Angajată, dar neasigurată. 400 de lei pentru creşterea unui copil
Fiecare femeie beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului, precum şi de o indemnizaţie lunară pentru creşterea şi îngrijirea micuţului. Cel puţin aceasta prevede Legea cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor sociale şi compensaţiilor familiilor cu copii. Cuantumul lunar al indemnizaţiei de creştere/îngrijire a copilului pentru persoanele asigurate este de 30% din media veniturilor lunare din ultimele 12 luni, şi 400 de lei pentru persoanele neasigurate sau şomere.
„Dar ce poţi cumpăra cu aceşti bani?”, se întreabă Alina Bircă, o tânără mămică din Orhei. Alina ne spune că este angajată a Departamentului Poliţiei de Frontieră. Însă, indemnizaţia lunară pe care o primeşte pentru îngrijirea copilului este de 400 de lei. „Atât primesc mămicile care nu au lucrat niciodată… şi eu, la fel”, nu înţelege femeia. „Sunt mamă singură şi mă ocup de îngrijirea copilului, care are doar opt luni. Banii pe care-i primesc nu-mi ajung nici măcar pentru strictul necesar. Conform legislaţiei Poliţiei de Frontieră, cât timp stau acasă cu copilul, nu mi se achită nimic de la serviciu”, explică tânăra mămică.
Contactaţi de ZdG, reprezentanţii Departamentului Poliţiei de Frontieră ne-au spus că angajaţii lor nu fac parte din sistemul public de asigurări sociale, de aceea ei nu beneficiază de indemnizaţia de maternitate. „Din aceste considerente, poliţiştilor de frontieră, pentru perioada respectivă, li se menţin drepturile salariale. Iar în conformitate cu prevederile art.14 şi 18 din Codul fiscal al R. Moldova veniturile obţinute din drepturi salariale constituie obiectul şi sursa impozitării”, ne-a spus Raisa Noviţchi, reprezentanta Serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră. Potrivit ei, poliţiştii de frontieră pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului până la vârstă de 3 ani, adresându-se la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.
Alina s-a adresat la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei pentru acordarea unui ajutor social, însă a primit doar refuzuri. „Prima dată mi-au spus că nu mă vor ajuta, pentru că trăiesc la părinţi şi venitul mamei depăşeşte limita de întreţinere pentru fiecare persoană în parte. Însă ei nu au luat în calcul că în familie sunt cinci persoane: eu, copilul meu, mama, tata (invalid de grupa a III-a) şi fratele (student) şi toţi trăim din salariul mamei”, spune disperată femeia. După o revizuire repetată a cererii, reprezentanţii instituţiei i-au spus să aducă din nou documentele. „După 2 luni mi-a scris că certificatul de salariu al mamei nu conţine informaţii despre venitul salarial pe luna noiembrie (…) De ce acest lucru nu mi s-a comunicat din start, când am scris cererea?”, se întreabă Alina. Potrivit ei, cei de la Asistenţa Socială încearcă să tergiverseze decizia. „Ei încearcă, în mod intenţionat, inventând tot felul de motive, să nu-mi acorde niciun ajutor”, consideră Alina.
La 26 august 2014, la şedinţa Guvernului, a fost aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Printre acestea a fost şi Legea privind indemnizaţiile lunare pentru creşterea copilului. În cazul în care legea va fi votată în Parlament, angajaţii Poliţiei de Frontieră urmează să primească, timp de trei ani, indemnizaţii în valoare de 30% din venitul mediu lunar primit de către poliţist în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului.
În prezent, 88 de angajate ale Poliţiei de Frontieră se află în concediu de maternitate.
Tatiana Beghiu