Bacalaureatul s-a scumpit
Instalarea camerelor video în sălile de examene este soluţia identificată de Ministerul Educaţiei (ME) în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei de la Bacalaureat. Cei de la ME susţin că, în urma acestor acţiuni, “mitul copierii” va fi, dacă nu stopat definitiv, cel puţin diminuat. Doar că nu toţi “actorii” implicaţi în BAC împărtăşesc poziţia oficialilor.
La Liceul Teoretic “Ion Pelivan” din Răzeni, Ialoveni, sunt deja pregătite cele trei săli în care se vor desfăşura examenele de bacalaureat. Condiţiile sunt adecvate, astfel încât absolvenţii să se simtă în securitate şi confortabil. În sala de sport, care este şi cea mai spaţioasă, 120 de elevi vor susţine examenele. Aici au fost montate trei camere video. În celelalte săli funcţionează cel puţin câte patru astfel de camere.
Supravegheaţi şi de observatori
Dispozitivele video au fost instalate în funcţie de calităţile spaţiilor. Acolo unde vizibiliatatea este redusă, au fost montate, respectiv, mai multe aparate de filmat. Imaginile vor putea fi urmărite de pe un monitor doar de preşedintele centrului de bac, amplasat în biroul directorului liceului. Preşedintele, însă, are dreptul să se deplaseze prin săli, la sesizările asistenţilor. Pe monitor se văd desluşit toate cele 12 camere. Supravegherea elevilor va fi efectuată şi de observatori (profesori ai acestui liceu) – nu mai puţin de şase într-o sală.
Adelina Gheţiu, directoarea Liceului din Răzeni, dar şi preşedinta centrului de bacalaureat, spune că aceste dispozitive video sunt instalate nu pentru a intimida copiii, ci pentru ca aceştia să se simtă în siguranţă. “Am făcut o simulare cu elevii noştri. S-au simţit bine. Noi i-am pregătit în prealabil. Le-am explicat că această metodă este în favoarea lor şi nu un dezavantaj. Dacă se promovează ideea că avem nevoie de copii deştepţi, ca viitorul să ne fie asigurat de specialişti competenţi, atunci trebuie să întreprindem ceva în acest scop”, explică directoarea.
În ziua examenelor vom merge cu poliţia
Toţi candidaţii vor susţine probele în alte instituţii decât cele în care şi-au făcut studiile. În ziua examenelor, autocarele care vor transporta elevii la centrele de BAC vor fi însoţite de poliţişti.
„Avem o înţelegere cu Ministerul Afacerilor Interne ca autobuzele şcolare care vor transporta elevii la centrele de bac, să fie însoţite de maşinile poliţiei, ca să asigurăm securitatea candidaţilor şi, eventual, să nu întârzie la examen”, explică viceministrul Educaţiei, Igor Grosu.
Deşi candidaţii acestui liceu se vor deplasa în alt centru de bac din Ialoveni, aceştia au testat sălile propriei instituţii, pentru a înţelege mai bine cum se vor desfăşura examenele. Unii dintre ei găsesc stresante noile metodele implementate de minister, alţii s-au bucurat de ele.
Absolventa Ecaterina Râşneanu spune că are emoţii, chiar dacă primul examen va avea loc peste o săptămână. “Îmi pare stresant. Ar fi mai bine fără camerele de supraveghere. Ştiu că rezultatele ar putea fi mai corecte şi mai oneste, după capacităţile pe care le are fiecare, dar emoţiile vor fi foarte mari”, spune aceasta.
Camerele video nu-ţi fură cunoştinţele
Un alt elev, Marin Harabagiu, este încântat să susţină examenele sub supravegherea camerelor video. “Susţin ideea. Astfel examenul va fi mai cinstit. Elevii vor scrie în baza cunoştinţelor şi nu vom constata că cineva, care nu a învăţat trei ani de zile, va copia şi va avea o notă mai mare decât cei care au învăţat. Camera de luat vederi nu poate face ca eu să cunosc mai puţin decât ştiu în realitate”, zice elevul.
Dacă vreun candidat va încerca să trişeze, observatorii din sală vor sesiza preşedintele centrului de bacalaureat, înregistrările video fiind stocate pe serverul Guvernului. Totuşi, vor fi verificate doar imaginile de la centrele de bacalaureat din care vor veni plângeri că s-a copiat.
„Prin urmare, toţi sunt responsabilizaţi de faptul că în fiecare clasă sunt camere de luat vederi. Dacă un asistent sau un elev nu-şi va onora corect obligaţiunile, totul este înregistrat şi, post-factum, putem urmări orice acţiune. Camerele sunt noi, licenţiate. Dacă s-ar întâmpla ca una să nu funcţioneze, rămân celelalte, oricum într-o sală sunt până la 4-5 camere”, explică directoarea Liceului din Răzeni, Adelina Gheţiu.
ME a anunţat că va fi destul de dur cu trişorii. Cel care va fi observat copiind se va alege cu lucrarea anulată şi cu invitaţia de a repeta examenul la anul viitor.
Cine nu riscă nu copiază
În pofida faptului că vor fi înconjuraţi de camere video şi de asistenţi, unii elevi susţin că nu au frică de noile reguli de la bacalaureat. “M-am gândit la o metodă de copiat, dar nu ştiu cum să o aplic. Cei care au copiat până acum, vor continua şi mai departe, pur şi simplu, vor găsi metode mai performante”, ne spune Petru Sinevici.
De altă părere este colega acestuia, Alexandra Sainsus, care consideră că cel mai bine e ca elevii să se concetreze la teste şi nu la metodele performante de copiat. “În sfârşit, vor fi recunoscute eforturile noastre. De exemplu, la pretestarea de la limba română, o colegă, care nu prea a depus efort la învăţătură pe tot parcursul liceului, a primit o notă mai mare decât unii elevi care au muncit şi au învăţat bine. E cam stresant, dar vom depăşi. Vom avea posibilitatea să vedem timp de 12 ani cine şi ce poate”, explică Alexandra.
Fenomenul copiatului este considerat unul firesc de către majoritatea liceenilor, dar şi de către părinţii acestora, potrivit studiului “Opiniile, atitudinile şi percepţiile actorilor sociali cu referire la organizarea şi desfăşurarea obiectivă, transparentă şi credibilă a examenelor de bacalaureat”, elaborat la iniţiativa ME, cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova. Studiul a fost elaborat în baza rezultatelor sesiunii de bacalaureat 2012. Prin urmare, niciunul dintre respondenţii studiului nu a negat faptul că la bacalaureat se copiază. O parte dintre aceştia consideră că circa 10—20% dintre lucrări sunt fraudate, alţii au afirmat că ponderea acestora este de chiar 90%.
Cel mai scump bacalaureat de până acum
Potrivit viceministrului Educaţiei, Igor Grosu, toate cele 103 centre de BAC vor fi echipate corespunzător. “Credem că această metodă îi va descuraja pe cei care de-a lungul anilor nu au învăţat. Efectul de pandemie constă în aceea că sunt implicaţi profesorii, care tolerează acest fenomen. Copierea oricum va exista. Mai ales copiii teribili, care nu pot fără asta, îşi vor introduce în urechi diferite dispozitive. E problema lor, dacă îşi sparg timpanul. Vor să aibă părinţii copii surzi şi cu nota 10, poftim. Pentru că acele dispozitive trebuie plasate cu suportul medicului. Reuşita pe ţară la pretestarea de la limba română şi matematică în acest an a fost de 40%. Ceva nu se potriveşte. Şi noi înţelegem destul de bine, de fapt, ce se întâmplă”, ne spune viceministrul Educaţiei, Igor Grosu.
În schimb, gradul de dificultate a examenelor, în special la matematică, va fi unul simplificat în raport cu ediţiile anterioare ale Bacalaureatului, cel puţin aşa anunţă ME. Condiţiile stricte din acest an vor fi compensate cu un test mai simplu, care îi va permite unui elev sârguincios să se descurce fără ajutor.
În acest an, 28500 de elevi vor susţine bacalaureatul. Pentru cele 1.200 de camere necesare, Ministerul Educaţiei a plătit 7,3 milioane de lei. În total, se vor cheltui 13 milioane de lei, acesta fiind cel mai scump bacalaureat de până acum. Camerele rămân în instituţii şi vor fi exploatate la decizia administraţiei liceului.