Principală  —  Parteneriat   —   Curs internațional la USMF: „Amenințările…

Curs internațional la USMF: „Amenințările nu au granițe și trebuie să ne ocupăm de pandemii la nivel global”

Sursa foto: USMF/Facebook
USMF

Pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina sunt crizele la nivel global care au accentuat importanța unui răspuns rapid la amenințările de sănătate publică. În acest context, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova a găzduit în perioada 17-18 octombrie Cursul internațional de consolidare a capacităților specialiștilor din domeniul sănătății privind detectarea timpurie și răspunsul la urgențele în sănătate publică din Europa Centrală și de Sud-Est.

Cursul a reunit experți în domeniul sănătății din regiunile menționate și a abordat subiecte privind pandemiile și urgențele în sănătate publică, progresele științifice și tehnologice în domeniu, politicile de sănătate publică și managementul acestora, finanțarea  și biosecuritatea.

În cadrul evenimentului, participanții au efectuat exerciții practice pentru dezvoltarea abilităților de coordonare și comunicare în situații de criză. Exercițiile de simulare au fost concepute pentru reproducerea etapelor unei operațiuni de răspuns la apariția unei boli de origine necunoscută. Scopul principal al activității a fost de a antrena și testa abilitățile echipelor în situații de urgență, în special în cazul unor epidemii neidentificate.

„Pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina ne-au avertizat cât de vitală este pregătirea și un răspuns rapid în fața amenințărilor de sănătate publică”

Emil Ceban, rectorul USMF;

La inaugurarea cursului internațional de consolidare a capacităților specialiștilor din domeniul sănătății privind detectarea timpurie și răspunsul la urgențele în sănătate publică din Europa Centrală și de Sud-Est, Emil Ceban, rectorul USMF, a declarat: „Astăzi, prin organizarea acestui eveniment, scriem o istorie, deoarece pentru prima dată avem privilegiul de a găzdui un workshop internațional de importanță crucială, cu accent interdisciplinar asupra urgențelor în sănătate publică.

Întrunirea de astăzi reprezintă un pas important în dezvoltarea urgențelor în sănătate publică din R. Moldova, care oferă o platformă esențială pentru colaborarea și schimbul de cunoștințe între profesioniștii din sănătate și cercetătorii științifici din diverse țări.

Tema centrală a acestui curs este de o importanță crucială, deoarece se concentrează pe detectarea proceselor și răspunsul la urgențele în sănătate publică, cu un accent aparte pe realitățile Europei Centrale și de Sud-Est. În ultimii ani am fost martorii unor evenimente majore de criză la nivel global, printre care pandemia COVID-19, conflictele regionale, războiul din Ucraina, care ne-au avertizat cât de vitală este pregătirea și un răspuns rapid în fața amenințărilor de sănătate publică. Elementul științific de astăzi denotă angajamentul nostru comun de a dezvolta capacități, experiențe și expertize față de aceste provocări. Prin intermediul acestui curs, ne propunem să promovăm schimbul de bune practici și să construim rețele solide de colaborare între profesioniștii din domeniul sănătății din țările invitate și R. Moldova. Doar împreună putem contribui la îmbunătățirea pregătirii noastre pentru a gestiona situațiile de urgență din domeniul sănătății publice și pentru a proteja sănătatea comunităților noastre.”

„Capacitatea de a detecta în mod precoce și de a răspunde la urgențe de sănătate publică reprezintă un pilon esențial în asigurarea bunăstării și securității populației”

Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare al USMF; Foto/ZdG;

În discursul său, academicianul Stanislav Groppa, prorectorul pentru activitatea de cercetare al USMF, a menționat: „Suntem gazda unui eveniment excepțional, un eveniment din domeniul urgențelor din sănătatea publică. Suntem onorați de participarea unui grup de experți extrem de importanți, atât de la Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie, cât și din diferite țări. Îi mulțumim domnului profesor Alessandro Marcello, care ne susține pe parcursul mai multor ani, inclusiv la procesul de implementare a unui centru al ICBB în R. Moldova, care cred că va fi o realitate în timpul apropiat. Suntem onorați de prezența experților din Elveția, Slovenia, România, Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Franța, Georgia, Ucraina și celorlalți colegi prezenți în format online.

Sănătatea publică este o preocupare fundamentală pentru societatea noastră, iar capacitatea de a detecta în mod precoce și de a răspunde la urgențe de sănătate publică reprezintă un pilon esențial în asigurarea bunăstării și securității populației.

Noi cu dumneavoastră am trecut și încă trecem prin calvarul COVID-ului. Evenimentele ce se desfășoară acum în războiul din Ucraina și Israel subliniază încă o dată necesitatea de a cunoaște modalitățile de organizare și preîntâmpinare la cel mai înalt nivel, procesele de securitate. Subiectele abordate la această conferință vor elucida noi oportunități, direcții de dezvoltare pentru instituțiile de cercetare și medicale din R. Moldova și nu numai.” 

„Oamenii sunt capabili să creeze mai multe probleme decât lumea microorganismelor. Cel mai bine reacționează cel care este pregătit”

Ala Nemerenco, ministra Sănătății; Foto/ZdG;

Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a făcut referire la suportul internațional primit de R. Moldova în ultimii ani. „Cu suportul Guvernelor Statelor Unite, Japoniei și diferitor țări ale Uniunii Europene, inclusiv a delegației europene, am avut investiții serioase în fortificarea capacităților laboratoarelor serviciului de sănătate publică și instruirea profesioniștilor pentru detectarea timpurie a riscurilor în sănătate publică. De mai bine de un an de zile avem propriul secvențiator și putem identifica virușii care circulă în mediul nostru. R. Moldova a aplicat la fondul Pandemic, care este un fond creat cu suportul Băncii Mondiale, a Organizației Mondiale a Sănătății, a Guvernului Statelor Unite și a multor alte instituții care au considerat că există permanente riscuri. R. Moldova este unica țară din Europa care a câștigat această aplicație și va beneficia de un grant de 10 milioane de euro în susținerea serviciului de sănătate publică”, a spus ministra. Cu referire la războiul din Ucraina și Israel, Nemerenco a declarat că

„oamenii sunt capabili să creeze mai multe probleme decât lumea microorganismelor. În zonele unde există războaie, sănătatea publică este un risc, deoarece în aceste zone nu au loc toate monitorizările situațiilor de sănătate publică.

În acest context, cel mai bine reacționează cel care este pregătit. Este un cuvânt magic în acest atelier de lucru care sună consolidarea. Deci, trebuie să fim consolidați la nivel de sistem și la nivel de țări, să avem schimburi de experiență și ajutor reciproc, deoarece aceste pericole nu țin cont niciodată de hotare.”

„USMF este ALMA noastră care pregătește cadrele medicale. Noi, în sistemul sănătății, trebuie să le primim cu drag și să le acordăm locuri de muncă motivante și atrăgătoare. Aceasta înseamnă capacitatea laboratoarelor, posibilități de creștere, schimburi de experiență peste hotare, astfel ca medicii și asistenții noștri medicali să rămână cu drag acasă”, a mai punctat  ministra Sănătății.

 „Amenințările nu au granițe și trebuie să ne ocupăm de pandemii la nivel global”

Profesorul Alessandro Marcello, șeful Laboratorului de Virusologie din cadrul Centrului Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie din Trieste, Italia, a declarat: 

Profesorul Alessandro Marcello, șeful Laboratorului de Virusologie din cadrul Centrului Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie din Trieste, Italia; Foto/ZdG;

„Sunt foarte fericit să mă întorc aici. Am fost aici prima dată în 2018, cred, când R. Moldova a aderat la Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie, care este o organizație internațională. Menționez faptul că imediat ce R. Moldova s-a alăturat centrului nostru, a fost foarte activă în îmbunătățirea cooperării internaționale în domeniul științei. După cum a spus pe bună dreptate ministra Sănătății, amenințările nu au granițe și trebuie să ne ocupăm de pandemii la nivel global. Răspunsul nu poate fi local, dar fiecare răspuns local trebuie să fie coordonat pentru a face față unei situații de urgență.

Este foarte important să avem acest tip de evenimente în care să avem colegi din diferite țări împărtășindu-și experiențele în abordarea amenințărilor globale, fie naturale, fie deliberate, pentru a ne îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește diagnosticarea, supravegherea, terapiile, vaccinurile legate de abordarea noilor boli  sau a bolilor care reapar.

Sper ca acest eveniment să fie unul în care să găsim soluții împreună pentru a aborda astfel de urgențe.”

Cursul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology – ICGEB) și este finanțat de Inițiativa Europeană Centrală (Central European Initiative – CEI), inclusiv prin  contribuția Organizației Națiunilor Unite și Organizației Mondiale a Sănătății.