Moldova creşte, spre Aeroport
Moldova creşte, în fiecare zi, aşa cum a promis partidul democrat de guvernământ. E adevărat că nu toţi cetăţenii sunt mulţumiţi de faptul cum creşte Moldova, dar parcă poţi să-i satisfaci pe toţi vreodată? Mai ales pe moldovenii alintaţi?
Cel mai bine, în Moldova, cresc preţurile. Fie ploi, fie soare, fie vânt sau cer senin, în Moldova preţurile cresc non-stop. Fie oameni săraci, fie mai înstăriţi, fie intelectuali, fie ţărani, pentru toţi preţurile cresc cu aceeaşi viteză. E adevărat, oamenii nu sunt mulţumiţi, dar asta nu înseamnă că nu se îndeplineşte promisiunea „Creştem Moldova”.
Dar să nu fim cinici, pe lângă faptul că e în creştere sărăcia, exodul de cetăţeni şi preţurile, pe lângă faptul că şi corupţia ia dimensiuni impresionante, avem şi creşteri din cele pozitive. De exemplu, recent, Aeroportul Chişinău a fost desemnat drept „Aeroportul cu cea mai dinamică dezvoltare din ţările CSI în 2015”, cu traficul de pasageri de până la 5 mln anual. Este de remarcat faptul că, pentru prima dată în istoria activităţii aeroportului, acesta a fost premiat la această categorie, ceea ce denotă „ritmul intens de dezvoltare, însoţit de o creştere continuă a fluxului de pasageri”, se spune într-un comunicat emis de Airport.md.
Vă daţi seama, cel mai mare flux de pasageri din CSI, adică din Rusia, Belarus, Tadjikistan, Turkmenistan. Nu e rău! Oamenii pleacă din Moldova non-stop! Creşte exodul, creşte fluxul de pasageri, creştem… Moldova. Nu e banc, Moldova creşte, creşte spre CSI. Cu paşi rapizi.
La 6-7 iunie 2016 premierul Filip era în deplasare de serviciu. Nu, nu la Bruxelles, nici în oricare altă capitală europeană. La Bişkek, una dintre capitalele CSI.
„La eveniment vor fi prezenţi primii-miniştri ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Republicii Kazahstan, Tadjikistan, precum şi vicepremierii din Azerbaidjan, Armenia, Turkmenistan, Uzbekistan”, se spune în comunicatul oficial al Guvernului de la Chişinău. „Pavel Filip va avea, la Bişkek, întrevederi bilaterale cu omologii săi din statele CSI, se va întâlni cu Preşedintele Republicii Kârgâzstan şi va participa la şedinţele Consiliului şefilor de guverne”, se mai spune în comunicat.
Nu, nu căutaţi în lista statelor participante la summitul CSI Georgia, că nu este, s-a retras de mult. Şi Ucraina a anunţat că se retrage. Statele Baltice, desigur, nu au intrat niciodată în acest sistem, prin care Rusia este jusitificată ca succesoare a Uniunii Sovietice. Actualmente în CSI au rămas câteva Guverne cu grave probleme la capitolul drepturile omului: Moscova, Minsk, Baku, Duşanbe. Acum, şi Chişinăul e tot mai aproape, creşte cu paşi rapizi spre CSI.
În drum spre summitul de la Kârgâzstan, premierul Filip va trece prin Aeroportul din Bişkek, pe la magazinele Duty Free de acolo, deţinute cică tot de Ilan Şor. Există lideri politici nesăbuiţi, care merg la Praga, Viena, Bruxelles, Londra, Tallin, încercând să ţină pasul cu ei, să aducă idei europene în statele lor. Aşa intră într-o competiţie chinuitoare, şi chiar dacă asigură o creştere a democraţiei, ei personal rămân doar cu salariul. Pavel Filip a mers pe altă cale, să comparăm Moldova cu cele mai deraiate state din CSI, şi să ne simţim crescuţi. Aşa creşte optimismul, că ar fi putut fi mai rău, dar încă nu e. Creştem Moldova. Spre CSI, principalul UE să dea bani.
Marian Şura-Mura