Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Oameni/ Pictorița Nicoleta Vacaru: „Pentru…

Oameni Pictorița Nicoleta Vacaru: „Pentru mine procesul de creație este conexiunea cu mine însămi, iar rezultatul obținut este oglinda stărilor mele”

Sursa foto: arhiva personală

Nicoleta Vacaru este pasionată de artă din copilărie. De-a lungul timpului, a încercat să experimenteze diverse tehnici, printre care pictura în ulei, acril, cafea, batic și string art. Lucrările pictoriței au ajuns la Paris, Marseille sau Lyon, la galeria Carré d’artistes. Reușește mereu să găsească surse de inspirație și își dorește ca lucrările ei să aducă plăcere tuturor celor din jur. „Scopul meu pentru viitor e să am plăcere din creație și prin ceea ce fac să aduc emoții pozitive și celor din jur”, susține aceasta.

„Pasiunea pentru artă o am din copilărie”

Nicoleta Vacaru s-a născut la Cucuruzenii de Sus, raionul Orhei, într-o familie de profesori. „Eu am fost crescută într-o familie unde ambii părinți au fost profesori de istorie, familie în care se cântau romanțe românești, iar seara, înainte de culcare, tata mi-l recita pe George Coșbuc”, își amintește Nicoleta. 

Domeniul artei a interesat-o de mică. „Pasiunea pentru artă o am din copilărie. Când eram mică, pictam pe toate bucățile de hârtie pe care le găseam”, își amintește pictorița. A făcut Școala de Arte din Orhei. A absolvit facultatea de arhitectură. Pe parcursul anilor, a încercat să exploreze mai multe tehnici ale picturii, printre care pictura în ulei, acril, cafea, batic și string art. „Acum sunt trei tehnici de bază care le rânduiesc. Am rămas să pictez în acril, în cerneală și să fac string art. Când obosesc de una, trec la alta și în așa mod mereu sunt deschisă la experimente noi”, spune Nicoleta.

„Time LXVI”, lucrare pictată în cerneală. Foto: arhiva personală

Creativitatea nu cunoaște limite atunci când un artist este în căutarea sursei de inspirație. „Probabil, plictiseala mă determină să caut mereu ceva nou și să experimentez”, susține Nicoleta. Aceasta spune că poate fi inspirată de un ornament sau de un element interesant. „De obicei, un singur element poate dicta direcția în care va urma să fie lucrarea”, zice pictorița. Nicoleta recunoaște că uneori are blocaje artistice, însă mereu reușește să le depășească datorită familiei ei. „Lipsa inspirației nu durează mult, căci reușesc să-mi umplu zilele cu momentele frumoase alături de oamenii mei dragi. Atelierul se află lângă oficiul soțului meu și am învățat să conlucrăm armonios împreună”, povestește aceasta. Spune că nu a avut niciodată momente în care să vrea să renunțe la artă, însă au fost clipe în care și-a dorit să creeze în umbră, a preferat să lucreze în tăcere, fără a se expune publicului. 

„A fost o lucrare de suflet, care la fiecare etapă mă încărca cu energie”

Lucrările ei sunt expuse la Paris, Marseille sau Lyon, la galeria Carré d’artistes. Nicoleta își dorește ca lucrările ei să fie expuse la saloanele de pictură din Europa. „Pentru mine procesul de creație este conexiunea cu mine însămi, iar rezultatul obținut este oglinda stărilor mele”, susține pictorița. Recent, a participat cu o serie de tablouri în cadrul Zilelor Literaturii Române la Chișinău. „Lucrările fac parte din colecția «Timpul». Sunt pictate în cerneală. Toate lucrările din această colecție sunt unice și imposibil de repetat”, menționează Nicoleta. O altă lucrare preferată a pictoriței, realizată în tehnica string art, este „Regina Maria”. Artista a avut nevoie de mai mult timp pentru crearea acestei opere. 

„Regina Maria”, lucrare realizată în tehnica string art. Foto: arhiva personală

Conceptul pentru aceasta lucrare a fost căutat încă din 2021. Am avut nevoie de timp ca să îmbin toate piesele în așa mod, încât lucrarea să fie una complexă și integră. Am găsit ziare «Literatura și Arta» din satul de baștină al mamei mele, am decupat articolele ce rezonau cu ceea ce simt eu”, își amintește Nicoleta. „A fost o lucrare de suflet, care la fiecare etapă mă încărca cu energie. Simțeam îmbrățișarea mamei mele, căci seamănă foarte mult cu ea! Am căutat ca silueta reginei să fie însoțită de ceva simbolic, ceva al ei, de suflet. Și am găsit florile pictate chiar de regina Maria. M-am străduit să respect la maxim forma lor și le-am lăsat fine pentru a se combina cu lucrarea. Am muncit la acest string art timp de 10 luni. Era doza mea de satisfacție și liniște”, povestește pictorița. 

Nicoleta Vacaru consideră că artiștii care creează din pasiune au mai mult succes în vânzarea operelor decât cei care se concentrează pe aspectul comercial. „Scopul meu pentru viitor e să am plăcere din creație și prin ceea ce fac să aduc emoții pozitive și celor din jur”, spune aceasta. Uneori, valoarea unei lucrări nu poate fi măsurată doar în bani, dar și în emoții sau  amintiri. Nicoleta are o lucrare pe care n-ar vinde-o niciodată, pentru că reprezintă o amintire a părinților ei. „Este o lucrare pictată în ulei. A fost văzută și de părinții mei. Este abstractă,  cu o mulțime de fețe ascunse în ea. Am pictat-o încă la universitate”, povestește pictorița. 

„Piece of my heart”, acril pe pânză. Foto: arhiva personală


Nicoleta Vacaru a devenit cunoscută după ce a pictat etichetele pentru sticlele de vin moldovenesc vândute în Franţa. „O idee pe care o credeam fantastică a prins imediat viaţă”, explica tânăra într-o discuție cu ZdG în 2015, atunci când vernisa prima sa expoziţie în R. Moldova. Picturile Nicoletei au contribuit la promovarea şi la descoperirea Moldovei de către mulţi francezi care au văzut sticlele de vin moldovenesc cu una dintre acele cinci etichete personalizate şi unice. „Ideea a fost să atragem atenţia asupra vinurilor autohtone, aşa că am personalizat etichetele lor cu picturi, reprezentând frumuseţea Moldovei prin chipuri de femei”, povesteşte Nicoleta. Intrigaţi de etichete, mai mulţi consumatori francezi au dorit să o cunoască personal pe pictoriţa basarabeană şi să îi admire lucrările. Motiv pentru care, a organizat trei expoziţii în vestul Franţei.