Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Oameni/ Petre Neamțu: „Și noaptea,…

Oameni Petre Neamțu: „Și noaptea, și ziua, chiar dacă nu răsună, eu o aud, aud muzica”

Acum 61 de ani, un băiat de doar 14 ani din satul Lunga, Florești, venea la Chișinău să-și încerce norocul la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Știa unde dorește să ajungă în viață, chiar dacă la școala din sat nu reușise să facă prea multă instruire muzicală. Acum, ajuns la vârsta de 75 de ani, fiind în fruntea unui prestigios colectiv muzical din R. Moldova – Orchestra „Folclor”, își amintește cu drag de acei ani și de primul său profesor de muzică, Dionisie Chiroșca.

„Mi-am început viața muzicală de la acordeon. În 1964, la Colegiul de Muzică, admiterea era posibilă chiar și în lipsa unei pregătiri muzicale obligatorii. Noi, veniți de la țară, de unde am fi avut pe atunci pregătire muzicală? Norocul meu a fost să am un profesor extraordinar, Dionisie Chiroșca, care m-a și făcut cine sunt eu astăzi. 

A fost un profesor cum mai rar întâlnești, care m-a îndrumat, m-a ajutat, m-a susținut. Astăzi, îmi amintesc de el și îmi vine să plâng. A fost un om și un dascăl de excepție. Mi-a predat acordeonul la «Ștefan Neaga» și anume de asta acordeonul a fost instrumentul cu care am intrat în lumea muzicii. Eu eram la anul întâi, iar el era în primul său an de muncă pedagogică. Peste ani, chiar el a recunoscut că a experimentat mult instruindu-mă. Mi-a mai zis cu o ocazie că pe atunci eram cel mai bun. Această apreciere a fost cea mai mare distincție pentru mine. Eu venisem acolo să învăț, așa cum veneau majoritatea tinerilor de prin sate. Nu puteam sta, pur și simplu, să mă uit în pod. Am muncit mult, altfel nu înțelegeam cum poți să-ți trăiești viața”, povestește Petre Neamțu, care de 40 de ani este director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”.

Interpreți de frunte ai scenei folclorice din R. Moldova: Vasile Iovu (nai), Ioana Căpraru, Zinaida Bolboceanu, Gavriil Gronic (trompetă), Vasile Rusu (acordeon), Valentina Rusu (vioară), Surorile Osoianu, Nicolae Paliț, Silvia Zagoreanu, Anatol Nunu (trompetă), Silvia Goncear, Violeta Botezatu, Natalia Tanasiiciuc, Sorin Zberea (clarinet), Diamanta Paterău, Victor Botnaru (cobză), Viorica Moraru, Ilie, Veronica și Diana Văluță, Valentin Butucel, Ion Malcoci (nai), Elena Godorogea, Dragoș Ipati, dar și nume consacrate din România – Alexandru Pugna și Alina Huțu, au participat în 4 februarie la spectacolul „Folclorul – Izvorul sufletului meu”, împreună cu Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamțu.

„Îi priveam direct în ochi pe cei veniți la spectacole și înțelegeam că sunt încântați de folclorul nostru”

— De ani de zile sunteți în fața orchestrei „Folclor”. Cum vedeți evoluțiile folclorului în ultimul timp?

— Nu întotdeauna evoluțiile sunt precum ar trebui să fie. Lumea contemporană privește și percepe altfel folclorul. Aproape că nu se mai păstrează folclorul adevărat. Este modernizat, fac orice din piesele folclorice doar ca să nu răsune muzica autentică. Folclorul românesc, de fapt, este extraordinar și nu trebuie să faci mari experimente ca acesta să răsune bine. Faci un aranjament interesant și… să cânte cel care poate să cânte cel mai bine. În general, muzica folclorică poate fi pusă direct în scenă, fără mari aranjamente. Dar ăsta e alt subiect. 

— Ce reprezintă astăzi Orchestra „Folclor”?

— Pentru mine e mai complicat să vorbesc obiectiv, fiind dirijorul acestei orchestre. Dar, Orchestra „Folclor”, chiar și prin numele pe care îl are, este colectivul care promovează folclorul autentic, dar și tinerele talente. Avem multe concerte, înregistrări. Orchestra a acompaniat cei mai mari artiști de muzică populară din R. Moldova și din România. Organizăm concerte cu discipolii unor cântăreți de folclor celebri. Avem și un festival al nostru – „Prezintă Orchestra «Folclor»”, în cadrul căruia prezentăm cei mai talentați tineri de la noi. 

— Lista țărilor în care ați concertat este una foarte extinsă: România, Polonia, Austria, Germania, Danemarca, Sri Lanka, Nicaragua, SUA. Cum percepe publicul din țări îndepărtate, precum Sri Lanka sau Nicaragua, folclorul românesc?

— Am evoluat în țări care nu au idee de Moldova, nu știu că există un astfel de stat pe fața pământului. Îi priveam direct în ochi pe cei veniți la spectacole și înțelegeam că sunt încântați de folclorul nostru.

— Spectacolul aniversar ce mesaj are?

Un mesaj simplu și adevărat: „Folclorul – Izvorul sufletului meu”. Publicul va descoperi o orchestră autentică, care cântă Folclor autentic. Am venit în fruntea Orchestrei „Folclor” după Dumitru Blajinu, cel care a organizat o orchestră adevărată de Folclor. E regretabil că mulți l-au uitat astăzi, chiar dacă el este omul care merită toate aprecierile pentru ceea ce a reușit să facă fiind în fruntea Orchestrei „Folclor”.

— Cum e să trăiești în anturajul muzicii? Ce faceți diminețile, când vă treziți?

— Întotdeauna ascult muzică. Și noaptea, și ziua, chiar dacă nu răsună, eu o aud, aud muzica. Cred că oamenii din domeniu sunt cei mai fericiți din lume. Muzica permanent e în viața fiecărui om, chiar și atunci când poate e trist sau nu-i arde de melodii. Imaginați-vă să trăiască un om o săptămână fără muzică, ce s-ar întâmpla? Ar muri, probabil. Fără muzică nu poți trăi. Muzica e pretutindeni – în pădure, la mare, în valurile oceanelor sau în zborul păsărilor. Nu contează ce fel de muzică. Fără muzică omul nu ar exista. Muzica e în centrul vieții omenești.

— Acceptă sau nu Orchestra „Folclor” să participe în campanii politice? Ce credeți despre acest fenomen extrem de răspândit în R. Moldova?

— Am avut multe oferte, dar niciodată nu am acceptat să facem campanii electorale oricăror candidați. Am părerea mea și nu pot să o impun nimănui. Niciodată cu orchestra nu am cântat pentru niciun candidat sau partid politic. 

— În aceste zile, cu prilejul acestor aniversări din viața Dvs., sunteți caracterizat de colegi ca fiind un om onest. Cum e să fii onest astăzi în R. Moldova?

— Nu știu ce să zic. Eu sunt așa cum sunt. Ce înseamnă să fii onest? Trebuie să fii om în primul rând. Omenia include și onestitatea.

Petre Neamţu este absolvent al Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga” şi al Conservatorului de Stat „Gavriil Musicescu”. În anii 1973-1986 este profesor la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, iar din 1985 și până în prezent este conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este autorul manualelor şi al culegerilor de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale şi instrumente solistice. La începutul carierei sale, în 1972, a activat în calitate de dirijor al ansamblului de cântec şi dans „Hora”. Din anul 1985 este conducător al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”. Este autorul şi aranjorul mai multor creaţii pentru orchestră înregistrate şi păstrate în fondurile Radio-Televiziunii Naţionale. A participat, împreună cu Orchestra „Folclor”, la mai multe ediţii ale Festivalului-Concurs de interpretare a cântecului popular românesc „Maria Tănase” de la Craiova şi la concursul de creaţie şi interpretare a romanţei „Crizantema de Aur” de la Târgovişte.