Principală  —  Parteneriat   —   FOTO/ Femeile lidere aduc schimbarea…

FOTO Femeile lidere aduc schimbarea care pornește de la ELE

Femeile lidere din comunitățile Moldovei sunt arhitectele noilor începuturi. Ele sunt cele care construiesc punți între trecut și viitor, între tradiție și inovație. Inspiră și transformă, împletind cu măiestrie pasiunea pentru educație, dorința de a proteja mediul și ambiția de a crea oportunități pentru toți. Autentice și pline de energie, ele sunt pilonii schimbărilor fundamentale. În rolurile lor multiple – de lidere, mame, soții și profesioniste – reușesc să îmbine toate aceste aspecte într-o armonie. 

Cea de-a doua ediție a programului „altELE” care a avut loc la „EcoVillage Moldova” din satul Râșcova, raionul Criuleni, a fost o veritabilă sărbătoare a acestor valori. Timp de două zile, 25 de femei puternice și determinate s-au adunat pentru a împărtăși experiențe și a învăța unele de la altele. Au explorat modalități prin care pot continua să-și dezvolte comunitățile, cu accent pe ecologie, sustenabilitate și antreprenoriat social.  Dar, în primul rând, au învățat cum să nu se piardă pe sine în toate aceste procese și roluri. 

Din grupul acestor femei remarcabile, povestea Tatianei Vrăjmaș din orașul Ialoveni se evidențiază frumos ca o lecție profundă despre cum adevărata schimbare începe cu fiecare dintre noi. Este de șapte ani președinta „Asociației Băștinașilor Plecați din Ialoveni”, iar paralel își respectă cu deosebită admirație responsabilitățile profesionale în calitate de directoare a grădiniței „Regina Maria” din Ialoveni. Este o instituție preșcolară model în Republica Moldova privind incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale. Potrivit ei, anume cei 56 de copii cu cerințe educaționale speciale ce frecventează grădinița, dar și întreaga echipă, o motivează să meargă înainte, să-și dorească să demonstreze faptul că se poate, când unii îți vorbesc despre imposibilități.

„Femeile pot schimba lumea, totul pornește de la a te schimba pe tine și să îți găsești un echilibru tu cu tine, să înțelegi că tu poți face multe lucruri și să-ți creezi un mediu intern sănătos pentru tine, pentru a putea inspira și pentru a putea conduce o comunitate. Să fii lider nu e ușor. Asta înseamnă să-ți asumi responsabilitatea, să ghidezi, să vorbești, să inspiri, să sprijini membrii comunității să-și atingă obiectivele personale, dar și cele propuse în grup. Astfel, fără să-ți propui devii model pentru alte femei și întreaga comunitate”, a afirmat Tatiana Vrăjmaș.

Această declarație reflectă perfect, de fapt, esența evenimentului și a valorilor promovate de programul „altELE” – grija pentru maniera în care femeile lidere au grijă de starea lor de bine în drumul către binele comunității. 

Au fost două zile în care doamnele au participat la ateliere interactive de „ecologizare” a modului în care își valorifică potențialul.

Pe de altă parte, acestea au abordat subiecte privind grădinăritul ecologic, strategii pentru un stil de viață sustenabil, inclusiv gestionarea deșeurilor. Un subiect distinct a ținut de promovarea antreprenoriatului social.

După acest eveniment voi promova și mai mult antreprenoriatul social, despre care acum am înțeles că înlocuiește pronumele EU cu pronumele NOI. E vital să ne dorim cu toții servicii mai bune, produse mai bune și mai prietenoase cu oamenii și natura. Prin activități despre antreprenoriatul social putem rezolva multe probleme din comunitate, angajând persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Vorbisem cu unele colege despre copiii cu CES ce absolvesc clasa a IX-a. Vrem să deschidem un centru pentru ei, unde, după absolvirea școlii, să se întâlnească și să poată practica activitatea de croitorie, cizmărie,”, a mai spus Tatiana Vrăjmaș, președinta Asociației de băștinași din orașul Ialoveni.

Elizaveta Tentiuc, administratoarea Asociației Obștești Comunitatea „DOR” din satul Drăsliceni, raionul Criuleni, este un alt exemplu de dedicare și pasiune pentru localitatea sa. Zi de zi, ea le demonstrează celor din jur că vocația ei nu se limitează doar la profesia de medic. Voluntară activă de mai bine de patru ani, Elizaveta a fondat în 2023 Asociația de băștinași cu misiunea de a dezvolta zonele rurale prin implicarea oamenilor și crearea parteneriatelor cu autoritățile publice și agenții economici.

Am înțeles că fără o echipă nu voi putea atrage finanțări pentru satul meu, care îmi e atât de aproape de suflet, și am creat o organizație care să sprijine comunitatea în mod sustenabil. Sunt mândră de comunitatea mea pentru mai multe realizări: în primăvara trecută, campania „Sădește un copac” a adunat peste 80 de participanți, un număr încurajator. De asemenea, am obținut 16.000 lei pentru îmbunătățirea infrastructurii de reciclare la Drăsliceni, iar donațiile de 75.000 lei de la localnici ne-au permis să achiziționăm 65 de tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor”, a menționat Elizaveta Tentiuc.

Turul interactiv de la „EcoVillage Moldova” a impresionat-o și i-a oferit o ocazie în plus pentru a cunoaște soluții eco-sustenabile pe care să le poată implementa în comunitatea sa. Participarea la eveniment a fost și un moment de respiro pentru Elizaveta care, pe lângă rolul său de lideră, este și mamă a trei copii.

„Este senzațional când o mamă, activă la job și cu o agendă arhiplină, are ocazia să se deconecteze de la grijile zilnice și să se conecteze, într-un loc liniștit și confortabil, cu alte femei lidere din domeniul asociativ, pentru a face schimb de bune practici, istorii, experiențe și chiar emoții. În aceste două zile de interacțiune, simți că descarci bateriile și le încarci din nou și ieși de acolo cu impresii faine, cu altă energie și cu mult curaj că trebuie să continui, că nu ești singură!”, a mai spus aceasta.

Elizaveta Tentiuc le-a sfătuit pe toate femeile dornice să facă schimbări în comunitățile lor să-și seteze foarte clar obiectivele, să fie încrezătoare și să-și consolidaeze o echipă pe care să se poată baza: „Vă încurajez să credeți în propriile puteri, să fiți corecte în acțiuni și atunci cei din jur vă vor susține. Oamenii se trag la oameni pragmatici și consecvenți”, a conchis Elizaveta. 

O altă participantă este Liuba Stavinschi, președinta A.O. „Plai Nistrean” din Solonceni, Rezina, și aduce cu sine o vastă experiență de lideră. Asociația pe care o conduce a fost fondată în februarie 2020 și a implementat până acum mai multe inițiative frumoase. Experiențele din cadrul „altELE” i-au oferit cunoștințe prețioase despre grădinăritul ecologic și gestionarea deșeurilor, pe care spune că le va împărtăși cu colegele și colegii.

 „Este dificil să schimbăm mentalitatea oamenilor și să implementăm ceva nou, dar continuăm să ne implicăm și să dăm exemplu de urmat prin voluntariat. Visul meu este ca oamenii să devină mai responsabili față de mediul în care trăiesc”, spune Liuba Stavinschi.

Merită de menționat că Liuba Stavinschi este fondatoarea a trei ONG-uri și directoarea Grupului de Inițiativă Locală „Stejarii Strămoșești”. În plus, are la activ un mandat de viceprimară a orașului Rezina și patru mandate de consilieră în raionul Rezina. Iar de-a lungul anilor a coordonat  proiecte importante în raioanele Rezina și Șoldănești și în parteneriat cu raionul Telenești.

Întâlnirile pentru femeile lidere, organizate de Alianța AdB vine să întărească cunoștințele mele în leadership și să împărtășesc experiența pe care o am cu alte femei”, a mai spus Liuba Stavinschi pentru care este esențial să inspire și să mobilizeze oameni în direcția unui viitor mai bun și mai sustenabil. 

„La atelierul de grădinărit ecologic am înțeles mai bine cum putem contribui la protejarea mediului înconjurător. Interesant a fost să descopăr aspecte legate de traseul deșeurilor și modul în care putem minimaliza efectul nociv al acestora în comunități. Datorită acestei inițiative, primim informații noi, sfaturi de la femei care au aceleași provocări și responsabilități la nivel local. Mergem acasă mult mai motivate”, a spus Liuba Stavinschi, președinta Asociației de băștinași din Solonceni.

Aliona Chiriac din satul Taraclia, raionul Căușeni, are 37 de ani și completează grupul acestor femei deosebite, care au participat la eveniment. Ca lideră implicată în activitățile comunității a început să facă voluntariat în perioada în care se afla în concediul de îngrijire a copilului. Programul „altELE” a fost pentru Aliona un catalizator, ajutând-o să facă un pas înainte. Iar ediția de vară a deschis noi perspective pentru ea, oferindu-i cunoștințe esențiale pentru a promova și implementa inițiative ecologice în localitate. Spune că a învățat cât de crucial este să integrezi principiile ecologice în viața cotidiană și să generezi schimbări semnificative pentru viitorul mediului înconjurător. 

Foarte mult îmi pasă de localitatea în care trăiesc. Vreau să respir aer curat, să am apă de calitate, că altfel plecam la oraș. Îmi doresc să fiu exemplu pentru copiii mei și pentru elevii mei. Acest eveniment m-a ajutat să ies din zona de confort și să înțeleg importanța temei ecologiei. Am învățat multe de la doamnele participante și mi-am propus să explorez și antreprenoriatul social. Pe lângă toate, cel mai mult sunt mândră de mine că am reușit să las toate treburile casnice și responsabilitățile profesionale și am venit să învăț și să prioritizez dezvoltarea mea personală”, a declarat Aliona Chiriac, președinta AdB Junior „Plai Natal” din satul Taraclia, Căușeni. 

Unul dintre proiectele recente ale Alionei este grădina școlară din localitate, care dezvoltă abilitățile antreprenoriale ale copiilor, învățându-i importanța calității solului și cum să documenteze minuțios ce plante cresc cel mai bine în acel tip de sol. Spune că susținerea celor dragi o ajută să continue activitățile sale, aducând schimbări pozitive în comunitatea sa.

„Faptul că fac parte din AdB Junior și în calitate de adultă ajut tinerii să se implice mai activ în viața comunității, mă ajută să descopăr farmecul lucrurilor bune. Am susținerea familiei și a soțului și asta mă ajută cel mai mult. Evenimentul la care am participat a fost extraordinar. Mulțumim mult organizatorilor. Pentru mine, tema ecologiei a fost ceea de ce am eu nevoie în acest moment. În plus, am cunoscut doamne extraordinare de la care am învățat multe”, a mai spus Aliona Chiriac. 

Sesiunea de vară din cadrul programului a avut drept scop să întărească abilitățile de lidere ale participantelor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și consolida rolurile în poziții de conducere. Printr-o abordare integrată a „ecologiei personale”, care vizează echilibrul psihologic și emoțional, și prin aprofundarea principiilor dezvoltării locale eco-sustenabile și antreprenoriatului social, această ediție a fost un pas important în sprijinul transformării și îmbunătățirii comunităților.

„altELE” nu a fost doar un prilej de învățare și dezvoltare, ci și un exemplu viu al modului în care femeile lidere pot schimba lumea, pornind de la schimbarea în sine. Prin ecologie, sustenabilitate și antreprenoriat social, aceste femei remarcabile își dedică viața construirii unui viitor mai bun pentru comunitățile lor și pentru întreaga societate.

„altELE” – o inițiativă lansată de Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova, este o platformă esențială pentru 57 de femei active, preponderent din mediul rural, oferindu-le resurse, sprijin și oportunități de dezvoltare personală și profesională. 

* Alianța Asociațiilor de Băștinași este un grup de inițiativă creat de 68 de reprezentanți ai unor asociații de băștinași din țară, care își propun să sporească nivelul de implicare și cooperare al asociațiilor de băștinași, al băștinașilor, al diasporei și al cetățenilor pentru dezvoltarea locală și națională a Republicii Moldova. Activitățile sunt realizate cu suportul PNUD Moldova și Guvernului Elveției.