Ameninţările lui Ilan Şor, în atenţia ONG-urilor şi Procuraturii Generale
Primarul de Orhei, Ilan Şor, a ajuns în atenţia societăţii civile, a organizaţiilor neguvernamentale şi a avocatului poporului, după ce a făcut o serie de ameninţări la adresa jurnaliştilor şi a unor oponenţi politici. Cazul a ajuns şi în atenţia Procuraturii Generale, care s-a autosesizat şi urmează să analizeze declaraţiile lui Ilan Şor, pentru a constata dacă există componenta infracţională.
Scandalul a pornit pe 20 iulie, atunci când partidul „Şor” şi susţinătorii săi au organizat un protest la sediul PAS şi al Platformei DA, împotriva închiderii magazinelor sociale, deşi nimeni nu a anunţat despre închiderea acestora. Odată cu încheierea manifestaţiilor, în presă au apărut imagini video surprinse în momentul în care protestatarii primesc câte o pungă din partea organizatorilor manifestaţiei. Acest lucru se pare că l-a deranjat pe primarul de Orhei, care a publicat un mesaj video unde ameninţă jurnaliştii.
În secvenţa video, politicianul susţine că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliştii „plătiţi să scrie mizerii despre oameni” o eventuală lege a lustraţiei: „Vă avertizez. De îndată ce voi ajunge la putere, iar asta va fi în curând, pe fiecare dintre voi îi aşteaptă o lustraţie publică. Încetaţi sau vă va durea. V-am avertizat”.
Declaraţiile politicianului au scandalizat opinia publică, iar ONG-urile de media şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu afirmaţiile ameninţătoare ale acestuia.
„Într-o societate democratică veritabilă asemenea persoane cu siguranţă nu ajung la putere şi nu îşi pot face mendrele aşa cum face el. Cred că ar trebui să se sesizeze şi organele de drept, pentru că atunci când un politician îşi permite să transmită ameninţări în adresa jurnaliştilor, este o derogare gravă de la valorile democratice”, a menţionat Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente.
ONG-urile din domeniul Drepturilor Omnului au condamnat la rândul lor discursul lui Ilan Şor, calificându-l instigator la ură. Organizaţiile au solicitat Procuraturii Generale să investigheze declaraţiile primarului de Orhei şi au chemat organele de drept, autorităţile publice şi cele electorale, să întreprindă toate măsurile necesare pentru prevenirea discursului de instigare la ură, care, în perspectiva campaniilor electorale poate deveni extrem de periculos pentru societate.
„Considerăm că aceste declaraţii depăşesc limitele garantate de libertatea de exprimare, deoarece ameninţările publice cu răfuială fizică şi vătămare corporală făcute de un politician sunt inadmisibile într-o societate democratică”, se menţionează în declaraţia ONG-urilor.
Discursul lui Şor a fost condamnat şi de Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, care consideră că astfel de ameninţări sunt periculoase şi inacceptabile. „Pe lângă faptul că intimidează oponenţii politici şi jurnaliştii pentru critică, aceste declaraţii incită la violenţă faţă de persoane sau grupuri de persoane, propagă anumite stereotipuri şi generează ură şi dezbinare între oameni”, susţine Ombudsmanul. În acest scop, Avocatul Poporului a solicitat Procurorului general examinarea circumstanţelor cazului şi luarea de atitudine corespunzătoare gravităţii declaraţiilor lui Ilan Şor. În demersul expediat la Procuratura Generală se menţionează că primarul de Orhei şi preşedintele Partidului „Şor” i-a ameninţat pe oponenţii săi politici, pe care îi numeşte „svoloci”, „negodeai”, „paskudî”, „tvari” cu exterminare fizică.
Ombudsmanul mai subliniază că libertatea presei este una din valorile de bază ale democraţiei, iar libertatea de exprimare este un drept fundamental consfinţit în Constituţie. „Persoanele cu demnitate publică şi politicienii, în virtutea funcţiei sau poziţiei pe care o ocupă în societate, constituie inevitabil subiectul materialelor jurnalistice în chestiuni de interes public”, afirmă el.
Contactat telefonic, procurorul capitalei, Ştefan Şaptefraţi, a declarat că Procuratura Generală s-a autosesizat pe marginea acestui caz şi că urmează să întreprindă acţiunile necesare pentru a constata dacă există componenta infracţională, urmând ulterior să comunice decizia luată.
În cadrul aceluiaşi mesaj video, în care a ameninţat jurnaliştii, Ilan Şor şi-a scos cureaua de la brâu, precizând că urmează să îi lovească cu ea pe liderii poziţiei: „Această curea are patru ani şi mi-a dăruit-o soţia mea. Cu ea îţi voi da la fund şi ţie Andrei, dar şi ţie Maia. Dacă vă veţi comporta aşa, o veţi primi de la mine. Vă avertizez”.
Acest gest i-a amuzat pe moldovenii din Paris, care în cadrul unui protest şi-au scos curelele, pentru a-i transmite un mesaj primarului de Orhei: „Şor, asta-i pentru tine. Venim acasă!”.
În mediul online a fost iniţiat şi un flashmob în cadrul căruia mai mulţi internauţi au publicat fotografii în care apare o curea şi o bancnotă de un leu pe care este scris mesajul „#Şor la puşcărie”. Iniţiatoarea campaniei on-line, activista de mediu Iuliana Cantaragiu spune că astfel internauţii le vor aminti procurorilor să ducă la bun sfârşit dosarul în care figurează Ilan Şor.
Imaginile video în care reprezentanţii din diasporă îşi scot curelele au devenit virale în scurt timp şi au tras după sine o nouă reacţie video a primarului de Orhei.
„Vă informez că în oraşul meu, de mai bine de un an, funcţionează programul Moldova e casa ta. Astfel, cei care decid să se întoarcă în ţară primesc o indemnizaţie unică de 500 de euro, compensaţii pentru transport şi servicii comunale pentru un an, dar şi eliberare de impozite şi taxe pentru trei ani. Acest program este pentru orheieni, dar sunt gata să fac o excepţie pentru voi şi să vă includ în el”, a menţionat Ilan Şor.
Primarul de Orhei i-a invitat pe moldoveni să se întoarcă acasă şi le-a promis că personal le va găsi locuri de muncă.
Liderul Partidului „ŞOR”, este principalul figurant în rapoartele companiei Kroll privind furtul miliardului. Deşi iniţial procurorii cereau o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru Şor, prima instanţă i-a aplicat acestuia o pedeapsă de doar şapte ani şi şase luni privaţiune de libertate. Judecătorul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chişinău a decis însă ca Şor să-şi ispăşească pedeapsa doar după ce se va pronunţa şi instanţa ierarhic superioară. Ulterior, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, unde şedinţele de judecată au fost amânate de mai multe ori şi nu a fost luată deocamdată o hotărâre.