Oameni Moș Crăciun este bogat acolo unde-i așteptat
A numărat 24 de ierni de când ajunul sărbătorilor de iarnă este pentru el și pentru familia sa un fel de gazdă a lui Moș Crăciun. Sunt zile în care îl primesc pe Moșul atât în casă, cât și în sufletele lor, de la mic la mare. Pentru toți, răscrucea dintre ani devine o poveste adevărată, în care Moș Crăciun nu doar că împarte daruri, dar devine și confidentul copiilor și al părinților aflați în căutarea și împlinirea bucuriilor de sărbători.
Primul său Moș Crăciun a fost un zburător în mantie
Își amintește cu zâmbet de prima iarnă în care, fiind încă student la anul întâi, a decis să se ia la întrecere cu Moșii care peste tot în lume pornesc pe la copiii care-i așteaptă un an întreg. „Eram student la Arte. Prima evoluție a fost la Palatul Național în cadrul unui Târg de Crăciun. Era un eveniment mai lejer. Felicitam copiii și le dădeam mici daruri. Îmi amintesc și de prima vizită pe care am făcut-o acasă la un copil. Aveam înțelegerea să îmbrac costumul din garderoba teatrului, dar cineva îl luase mai devreme. Acum îmi vine să râd de acea situație, dar atunci… Știam că mă așteaptă un copil, că e nerăbdător să mă primească la el acasă. Știam că are vise, că și-a făcut planuri. Nu puteam să-i trădez așteptările.
Atunci am decis să improvizez un costum. Am luat o pelerină și m-am deghizat într-un Moș Crăciun… zburător. Să știți că micuțul care mă aștepta a fost încântat. Întâmplarea mi-a fost totuși de învățătură. Atunci am decis să-mi fac costumul meu. Mi l-a cusut o meșteriță tânără, care abia deprindea croitoria. Acum am două costume, unul de Santa, altul – tradițional românesc”, povestește actorul Teatrului „Licurici”, Ion Ambrosi, tot el fondatorul Teatrului privat „Piciul Julien”.
Despre Crăciuniță actorul spune că deseori copiii se bucură la fel de mult de alți însoțitori ai Moșului: iepurași, maimuțe, cerbi sau câini, care pe parcursul întâlnirii devin prieteni buni ai gazdelor.
L-am întrebat pe Ion Ambrosi ce face pentru a fi un Moș Crăciun bun, înțelept, generos în ochii copiilor. „Dacă sunt bun sau nu? Un Moș Crăciun bun trebuie să fie neapărat un bun actor, care să-și joace bine rolul. Dar, pentru a fi autentic și veritabil, trebuie să aibă un suflet cald, deschis, trebuie să fie sincer. Acest erou al sărbătorilor de iarnă e atât de așteptat în întreaga lume, încât nu are decât să facă față acestor așteptări”, spune Ion Ambrosi.
Sunt dorințe simple, uneori ai impresia că sunt scrise de maturi, dar sunt și dorințe irealizabile
Despre lista de dorințe pe care o completează citind mesajele și scrisorile copiilor, actorul spune că acestea sunt foarte diferite: „Am primit și primesc foarte multe scrisori. Sunt dorințe simple, uneori ai impresia că sunt scrise de maturi, dar sunt și dorințe irealizabile. De obicei, copiii cer jucării, trenuri, avioane, mașini, uneori profesii, mai ales de polițist și aviator. Mai puțin funcții în stat.”
— Se întâmplă să le promiteți lucruri irealizabile?
— Încerc să nu le înșel așteptările. Deseori, la întâlnirile pe care le am cu ei, descopăr copii curajoși, îndrăzneți, dar și chiar mici fiind, sunt foarte înțelepți.
— Ce descoperiri faceți în urma întâlnirilor cu ei?
— Fiind în case de oameni bogați, am descoperit părinți foarte implicați în educația copiilor lor. Dar am avut și cazuri când în astfel de case eram tratat după principiul „ți-am plătit – distrează-mă”. Bineînțeles, suntem pregătiți să aducem atmosferă de sărbătoare în orice casă, dar atunci când părinții decid să-și lase copiii pe seama unor străini, ca aceștia să-i educe, mi se pare o situație hilară. Părinții sunt obligați să-și educe copiii în spiritul bunătății, al toleranței și al omeniei. În familiile mai modeste descoperim foarte multă căldură… Campaniile de caritate organizate pentru sărmani chiar sunt o terapie. Am observat că cei care trăiesc în lipsuri se bucură altfel de vizitele noastre. Ei ne așteaptă din tot sufletul. Ei chiar cred în minunea sosirii lui Moș Crăciun. Aici magia moșului funcționează cel mai bine. De altfel, toți trebuie să înțeleagă că Moș Crăciun este bogat acolo unde este așteptat.
— Dar ce vă cer maturii? Cum sunt sărbătorile lor?
— De obicei, ei cer să întâlnească dragostea, să-și întâlnească iubirea vieții. Alții cer sănătate. Alții cer bani și se distrează cu noi.
— Dar cei trei copii ai dvs. în ce relații sunt cu Moș Crăciun?
— Noi educăm copiii mai conservativ – să nu fie risipitori, să se bucure de lucruri simple, dar adevărate. Avem trei copii, de 16, 10 și 4 ani, doi băieți și o fată. Relațiile lor cu Moș Crăciun au fost și sunt bune. Mă bucur că sunt sănătoși. În 2012, împreună cu soția, am inițiat proiectul „Piciul Julien”. Recunosc, am lansat acest proiect din nevoia de a câștiga bani pentru familie, deoarece cu salariul de la Teatrul „Licurici” nu îți poți asigura familia. Între timp, am implicat și fiul mai mare în activități. Mergem prin turnee în R. Moldova și în România. Iarna jucăm mai mult acasă. Avem șase spectacole în repertoriu. E un fel de teatru ambulant.
— Ce ați învățat, ce continuați să învățați de la copii?
— De la copii am învățat să fiu iubitor și cutezător, să iubesc necondiționat și cu toată puterea ființei. Pe de altă parte, profesia și copilul din mine m-au determinat să iubesc orice copil și să-mi împart inima cu ei, indiferent dacă sunt sau nu ai mei.
— Cum credeți, ce le lipsește mai mult copiilor de la noi?
— Dacă vorbim de lipsuri materiale, cei care trăiesc în sărăcie au nevoie de căldură, de hrană mai bună, mai sănătoasă. Celor care au de toate le lipsește mai des educația. Părinții acestora deseori nu recunosc că primii responsabili de educația copiilor sunt anume ei, după care școala, societatea. Un fenomen care deranjează foarte mult este corupția din educație. Noi insistăm ca copii să învețe, dar vin părinți care bagă bani și copiii lor ies în față, iar acest fenomen, când nu faptele, dar banii contează, doare foarte mult.
— Ce mesaj aveți pentru părinți în ajun de Crăciun?
— Citisem undeva și sunt de acord că părinții care își permit cadouri scumpe nu ar trebui să le spună copiilor că acestea sunt de la Moș Crăciun, mai ales dacă undeva, alături, alți copii primesc daruri mai modeste, pentru că părinții nu-și pot permite mai scumpe. Ce să le spună părinții din familii sărace copiilor lor care întreabă, bunăoară, de ce Nelu a primit de la Moșul un Ipod, iar el doar o jucărie sau o hăinuță la mâna a doua? Să le spună că Moșul nu îi iubește la fel de mult ca pe ceilalți sau să le zică că au avut purtări urâte în anul care pleacă? Sunt întrebări fără răspuns. Singura soluție ar fi ca părinții să-și asume cadourile scumpe, pentru a nu aduce tristețe în sufletele copiilor din preajmă care trăiesc și sărbătoresc în sărăcie.
Și-a făcut studiile la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice. Joacă în spectacole la Teatrul „Licurici”. Este creator de teatru: fondator, dramaturg, actor, regizor, scenarist, dar și creator de păpuși la Teatrul „Piciul Julien”. A montat și a prezentat spectacole pentru copii la Bălți, Cahul, București, Cluj și Chișinău. „Piciul Julien” este un nume pe care l-am dat trupei în cinstea fiului mai mare, Iulian, care acum 12 ani, pe când avea vârsta de doar 4 ani, ne-a determinat să lansăm acest proiect”, spune Ion Ambrosi.