Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Oameni/ „Nu sunt un erou.…

Oameni „Nu sunt un erou. Sunt un donator de sânge, care poate ajuta orice om aflat la nevoie”

În fiecare an, la 14 iunie, în lume este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Evenimentele marcate cu acest prilej sunt dedicate donării caritabile de sânge. Este ziua în care sunt omagiați cei mai devotați și activi donatori de sânge. Pentru persoanele obișnuite să doneze sânge de 4-5 ori pe an, ziua de 14 iunie este una obișnuită, în care, tradițional, donează ei sau își îndeamnă colegii și prietenii să nu rateze ocazia de a salva vieți.

În R. Moldova, pentru a păstra în siguranță rezervele de sânge și de derivate sanguine e nevoie ca circa 400 de persoane să doneze zilnic o cantitate de 400 ml de sânge. Potrivit datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS), circa 150 de mii de donatori sunt înregistrați anual, necesitățile de sânge ale sistemului de sănătate fiind mult mai mari. 

Sângele este lichidul care transportă oxigenul și nutrienții către fiecare celulă, preluând apoi materialele reziduale. Sângele este un apărător al sănătății întregului organism. Inima e cea care pompează sângele printr-o rețea ce măsoară câțiva kilometri spre orice parte a corpului. În medie, corpul unei persoane adulte conține 4-5 litri de sânge. Acesta este produs în măduva osoasă. Celulele sângelui au diferite durate de viață – celulele roșii rezistă aproximativ 120 de zile, trombocitele – 10 zile, iar diversele tipuri de celule albe au o durată de viață de la câteva zile la câțiva ani. Organismul are un sistem care îl anunță când e nevoie să producă mai mult sânge. Dacă oxigenul din sânge este redus, rinichii produc un hormon care stimulează celulele stem din măduva osoasă să producă mai multe celule roșii.

Vladislav Bodrug are 36 de ani și de mai mult timp este donator fidel de sânge. Deși muncește în domeniul financiar-bancar și nu are nimic în comun cu sistemul de sănătate, Vladislav își împarte viața între muncă, pasiunile sale pentru fotbal, muzică și acțiunile  caritabile, donarea de sânge fiind activitatea care, an de an, nu lipsește din viața sa.

Într-o discuție informală, am încercat să aflu de la Vladislav care sunt cele mai importante momente din viața lui. Cum a ajuns să doneze sânge? Am discutat despre caritate, despre condițiile în care unii donează bani, alții – produse alimentare, alții – cărți sau flori, iar alții, printre care și el, donează sânge. Spune că donează sânge de 4-5 ori pe an. Potrivit protocoalelor din sănătate, aceasta e periodicitatea maximă pentru donarea sângelui. „Am ajuns donator absolut din întâmplare, în urma unui anunț publicat pe rețelele de socializare de o persoană cunoscută care solicita ajutor de urgență. Atunci, pentru că grupa mea de sânge coincidea cu cea a persoanei care avea nevoie de ajutor, am reacționat imediat la acel mesaj. De fapt, abia după vizita la CNTS, după primele teste, am înțeles cât de important este să donezi și cât de mare este nevoia de sânge în spitale”, povestește Vladislav despre prima lui experiență de donator.

— Câți oameni ați salvat până acum donând sânge?

— Mi-ar plăcea să cred că toată cantitatea de sânge donată de mine se păstrează undeva și că nu a avut nimeni nevoie de ea, oamenii fiind sănătoși și nefiind supuși riscurilor pentru viață. Nu am cum să cunosc cât de des se utilizează și dacă, într-un final, a ajutat pe cineva  concret. Sper doar că, dacă oamenii au avut nevoie în momentele în care se zbăteau între viață și moarte, datorită donatorilor de sânge, au obținut o a doua șansă la viață, ulterior chiar devenind mai buni decât au fost.

Cunoașteți vreun om pe care l-ați salvat?

— Nu cunosc pe nimeni din cei care au obținut vreodată sânge donat de mine. Înțeleg că e un proces destul de complicat, ce ține și de protecția datelor cu caracter personal. De fapt, nici nu mi-am propus să completez vreo listă a celor pe care, din suflet, donând sânge, poate i-am ajutat. Până la urmă, toți suntem oameni, iar dreptul la viață este egal pentru toți.

— În ce condiții ați renunța la donarea de sânge?

— Atât timp cât sunt sănătos, nu cred că aș renunța din inițiativă proprie la această activitate. De altfel, CNTS publică o listă completă a situațiilor în care persoanele nu sunt eligibile pentru a dona sânge. Printre acestea sunt mai multe contraindicații, cum ar fi hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecția stomacului, maladia mitrală, cancerul operat și vindecat. Donarea de sânge este permisă doar persoanelor în stare bună de sănătate, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, celor care au valori normale ale tensiunii arteriale. Și pe formularul pe care îl completezi atunci când ajungi la CNTS pentru a dona sânge sunt publicate condițiile de acceptare a donației tale de sânge. Încercați și voi, pentru a cunoaște și pentru a vă convinge. Personal, nu pot afirma că sunt printre cei mai fideli donatori de sânge. Nu sunt un erou. Sunt un donator de sânge, care poate ajuta orice om aflat la nevoie.

— Ce le spuneți celor din anturajul Dvs. despre donarea de sânge?

— Vorbim despre asta, dar nu cred că e o situație în care ar trebui să influențez pe cineva. E o chestie individuală. Și apoi, atunci când cineva ia o astfel de decizie din inimă, ea poate deveni o obișnuință și, în consecință, toți au de câștigat.

Sunt persoane dominate de frica de a dona sânge. De ce ar trebui să ne temem?

— Știu că sunt persoane care au frică de infecții, de ace, de echipamente nesterile. De fiecare dată când ajung la CNTS, mă conving că aceste bănuieli nu sunt deloc întemeiate. Pe de altă parte, frica, atunci când te domină, e o stare de scurtă durată, care dispare atunci când înțelegi că ajuți un om, că nu permiți să se stingă o viață.

Cât de important este regimul sănătos de viață pentru un donator de sânge?

— Este foarte important. Cum spuneam mai devreme, cei care suferă sau au suferit de diverse maladii contagioase nu sunt acceptați să doneze sânge. Pentru mine, un regim sănătos de viață este primordial, acesta însemnând numaidecât excluderea deprinderilor ce dăunează. Nu pot să zic că fac ceva deosebit pentru a menține un regim de viață sănătos,  atât fizic, cât și moral. Cu siguranță, sunt mulți oameni care reușesc să o facă și merită tot respectul. Mereu însă va exista și cealaltă parte a omenirii, care are o atitudine neglijentă față de propria viață și față de viețile celor de lângă ei. Din acest punct de vedere, nu putem generaliza. În linii mari, sunt convins că totul se rezumă la cum sunt educați copiii în familie. De la o generație la alta, se formează un lanț în fiecare familie extinsă, după principiul „ce mi-au oferit părinții”.

 La 14 iunie 2024, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, vor fi deschise puncte de colectare a sângelui pe următoarele adrese: 

            Mun.Chișinău
• Palatul Republicii, str. Maria Cebotari 16, între orele 09:00-16:00
• Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, strada Academiei 11, între orele 07:30-16:00

              Mun. Bălți
• Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, piața Vasile Alecsandri 1, între orele 09:00-15:00
• Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, strada Decebal 113, între orele 08:00-16:00

               Mun. Cahul
• Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, bulevardul Victoriei 18, între orele 08:00-15:00
• Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, strada Alexei Mateevici 103/2, între orele 08:00-16:00