Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Oameni/ Camelia Ursu, tânăra care-și…

Oameni Camelia Ursu, tânăra care-și dorește să stăpânească atât muzica ușoară, cât și cea populară: „Eu de mică mă văd pe scenă, cu microfonul în mână, cântând pentru oameni”

Sursa foto: arhiva personală

Camelia Ursu este o tânără originară din R. Moldova, stabilită în România. Și-a descoperit pasiunea pentru muzică de la o vârstă fragedă. Fiind studentă, a reușit să îmbine munca și învățatul. Cu sprijinul familiei și al mentorilor, tânăra a depășit numeroase provocări și continuă să-și dezvolte cariera muzicală. „Dacă noi, oamenii, avem nevoie să mâncăm ca să putem supraviețui, să bem apă ca să ne putem hidrata, să plângem sau să râdem ca să ne exteriorizăm emoțiile, pentru mine, muzica poate fi toate acestea la un loc”, susține Camelia.

E ceea ce-mi place să fac și o simt ca pe o binecuvântare de la Dumnezeu”

Camelia s-a născut în satul Răciula, raionul Călărași. De mică a fost implicată în diverse activități artistice, precum muzica și dansul, care, zice ea, au ocupat o bună parte din timpul ei liber. „Am avut o copilărie frumoasă. Am reușit să mă bucur într-un mod mai deosebit de ceea ce mi-a oferit aceasta, fiind deseori implicată în concerte, concursuri, ore de studiu”, își amintește tânăra. Îndrumată de profesorul ei de canto, Camelia a înțeles că are talent și că ar trebui să-l exploreze mai profund. Astfel, fiind în clasa a șasea, a reușit să-și convingă mama s-o înscrie la o școală de muzică. „Inițial, nu m-a luat ea foarte mult în serios, pentru că asta însemna o responsabilitate majoră la capitolul navetă, dar și bani. În clasa a 6-a, în schimb, am reușit să o conving și mi-am început studiile la Școala de muzică din Stăuceni, urmând patru ani memorabili și plini de artă acolo”, zice Camelia. 

În drumul său muzical, tânăra spune că a avut parte de susținerea necondiționată a mamei. „Și pe tata am reușit la un moment dat să-l conving că ceea ce fac merită eforturi, dar foarte greu. Probabil, și-ar fi dorit o altfel de cale pentru mine. Eu totuși mi-am ascultat instinctul. Asta e ceea ce-mi place să fac și o simt ca pe o binecuvântare de la Dumnezeu”, susține aceasta. Camelia menționează că un rol important în dezvoltarea sa artistică l-a avut prima ei  profesoară de canto, Iulia Nichita, dar și profesoara de canto din cadrul liceului de la Piatra Neamț, Mihaela Mancaș.

Camelia Ursu, tânăra pasionată atât de muzica ușoară, cât și de cea populară. Foto: arhiva personală

„A fost greu, dar astăzi îmi sunt recunoscătoare mie că «m-am ascultat» și am făcut cea mai bună alegere pentru mine”

În 2018, atunci când a absolvit gimnaziul, a hotărât să-și urmeze visul de a continua studiile în România. „Ambiția fiind mare, am reușit să fiu admisă la Liceul de Arte «Victor Brauner» din Piatra Neamț, la catedra de canto popular. La 15 ani, cu două valize și deloc experiență de viață, am venit la 350 km de casă, trecând pentru prima dată în viața mea și o graniță de una singură. A fost greu, dar astăzi îmi sunt recunoscătoare mie că «m-am ascultat» și am făcut cea mai bună alegere pentru mine”, susține tânăra. După absolvirea liceului, a fost admisă la două universități din Cluj-Napoca, la care, zice ea, și-a dorit dintotdeauna să învețe. A studiat la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Publicitate și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea Muzică. „Pentru a reuși să le combin calitativ pe amândouă, a fost nevoie să aleg ca una dintre ele să fie la frecvență redusă. Astfel, dedicând ani de zile muzicii anterior, am zis că doresc să-mi dezvolt abilitățile și în alt domeniu”, spune tânăra interpretă. 

Deși nu i-a fost ușor, Camelia susține că a reușit să îmbine studiile și pasiunea pentru muzică. A colaborat cu diverse companii în domeniul marketingului și activează în calitate de solistă la o trupă din Iași, gestionându-și timpul astfel, încât să nu-și neglijeze niciuna dintre pasiuni. „Cel mai greu a fost în ultimii trei ani, deoarece a fost nevoie să acord suficient de multă atenție și timp facultății de bază, plus că am și intrat treptat ca specialist în domeniul marketingului. A fost important pentru mine să acumulez experiență și în marketing, pentru a-mi putea dezvolta instrumente de lucru pe partea asta, dar și să nu renunț nicio secundă la visurile mele. Eu de mică mă văd pe scenă, cu microfonul în mână, cântând pentru oameni. Asta e activitatea care mă încarcă cu energie și e cel mai frumos lucru care mi s-ar fi putut întâmpla vreodată”, spune tânăra

Absolventă a Universității Babeș-Bolyai. Foto: arhiva personală

Scriu ceea ce simt și o pot face doar în versuri cântate”

Muzica este activitatea care o încarcă cu energie și-i aduce cea mai mare satisfacție. „Dacă noi, oamenii, avem nevoie să mâncăm ca să putem supraviețui, să bem apă ca să ne putem hidrata, să plângem sau să râdem ca să ne exteriorizăm emoțiile, pentru mine, muzica poate fi toate acestea la un loc. Astăzi scriu ceea ce simt și o pot face doar în versuri cântate”, susține Camelia. E hotărâtă să nu renunțe vreodată la visurile sale, indiferent de greutățile întâmpinate, iar „pauzele mici și dese sunt cheia marilor succese”, consideră aceasta. „Trebuie să fii puțin egoist pentru a putea fi fericit, pentru că nimeni în afară de tine nu va fi capabil să-ți ofere asta”, este de părere tânăra interpretă. 

Camelia consideră că există oportunități de dezvoltare a carierei muzicale și în Moldova, însă acestea devin limitate odată ce atingi un anumit nivel de succes. „România mi-a oferit întotdeauna mult mai mult spațiu de dezvoltare și o piață mult mai largă unde mă pot afirma. E greu să o cucerești, dar tocmai asta mă ambiționează să o fac. Totuși, dacă-mi va reuși, eu întotdeauna voi fi artistul care îmi voi promova zona și neamul din care mă trag”, menționează tânăra.

Recent a lansat o piesă care speră să ajungă la inimile tuturor și muncește asupra unui proiect muzical folcloric. „În viitorul apropiat planific un proiect muzical folcloric, care e mult așteptat în familia mea mai ales. Toate rudele mă susțin în ceea ce privește folclorul, poate mult mai mult decât în muzica comercială, ceea ce nu mă deranjează, pentru că mă văd în viitor un artist care stăpânește ambele genuri muzicale. Doresc cu desăvârșire să creez un echilibru între cele două și să devin un artist recunoscut atât pentru un stil de muzică comercial, cât și popular”, ne mărturisește Camelia.