Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ „Dacă fructele noastre ar…

VIDEO „Dacă fructele noastre ar fi vândute în Rusia, fermierii nu ar suferi pierderi.” Soluțiile propuse de trollii „occidentali” ai lui Șor pentru sprijinirea agriculturii din R. Moldova

Copertă ZdG

La scurt timp după ce Marina Tauber și alți cinci deputați ai grupului parlamentar „Victorie”, afiliat fugarului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, au depus un proiect de lege în Parlament  prin care propun „mecanisme de sprijinire a agricultorilor moldoveni”, trollii lui Șor cu nume exotice au început să facă lobby pe Facebook.

Conturile false care acționează în interesul lui Șor spun cu text deschis lucruri la care deputații blocului „Victorie” făceau aluzie. „Singura cale de ieșire din această situație este să ne îndreptăm spre Rusia” sau „dacă fructele noastre ar fi vândute în Rusia, fermierii nu ar suferi astfel de pierderi”, ne spune Tammy Banks sau Melissa Teress, nume inexistente în R. Moldova. 

Deputata Marina Tauber a menționat pentru ZdG că nu știe despre asemenea comentarii, dar susține că ele sunt importante. „Din câte știu eu, oamenii au nickname-uri pe rețelele de socializare”, a adăugat Tauber

Între timp, META a închis circa 1326 de conturi false care distribuiau informații în beneficiul lui Ilan Șor, dar și conturile și paginile de Facebook ale lui Șor și ale acoliților săi, întrucât aceștia au fost atribuiți de companie „organizațiilor și persoanelor periculoase”. Conturile trollilor „experți” în agricultură însă au rămas neatinse. 

Inițiativa grupului „Victorie”, prezentă pe „agenda de lucru” a trollilor, nu și pe cea a Legislativului

La 23 mai curent, deputații Marina Tauber, Petru Jardan, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Irina Lozovan, toți membri ai grupului parlamentar „Victorie”, format recent, au înregistrat un proiect de lege pentru „modificarea și completarea unor acte normative”, și anume, a Legii bugetului de stat pentru anul 2024 cu privire la comerțul interior. Proiectul însă nu a fost pus pe ordinea de zi a ședințelor parlamentare care au urmat la 30 mai și la 6 iunie curent. 

Întrucât proiectul nu a fost încă discutat în Parlament, câteva profiluri false, recent create, au „sărit”„sprijine” inițiativa propusă de grupul „Victorie”, făcând lobby pe Facebook, în special, pe pagina Partidului Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea în Legislativ. 

Conturi de Facebook trase la indigo 

Nu mai puțin de șase conturi de Facebook cu nume occidentale, improprii pentru țara noastră (Tammy Kramer, Debra Young, Heather Isaac, Tammy Banks, Melissa Torres, Susan Francisco), toate create în aceeași zi, la 23 ianuarie curent, au început să comenteze situația din agricultura R. Moldova la postările distribuite de PAS, în intervale apropiate de timp, punctând și că președinta Maia Sandu s-ar face vinovată de situația din domeniu.

Și alte conturi (Petre Popovici, Danielle Daniels, Tereza Miron), toate create în aceeași perioadă – aprilie-mai, și-au lăsat „soluțiile” pentru sprijinul agriculturii din R. Moldova la secțiunea „comentarii” a postărilor paginii de Facebook a PAS.

Pe lângă numele care, cel puțin pentru cetățenii R. Moldova, nu pot fi considerate reale, întrucât nu există nicio persoană în țară înregistrată cu vreun nume din cele enumerate mai sus, nici fotografiile nu aparțin celor care se află, de fapt, în spatele conturilor, acestea fiind preluate de pe internet. Fiecare dintre profilurile de Facebook ale „experților” în agricultura din R. Moldova are până la o sută de „prieteni”, toți însă cu nume străine. 

Sursă: e-services.md

Multe dintre aceste profiluri distribuie exclusiv postări ce au legătură cu „echipa lui Ilan Șor”, misiunea lor fiind, de asemenea, să promoveze ideile lui Șor. Pe lângă comentariile pe care le distribuie, trollii mai au și rolul de a aprecia și a continua discuțiile inițiate de „colegii” lor, pentru a crea impresia de popularitate a ideilor pe care le promovează. 

ZdG a încercat să discute cu cei care stau în spatele acestor conturi, telefonându-i și scriindu-le mesaje, însă fără rezultat. 

Comentarii identice, publicate de profiluri diferite

Nu doar data creării, postările pe care le distribuie și sprijinul” pe care-l manifestă pentru Ilan Șor sunt elemente comune pentru conturile false analizate. Trolii manifestă, cu exact aceleași cuvinte, și un interes sporit pentru agricultura din R. Moldova. Profiluri diferite publică același text în intervale de timp relativ scurte. 

Idei despre agricultură, promovate de trolli în comentarii:

„Deputații PAS au refuzat să ia în considerare proiectul de lege privind sprijinul pentru fermieri, introdus de blocul Pobeda”; „Cât timp pot fi ignorate problemele fermierilor? PAS, esti macar la curent cu ce se intampla la tara?”; „Deputații PAS au refuzat să examineze proiectul de lege întru susținerea agricultorilor, propus de Blocul Victorie”; „Fructele putrezite în livezi sunt un simbol al oportunităților ratate, de ce nu exportați în EAEU?”; „Fructul putrezit din Moldova este un eșec în economie, exportul către EAEU ar putea rezolva problema”; „Pierderile uriașe ale fermierilor nu vor mai fi acoperite. Singura cale de ieșire din această situație este să ne îndreptăm spre Rusia și UEE! Și Sandu trebuie să plece!”; „Fructele putrezesc și pierdem milioane. Avem nevoie de export în Rusia și în țările UE!” 

Sursă: facebook/ Partidul Acțiune și Solidaritate
Sursă: facebook/ Partidul Acțiune și Solidaritate

Pe lângă expertiza în agricultură, trollii „occidentali” ai lui Șor își expun în comentarii și viziunile politice:

„Jos, Sandu!”; „Nimeni nu are nicio dovadă împotriva lui Shor”; „Sandu și Occidentul se tem de Shor, așa că vin cu motive să-l elimine”; „Pas, ești măcar la curent cu ce se întâmplă în țară?”

Sursă: facebook/ Partidul Acțiune și Solidaritate

Expert: „Pentru a diminua impactul malign al acestei intruziuni a Kremlinului trebuie explicații din partea autorităților de ce propunerile trollilor lui Șor sunt populiste”

Întrebat de ZdG dacă acest fenomen este unul periculos și dacă pot reuși acești trolli să convingă utilizatorii Facebook prin propagarea insistentă a acelorași idei, Petru Macovei, membru al Centrului pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării, a punctat că acțiunile coordonate ale trollilor pot avea succes.

Petru Macovei

Toată povestea asta este o parte a strategiei electorale a Kremlinului, pusă în aplicare prin intermediul așa-zisului bloc «Victorie», care nu există din punct de vedere juridic. Eu cred că acești trolli pot reuși să influențeze utilizatorii rețelelor de socializare. În același timp, pentru a diminua impactul malign al acestei intruziuni a Kremlinului prin intermediul acestora, cu scopul clar de a distorsiona situația din țara noastră, este important să existe o comunicare activă și eficientă din partea autorităților și să li se explice de ce ceea ce propun trollii lui Șor sunt idei populiste și să existe o educație digitală mai activă a populației”, a menționat Macovei.  

Marina Tauber, despre profilurile false: „Din câte știu eu, oamenii au nickname-uri pe rețelele de socializare”

Întrebată de ZdG dacă blocul „Victorie” coordonează conturile de Facebook care își exprimă susținerea proiectului de lege ce prevede sprijin pentru sectorul agricol din R. Moldova, Marina Tauber, una dintre autoarele inițiativei, a menționat că nu știe despre asemenea comentarii, dar că ele sunt importante. 

Nu știu cine și ce scrie. Noi nu putem să răspundem de cine și ce scrie pe facebook. Dar aceste nume (Melissa, Tammy, Debra, Susan, n.r.) nu sunt chiar atat de neîntâlnite. Uneori, din câte știu eu, oamenii au nickname-uri”, a menționat Tauber.

Marina Tauber

ZdG: Dar vă bucurați că aveți susținerea acestor conturi de Facebook, care se prezumă a fi false? 
Tauber: Noi ne bucurăm că suntem susținuți, în primul rând, de cetățenii din R. Moldova.
ZdG: Dar aceste comentarii sunt și ele importante?
Tauber: Toate comentariile sunt importante. Nu putem răspunde de orice comentariu de pe Facebook. 

Fenomenul sprijinului „coordonat” nu este nou

La începutul anului 2023, Ziarul de Gardă dezvăluia existența a peste 100 de conturi (dar și peste 21 de pagini) care îl lăudau în comentarii pe oligarhul fugar Ilan Șor, ce se află în prezent la Moscova, de unde coordonează activitatea împotriva aderării R. Moldova la Uniunea Europeană a partidelor sale politice satelite din Republica Moldova. 

Raport Meta: conturi false, care acționau coordonat și ținteau R. Moldova, au fost închise

Compania „Meta”, care deține mai multe rețele de socializare, inclusiv Facebook și Instagram, a publicat un raport privind amenințările influenței ruse. Datele din raport vizează și R. Moldova, arătând că mai multe profiluri și pagini false care ținteau publicul din R. Moldova și care aveau un „comportament neautentic și coordonat” au fost închise.

Meta menționează că a închis 1326 de conturi, 80 de pagini și un grup de Facebook, precum și un cont de Instagram. Potrivit Meta, acestea erau parte a unei rețele de origine necunoscută, care țintea publicul din R. Moldova și din Madagascar. 

Pentru publicul din R. Moldova, această rețea publica informații „despre regiunea găgăuză, despre personalități publice precum Ilan Șor, un politician moldovean sancționat și Marina Tauber, membră a Partidului Șor, pe lângă criticarea guvernului în exercițiu și a eforturilor sale de integrare în UE, inclusiv cu videoclipuri-parodie despre actuala președintă. Uneori, postau despre subiecte non-politice, precum fotbal și întâlniri (amoroase, n.r.), probabil, ca să pară mai autentice”, se arată în raportul Meta. 

De ce „au dispărut” Ilan Șor și acoliții săi de pe Facebook? Precizările META

Compania americană META a declarat pentru Ziarul de Gardă că pagina de Facebook a lui Șor și paginile acoliților săi au fost blocate, întrucât aceștia au fost atribuiți  „organizațiilor și persoanelor periculoase”.

Compania afirmă că elimină orice conținut ce conține elogierea, susținerea substanțială și reprezentarea lui Ilan Șor și a asociaților săi atunci când compania este informată despre aceasta.

Conform transparency.meta.com, politica companiei privind „organizațiile și persoanele periculoase” stipulează că Meta nu permite prezența pe rețelele de socializare pe care le deține a organizațiilor sau a persoanelor care declară o misiune violentă sau care sunt implicate în acte de violență. „Evaluăm aceste entități pe baza comportamentului lor, atât on-line, cât și off-line”, punctează regulamentul.