Femeia care a schimbat destinele a zeci de oameni. „Copiii cu defecte cardiace congenitale vor fi operați gratuit la un spital din Italia”
Silvia Zaharia este femeia care nu poate trece indiferentă pe lângă durerea altor oameni. De peste 17 ani este implicată activ în nenumărate acțiuni de binefacere. Zeci de copii din R. Moldova au ajuns să fie protezați gratuit în Italia, iar mai multe femei au fost operate de cancer datorită implicării ei. Reîntoarsă în țară după ce a muncit peste 20 de ani peste hotare, privește retrospectiv la eforturile pe care le-a făcut pentru a ajuta alți oameni și se întreabă retoric „Cum a rezistat?”
Șirul actelor de binefacere în care a fost implicată Silvia Zaharia în cei circa 17 ani a debutat cu cazul lui Ștefan Roșca, băiatul care în anul 2007 a rămas fără picioare după ce a încercat să salveze un cocostârc prins între firele de tensiune înaltă. După ce și-a promis că va face tot posibilul să ajute acest copil, femeia spune că a bătut la multe uși până a găsit Asociaţia „Bimbingamba” (Copiii pe picioare, n.r.) care a fost dispusă să suporte cheltuielile de protezare pentru Ștefan Roșca. Ulterior, în perioada 2007-2020, Asociația „Bimbingamba” a suportat cheltuielile de protezare a tuturor copiilor din Moldova care necesitau aceste intervenții („Bimbingamba” a fost înființată de Alessandro Zanardi, fost pilot de Formula 1, căruia i-au fost amputate picioarele în 2001 după un grav accident la o cursă din Germania).
„Tanti Silvia a intrat în salonul meu și a spart această deznădejde, făcând tot mai mult loc pentru dorința de viață și optimism”
Despre Ștefan Roșca, campion mondial la Para Powerlifting, Silvia vorbește cu profundă admirație:
„Băiatul acesta este exact ca pasărea Phoenix. Din jumătate de copil a ajuns să fie triplu campion european și campion mondial la ridicarea greutăților. S-a căsătorit. Are două fetițe. Ștefănel este primul copil care m-a motivat să fac tot posibilul să-l ajut.
N-am știut atunci că o să mi se deschidă dragostea de a ajuta dezinteresat oamenii. Fiindcă știi cum e? E molipsitoare… Vezi că ai rezultate, că oamenii s-au salvat și ai o bucurie mai mare când oferi ajutor decât atunci când primești. Ștefan a fost protezat de două ori în Italia. Am primit foarte multe solicitări de ajutor după ce cazul lui a fost mediatizat. De atunci, nu am putut să refuz pe nimeni”, își amintește Silvia Zaharia.
„Înger păzitor”, „omul prin care lucrează Dumnezeu” sau „mamă de-a doua” – așa este numită Silvia Zaharia de către cei pe care i-a ajutat dezinteresat să-și schimbe destinul.
„Cea mai încurajatoare femeie a fost tanti Silvia Zaharia. Viața pe patul de spital era marcată de o deznădejde totală. Tanti Silvia a intrat în salonul meu și a spart această deznădejde, făcând tot mai mult loc pentru dorința de viață și optimism”, povestește Ștefan Roșca în filmul documentar al cărui protagonist este.
„Fă bine și uită!”
„Fă bine și uită!” – este deviza de care se ghidează, inspirată de medicul basarabean Alexei Păluță, alături de care a fost complice la realizarea multor acte de binefacere în timpul pandemiei de Covid-19 sau la ajutorarea refugiaților și a militarilor ucraineni. Cei 37 de copii protezați gratuit în Italia, 21 de femei tratate gratuit de cancer, copii tratați de leucemie, un copil și un adult cărora li s-a făcut transplant de rinichi și, respectiv, de ficat – sunt doar statistici în spatele cărora este multă muncă, timp, energie, kilometri parcurși, destine schimbate.
„Pentru toți copiii protezarea a fost gratuită. Protezele și cazarea erau achitate de Asociația «Bimbingamba». Am coordonat cu Asociația «Caritas» ca să le asigure mâncarea gratuită. Găseam oameni care să le procure până și biletele de avion. Mulți oameni au fost ajutați încă pe timpurile când se ajungea greu în Italia”, zice Silvia Zaharia.
Persoanele aflate pe teritoriul Italiei mai mult de trei luni de zile au dreptul la asistență medicală gratuită, dar de cele mai multe ori nu cunosc limba și nici unde să se adreseze ca să-și facă polița medicală pentru străinul prezent temporar în Italia. Femeile bolnave de cancer au fost susținute pas cu pas în demersurile către autoritățile italiene de către patru moldovence din diasporă care și-au unit eforturile pentru a le ajuta să fie internate și operate gratuit în Italia.
Silvia Zaharia vorbește despre fața umană a sistemului medical din Italia, care imediat ce înregistrează un caz mai grav, creează rapid condiții pentru acordarea ajutorului necesar și rezolvarea problemei.
„Ca să fie mai rapid, prima vizită la medic o programam contra plată în secția specializată din spital. Când vedeau cât de grav este cazul, medicii gestionau locurile din saloane, astfel încât în 4-5 zile persoana să fie internată și operată. În Italia este cel mai uman sistem sanitar din Europa. Toți oamenii pe care i-am ajutat sau i-am ghidat cum să beneficieze de serviciile medicale din Italia au fost foarte mulțumiți.
Odată am fost contactată referitor la un copil de un an și jumătate cu insuficiență renală. Rinichii nu-i mai funcționau și era umflat ca o minge. M-am dus în calitate de traducător cu copilul la Profesor. Fără a avea documentele necesare internării, l-au spitalizat imediat și l-au ținut până i-au făcut transplant de rinichi”, spune Silvia Zaharia, care știe povestea de viață a fiecărui om pe care l-a ajutat vreodată.
Ea merge prin viață alături de oamenii pe care la un moment dat i-a apucat de mână pentru a-i ajuta. Își minimizează rolul și consideră că este doar o intermediară a faptelor bune, iar ajutorul propriu-zis vine de la oamenii pe care îi roagă să ajute atunci când nu poate trece indiferentă pe lângă un om nevoiaș sau pe lângă un copil al cărui trai l-ar putea îmbunătăți cu ajutorul celor care pot dona la necesitate un cărucior, o saltea, un pătuț sau niște hăinuțe călduroase. „În Italia, dacă ești corect și câștigi încrederea organizațiilor umanitare – te ajută prompt ori de câte ori este nevoie. Chiar dacă nu mi se cerea, insistam să arăt donatorilor de fiecare dată și pentru fiecare ajutor material transmis familiilor social-vulnerabile sau cu mulți copiii din R. Moldova, fotografii care confirmau că ajutoarele ajungeau la destinație.”
UNICEF: „Cel mai bun voluntar al anului”
Pentru a da dovadă de transparență și credibilitate în raport cu organizațiile caritabile din Italia, în 2014 a înființat Asociaţia Obştească „ABC – acorduri, binefacere, cooperare”. De-a lungul timpului, a colaborat cu Ambasade, Consulate, spitale și organizații de binefacere. Meritele și aportul considerabil adus întru ajutorarea altor oameni i-au fost recunoscute rând pe rând de mai multe instituții. În anul 2022 a fost premiată de Ambasada Ucrainei pentru suportul oferit refugiaților ucraineni sub forma ajutoarelor umanitare colectate pentru aceștia. Pentru contribuția la promovarea drepturilor copiilor în R. Moldova, în anul 2014 a fost desemnată „Cel mai bun voluntar al anului” în cadrul concursului organizat de UNICEF. În pofida criticilor pe care le-a adus de-a lungul timpului conducerii de la Chișinău, Silvia Zaharia a fost premiată de autorități la diverse evenimente organizate în diasporă, a fost invitată și aplaudată în Parlamentul R. Moldova. Alături de oamenii pe care i-a ajutat, este protagonista mai multor materiale de presă. Această validare a activității de binefacere nu a amplificat însă numărul voluntarilor și a oamenilor gata să-și ofere timpul, energia și banii în sprijinul altor oameni.
Familia ei s-a obișnuit oarecum să-i sune telefonul precum unui operator telefonic de la urgențe și o doare că multor oameni le este greu să creadă că ajută dezinteresat. De când a revenit în Moldova, spune că îi este mai dificil să ajute oamenii care doresc să se trateze în Italia, deoarece fiecare caz necesită multe apeluri telefonice și drumuri pe care le făcea personal. Și Asociația „Bimbingamba” a redus semnificativ numărul cazurilor preluate pentru protezare, acordând prioritate copiilor care vin la protezare repetată, după ce în iunie 2020, Alex Zanardi a fost plasat în comă indusă medical, fiind implicat într-un alt grav accident rutier în timpul cursei în care concura. Pentru oamenii dedicați unei cauze însă – când o ușă se închide, alte uși se deschid.
Copiii cu defecte cardiace congenitale vor fi operați gratuit la Spitalul „Cuore di Massa” din Italia
Atunci când medicii din R. Moldova i-au depistat nepoatei sale o gaură în inimă (defect cardiac congenital, n.r) și i-au spus că are nevoie urgentă de operație pe cord deschis, Silvia Zaharia a bătut iar la ușile medicilor din Italia. În căutarea salvării pentru propria nepoată, l-a cunoscut pe doctorul Vitali Pak, șeful secției de cardiochirurgie pediatrică la Spitalul „Cuore di Massa” al Fundației „Monasterio”. „Datorită tehnologiilor moderne utilizate de echipa de cardiochirurgi de la «Cuore di Massa», operația pe cord deschis a nepoatei va fi înlocuită cu o operație chirurgicală minim invazivă realizată gratuit în Italia. Mai mult, Vitali Pak este dispus să opereze gratuit și alți copii cu defecte cardiace congenitale din R. Moldova. Grupul de cardiochirurgi și-a manifestat interesul, inclusiv să vină să opereze în Moldova într-un program de schimb de experiență”, spune Silvia Zaharia, bucuroasă că „s-a deschis o nouă stradă” pentru copiii cu defecte cardiace congenitale din R. Moldova, oportunitate care se extinde și pentru femeile însărcinate ale căror copii au fost diagnosticați intrauterin cu malformații. Femeile însărcinate ale căror copii necesită intervenții cardiochirurgicale în primele luni de viață vor putea fi internate gratuit la „Cuore di Massa” și supravegheate pe parcursul sarcinii.
Potrivit informațiilor publicate pe pagina Fundației „Monasterio”, Vitali Pak a operat deja o fetiță de 10 ani din Moldova cu un „diagnostic înfricoșător” – o inimă poziționată pe dreapta cu numeroase malformații asociate, iar RMN-ul cardiac postoperator a arătat că inima fetiței a fost corectată în proporție de 97 la sută și copilul va putea avea o viață normală.