Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   BILANŢ: Uniunea Scriitorilor a acordat…

BILANŢ: Uniunea Scriitorilor a acordat premii pentru 2012

247-scriitori-premiiGala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova şi-a desemnat, pe 14 iunie, câştigătorii. Cei mai buni scriitori, publicişti, critici literari au fost nominalizaţi pentru realizările literare din 2012. În anul curent au fost două categorii de premii, una acordată de consiliul Uniunii Scriitorilor şi alta de juriul uniunii.

Preşedintele juriului, Iulian Ciocan, a declarat că s-a ţinut cont de originalitatea cărţilor nominalizate. „A trebuit să citim un morman de cărţi şi să alegem doar şapte. În patru cazuri a fost uşor, deoarece a existat un fel de unanimitate, dar în celelalte trei cazuri lucrurile s-au complicat, părerile noastre s-au împărţit şi a trebuit să ne uităm de câteva ori peste anumite opere”, a spus preşedintele juriului.

247-scriitori-premii2

Consiliul a decis ca cel mai important premiu, „Opera Omnia”, să fie acordat scriitorului Mihail Gheorghe Cibotaru. Premiul a fost acordat de ex-premierul Vlad Filat.

Premii pentru activitatea literară din 2012 au fost acordate şi scriitorilor Eugen Lungu – Premiul de Excelenţă; Ion Ungureanu, Luminiţa Dumbrăveanu, Boris Marian şi Efim Tarlapan – Premiul Relaţii Culturale; Ilie T. Zegrea, Radion Cucereanu şi Iuri Gudumac – Premiul Special.

La secţiunea Poezie a fost desemnată cartea Radmilei Popovici-Paraschiv „EvAdam”. La secţiunea Proză, a fost distinsă Mihaela Perciun, pentru cartea „Băltoaca”. Premiul pentru Critică Literară şi Eseu a fost acordat Ninei Corcinschi, pentru cartea „Arcul voltaic”. Nicolae Spătaru a primit premiul secţiunii Literatură pentru Copii, pentru cartea „Pisicul informatician”, iar premiul pentru Jurnal, Publicistică şi Memorii l-a primit Gheorghe Erizanu, pentru cartea „Miercuri când era joi”. La categoria Traduceri a fost premiat Leo Butnaru, pentru „Manifestul avangardei ruse”. Premiul Debutul Anului i-a fost acordat lui Pavel Borş, pentru romanul „Credo”. Premiul Uniunii Editorilor i-a revenit lui Dumitru Crudu pentru volumul „Eşarfe în cer”.

În cadrul evenimentului, Uniunea Scriitorilor a acordat şi burse de creaţie pe o perioadă de 12 luni. În 2013, au fost selectaţi 6 bursieri – Nicolae Esinencu, Vasile Gârneţ, Ion Ciocanu, Oleg Carp, Claudia Partole şi Alexandru Doga. Bursele sunt destinate creării unor noi opere literare.

„Este o sărbătoare a scrisului, a tuturor celor care în acest timp pragmatic înţeleg să-şi hrănească sufletul cu puterea cuvintelor frumoase. Cartea nu a fost biruită definitiv de electronică, internet. Lectura poate schimba lumea – este o iluzie a noastră, este un crez la care este târziu să mai renunţăm”, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.