit”
„Trebuie să ținem cont și de faptul că suntem aici aproape de capitală, îmi permit să spun că electoratul este mai informat și mai școlit”, mai adaugă Silistraru.
Totodată, președintele Consiliului raional Ialoveni consideră că culoarea politică a locuitorilor din Ialoveni se datorează și numeroaselor proiecte de care beneficiază raionul, în colaborare cu România și UE.
„Cel mai recent proiect este „Poduri pentru crearea încrederii între poliție și cetățenii raionului Ialoveni și județul Iași”. Acesta presupune schimb de experiență și instruirea polițiștilor, precum și cumpărarea câtorva mașini pentru oamenii legii, dar și calculatoare pentru toți inspectorii de poliție din Ialoveni. Din acest proiect, R. Moldova îi revin 130 de mii de euro”.
„Mai există și alte proiecte de colaborare cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, precum și cu județul Ilfov care va aloca 400 de mii de roni pentru reconstrucția Liceului Teoretic „Olimp” din Costești”, mai enumeră Mihail Silistraru.
Maria, locuitoare a orașului Ialoveni, susține că votul de încredere ce i-a fost acordat Maiei Sandu demonstrează că poporul merită un viitor mai bun, iar de aceasta este capabilă doar o femeie.
„N-am avut niciodată o femeie la putere, și mai ales o femeie onestă”.
Maria crede că Maia Sandu va avea nevoie și de o echipă mare și onestă, tocmai de asta femeia spune că dizolvarea Parlamentului este mai mult decât potrivită și pentru popor.
„Trebuie să lichideze acest Parlament pentru că e o adunătură de hoți și mafioți ce migrează de la un sac cu bani la altul.
Maria mai spune că președintele în exercițiu, Igor Dodon, nu mai are dreptul moral de a chema partidele la discuție.
„Patru ani a lucrat pentru sine, acum, când i-a venit ceasul despărțirii, și-a amintit că mai trebuie să colaboreze și cu partidele, și cu guvernarea. El a avut posibilitate să muncească în interesul poporului, nu a făcut-o, înseamnă că acesta a fost potențialul lui”, subliniază femeia.
„Ialoveni – capitala tineretului”
Cătălin a împlinit de curând 18 ani, fapt ce i-a oferit dreptul de a vota pentru prima dată. Mărturisește că a fost un exercițiu ce l-a maturizat, iar rezultatul obținut de Maia Sandu, în Ialoveni, îl face mândru. Și tânărul consideră că, mai întâi de toate, președinta aleasă trebuie să-și consolideze poziția în Parlament.
„Regimul politic este republică parlamentară, ceea ce nu-i oferă președintelui multe pârghii de conducere. Tocmai de aceasta, Maia Sandu ori trebuie să inițieze niște discuții în parlament, ori trebuie să-l dizolve”.
Elena, mama lui Cătălin este sigură că președinta aleasă va porni un set de reforme de care R. Moldova are nevoie și recunoaște că este simpatizanta Maiei Sandu de când aceasta era ministră a Educației.
„Deși mulți s-au revoltat atunci, eu am susținut această inițiativă a Maiei Sandu, pentru că era pentru dreptate. Copilul a învățat, a trecut testul, a dat dovadă că cunoaște – așa se face învățământul în țările dezvoltate”.
Elena mai crede că 80% din voturile exprimate pentru candidata PAS se mai datorează și faptului că Ialoveniul este considerat capitala tineretului.
„Probabil că implicarea civică a tinerilor a mai influențat datele votului”, consideră Elena.
Oxana este învățătoare. Învățătoarea consideră că informarea din surse sigure este esențială pentru cetățeni. Mai mult, învățătoare apreciază că și în sistemul de învățământ a apărut cursul „Educație pentru media”. Oxana se străduiește să-i deprindă pe elevii săi să se informeze corect.
„Ialoveniul e un raion tânăr, cu oameni ce își doresc schimbarea și își văd viitorul acasă, tocmai de asta Ialoveniul a votat cum a votat”, accentuează învățătoarea.
Învățătoarea spune că are multe așteptări de la președinta aleasă, în mai multe domenii.
„Ne dorim reforme în justiție. Ne dorim ca să fie lichidată corupția, căci ne mănâncă și nu ne permite să ne dezvoltăm. Nu pot să nu vorbesc și despre salarii, dar sigur că astea se fac în timp și alături de o echipă bună”, afirmă învățătoarea.
„Judecând după zicala „Cum e gospodina, așa e și casa”, putem spune că ne-am trezit într-o țară ce se vrea onestă, corectă și victorioasă”, susține Valentina.
Femeia speră că președinta aleasă nu își va aminti de pensionari doar atunci când are nevoie de votul acestora.
„Pensionarii au nevoie de grijă și susținere nu doar o dată în an. Nu e deloc frumoasă încercarea lui Dodon de a ne mitui înainte de alegeri. Credeți că noi nu am înțeles de ce anume în octombrie ne-a oferit câte 900 de lei?”, mai adaugă pensionara.
„Maia Sandu a câștigat, pentru că Dodon e un nerușinat”
Întrebată de ce nu a câștigat Igor Dodon, o altă pensionară ne răspunde:
„Mai puțin trebuia să arate cu pumnul. Ați văzut cum a arătat în fața mulțimii? Acesta-i om de stat? Nu are rușine”, consideră femeia.
Ea mai spune că nu și-a imaginat „că Dodon poate degrada în așa hal”.
„Este ceva ieșit din comun, el nu are rușine. Și în emisiuni a vorbit despre Maia Sandu vrute și nevrute, foarte urât. Parcă merge peste hotare, parcă se întâlnește cu oameni educați, cum să-și permită una ca asta? E un nerușinat”, accentuează femeia.
„Maia Sandu a meritat să învingă. E o femeie deșteaptă și cultă”, mai zice pensionara.
Margareta este ferm convinsă că, în timp, cetățenii vor trăi mai multe schimbări, fapt ce nu s-a simțit în timpul mandatului lui Igor Dodon.
„Dodon – un porumbel rătăcit, un „kuliok”
„Igor Dodon va rămâne în istorie ca un porumbel rătăcit și un „kuliok” (n.r. sacoșă) – așa îi rămâne numele”, râde femeia.
În primul tur, Grigore a stat șapte ore la coadă ca să voteze în Germania, tocmai de aceea pentru turul doi a venit acasă.
„Special am venit ca să votez, pentru că fiecare vot contează. Sunt mândru de țara mea și sunt mândru de faptul că Ialoveniul votează cu cap”, punctează bărbatul.
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câștigat detașat turul II al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Rezultatele finale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon cu o diferență de peste 250 de mii de voturi.
Astfel, în turul II, Maia Sandu a acumulat peste 943 de mii de voturi, echivalentul a 57.75%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul puțin peste 690 de mii de alegători (42.25%). Prin urmare, pentru lidera PAS au votat cu 250 de mii de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.