7 aprilie 2009. Cronologia evenimentelor
5 aprilie
Alegeri parlamentare generale în R. Moldova
6 aprilie, dimineața
Comisia Electorală Centrală anunță rezultatele preliminare ale scrutinului după prelucrarea a 96,51% din procesele-verbale ale secțiilor de votare: PCRM – 49,94% din voturi (60 de mandate), PL – 12,82% din voturi (16 mandate), PLDM – 12,27 % din voturi (14 mandate), Alianţa Moldova Noastră – 9,83 % din voturi (11 mandate).
6 aprilie, după prânz
„6 aprilie – Zi de doliu național. Dacă nu ai votat pentru PCRM – ia o lumânare şi ieşi în stradă!!! Ne vedem la orele 18.00, la Ştefan cel Mare!”, mesajul care circulă pe internet, în după-amiaza zilei de luni.
6 aprilie, orele 16:00-23:20
Câteva mii de persoane protestează pașnic în Piaţa Marii Adunări Naţionale în semn de protest faţă de rezultatele scrutinului, invocând fraude electorale şi cerând alegeri noi. Mulțimea scandează: „Jos comuniştii”, afişează pancarte pe care scrie „Mai bine mort decât comunist”, „Trezeşte-te, Patrie drogată”, „Nu fraudării alegerilor, „Jos clanul comunist”, „Libertate! Libertate! Libertate!” şi cântă „Deşteaptă-te române”.
7 aprilie
Expiră mandatul de președinte al liderului comunist, Vladimir Voronin.
7 aprilie, ora 00:00
Internetul este dominat de un nou mesaj: „Tinerii declară ziua de 7 aprilie – zi de doliu naţional în R. Moldova. Dacă nu ai votat pentru PCRM – ia o lumânare şi ieşi în stradă, ora 10.00, la Ştefan cel Mare”.
7 aprilie, ora 8:00
Procuratura Generală emite un comunicat de presă prin care califică drept ilegale şi inadmisibile acţiunile organizatorilor şi participanților la întrunirea din 6 aprilie 2009 sub genericul „zi de doliu” și anunță pornirea urmăririi penale pe faptul organizării şi participării active la dezordini în masă.
7 aprilie, ora 10:00
Preşedintele Companiei publice „Teleradio-Moldova”, Valentin Todercan, declară că televiziunea Moldova 1 nu a pus pe post imagini de la mitingul de protest din seara zilei de 6 aprilie pentru că nu a ştiut despre desfășurarea acestuia.
7 aprilie, ora 10:30
În PMAN se adună circa 5000 de tineri care scandează „Alegeri repetate”, „Vot fraudat”, „Jos Comunismul”.
7 aprilie, ora 11:00
În PMAN protestează aproximativ 8000 de manifestanți.
7 aprilie, ora 12:00
Mulţimea se îndreaptă spre sediul Preşedinţiei şi Parlamentului, unde continuă să scandeze lozinci anticomuniste. O parte din protestatari urcă pe pragul Preşedinţiei. Poliţiştii au făcut un scut, care începe să fie atacat de unii manifestanţi.
7 aprilie, după prânz
Protestatarii, circa 30 de mii, încep să arunce în clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului cu pietre și bolovani. Altercațiile între polițiști şi protestatari se intensifică. Protestele devin violente.
O autospecială a pompierilor încearcă să-i stropească cu apă, însă se retrage din cauza atacurilor cu pietre şi ouă. În scurt timp, primele pietre ajung în ferestre și geamurile instituțiilor cedează. În numai câteva ore, protestele scapă de sub control, manifestanți violenți atacă forțele de ordine, incendiază şi devastează sediile Parlamentului şi Președinției, unde sunt arborate drapelele Uniunii Europene şi României. În timp ce, la Chişinău, protestatarii iau cu asalt clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului, televiziunea publică demonstrează un film artistic, iar radioul public difuzează muzică. Parvin informații că autocare cu studenți moldoveni în România se îndreaptă spre Chișinău pentru a se alătura protestelor. Manifestații de solidaritate au loc în mai multe oraşe româneşti. Spitalul de Urgenţă e plin de protestatari şi polițiști SCUT, însângerați.
7 aprilie, ora 17:00
Liderii partidelor de opoziție cheamă mulțimea la proteste pașnice și declară că vor cere CEC-ului anularea alegerilor parlamentare. Reprezentanţii partidelor parlamentare se întrunesc pentru negocieri.
7 aprilie, după ora 18:00
Atmosfera generală este una de haos: de pe acoperișul Parlamentului iese fum negru, pe scările din fața Președinției stă o tribună, la care protestatarii fac poze.
Președintele R. Moldova, Vladimir Voronin, se adresează cetățenilor la postul public Moldova 1. Voronin califică protestele drept o tentativă de lovitură de stat, acuzându-i de organizare pe liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Liberal şi Alianţei „Moldova Noastră”: „Organizatorii acestui puci şi-au format un scut viu din studenţi, liceeni şi elevi, pe care i-au instigat să vină în piaţă”.
7 aprilie, ora 23:59
Poliţiştii intervin în forţă împotriva manifestanţilor care se mai aflau în stradă. În noaptea de 7 spre 8 aprilie, aproximativ 200 de persoane, printre care și minori, au fost escortate în comisariatele de poliţie pentru cercetări în cauze penale intentate pe acte de tâlhărie, jaf, huliganism şi alte infracţiuni. Mai târziu s-a constatat că, în noaptea respectivă, zeci de tineri au fost bătuţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în comisariate. Tânărul Valeriu Boboc a murit în urma loviturilor. În presă s-au vehiculat şi alte nume de tineri decedaţi, Ion Ţâbuleac şi Eugen Ţapu, dar ancheta nu a confirmat vreo legătură cu evenimentele din 7 aprilie.
8 aprilie
Comuniştii dau ordin să fie făcute descinderi în universităţi şi licee. Între 8 și 14 aprilie, potrivit MAI, sunt arestate preventiv peste 160 de persoane, preponderent studenți. Liderii comunişti de la Chişinău acuză Bucureştiul de implicare într-o „tentativă de lovitură de stat”. Autorităţile de la Chişinău îi expulzează pe Ambasadorul României, Filip Teodorescu, şi pe consilierul Ioan Gaborean, reintroduc obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români, acțiuni urmate de intimidări ale jurnaliştilor români aflaţi la Chişinău.
8 aprilie, ora 8:00
Preşedinţia şi Guvernul sunt înconjurate de cordoane de poliţişti cu scuturi. Forţe de menţinere a ordinii publice au stat dosite şi în spatele Parlamentului. Intrarea este păzită de poliţişti în civil, care supraveghează ca nimeni să nu intre. Lucrătorii de la salubrizare încep să facă curăţenie.
10 aprilie
Președintele PCRM, Vladimir Voronin, înaintează un demers către Curtea Constituțională prin care solicită renumărarea integrală a voturilor. Rezultatul renumărării nu a produs însă nicio schimbare, comuniștii având asigurate 60 din cele 101 de locuri în Parlament.
14 aprilie
56 de polițiști, din 272 care au solicitat îngrijiri medicale, rămân internaţi în spitalul MAI. 37 de angajați au fost supuși intervențiilor chirurgicale, potrivit MAI.
Mai-iunie 2009
Opoziția parlamentară, 41 de deputați, boicotează alegerea șefului statului. Vladimir Voronin dizolvă Parlamentul și anunță alegeri legislative anticipate pentru data de 29 iulie 2009. La putere vine Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), formată din PLDM, PDM, PL și Alianța Moldova Noastră.
Opt ani au trecut de la protestele sângeroase din aprilie 2009, atunci când zeci de tineri protestatari, reţinuţi în plină stradă, după câteva zile petrecute în penitenciare, au ajuns la spital cu diverse traumatisme. Astăzi, pentru acele orori, niciun înalt oficial nu face pușcărie.