Ministrul Justiției îl premiază pe Mătăsaru
Zilele trecute, Anatol Mătăsaru a fost arestat din nou. Cauza arestului a fost un protest în fața sediului Procuraturii Anticorupție. Protestul a fost pașnic. Mătăsaru a protestat cu un fluier, un plastic sub formă de excrement, o piesă de WC și un carton pe care era scris „Protest”. El consideră că instituția vizată a reacționat deseori la plângerile oamenilor cu privire la corupție așa cum s-ar trage apa la WC.
Mătăsaru a intrat întâi în sediul Procuraturii cu pricina și a întrebat dacă se poate să protesteze împotriva luptei mimate cu corupția, având cu sine fluierul, piesa de WC și bucata de plastic. Persoana de serviciu a spus că e mai bine să meargă la Biroul de permise. Mătăsaru a decis că nu poate obține permis pentru bucata de plastic sub formă de excrement, căci nu are pașaport de proveniență pentru acest produs, iar permisele se dau doar în baza actelor de identitate.
Totuși, deoarece aceste piese îi aparțin (el le-a adus de acasă), Mătăsaru a decis să stea cu toate grămadă în fața Procuraturii Anticorupție și CNA.
Alături mai erau oameni cu obiecte personale în posesie: Oleg Brega era cu o cameră de filmat, câțiva oameni țineau niște pungi. Nimeni nu știe ce aveau ei în pungi, poate aveau câte 2 piese de excrement din plastic, poate niciuna. Unii chiar au zis că au niște pachete pentru procurori, dar nu s-au autodenunțat să spună clar ce au.
În fine, preț de câteva minute, Mătăsaru a stat cu obiectele sale personale în fața Procuraturii Anticorupție, de rând cu alți oameni. Apoi, fiecare a plecat în drumul său. Unii au scuipat pe jos de necaz și neîncredere în jusiție, alții – au aruncat pe jos chiștoace, tot de nervi. Mătăsaru a lăsat cel mai curat în jurul său – și-a luat obiectele personale, chiar și cartonul pe care scria „Protest” (e biodegradabil, dacă îl arunca jos – nu era o crimă ecologică), și a plecat.
A doua zi, când Mătăsaru se gândea să organizeze o felicitare cu ocazia Zilei Procuraturii, mai ales intenționând să îi felicite pentru modul pașnic în care înghițiseră în ajun protestul cu bucata de plastic sub formă de bălegar, Mătăsaru s-a pomenit la ușă cu 12 inși în civil, agresivi, nervoși, și cam penali, care au năvălit în propria casă. L-au înșfăcat și dus a fost.
Societatea civilă s-a umplut de revolte și nedumeriri: de ce l-au luat persoane îmbrăcate în civil? Dacă sunt polițiști – de ce nu s-au legitimat? Dacă l-au reținut pentru faptul că a stat cu lucrurile personale în fața CNA, ce lege este invocată? De ce l-au reținut vineri, dacă acțiunea a avut loc joi? De ce nu i-au prezentat o citație sau vreo decizie oficială că trebuie reținut? De ce l-au dus în izolator, dacă era reținut doar pe câteva ore? De ce procurorii nu au fost capabili să argumenteze reținerea sa?
În tot acest răstimp ministrul Justiției zâmbea pe sub mustăți. El a venit recent în această funcție ca să Renască Justiția. El știe cum. Prin pedepsirea judecătorilor și procurorilor perdanți la CtEDO. Și nu numai. Prin teste secrete, pe care le îndeplinesc exponenții societății civile nemulțumiți de starea justiției.
Ministrul nu a intervenit deloc în cazul arestului abuziv al lui Mătăsaru, pentru că el așteaptă noi condamnări ale R.Moldova la CtEDO. Pe acest caz există numeroase drepturi încălcate sau îngrădite: dreptul de a te afla cu lucrurile personale în orice loc din R.Moldova, de exemplu. Imaginați-vă că Mătăsaru stătea cu piesa de plastic sub formă de bălegar în fața închisorii nr.13. Urma vreun arest? Sau amplasa puțin bălegarul din plastic la Bălți, pe orice uliță. Sau lângă stația de epurare din Chișinău. Normal că exponenții oganelor de forță nici nu l-ar fi observat. Deci, justiția e selectivă – nu ai voie să te afli cu bălegarul personal lângă Procuratură și alte instituții de forță Renăscute, dar în fața restului de teritoriu – poți să stai oricât? Și de ce adică cu un bălegar natural, dar bine învelit e voie în fața CNA, iar cu unul din plastic, dar dezvelit – nu e voie?
Ministrul abia așteaptă ca avocații lui Mătăsaru să pornească procese pe libertăți limitate, pe abuzuri polițienești și judiciare, după care pleosc: le deschide și el dosare exponenților sistemului pentru că au pierdut la CtEDO. Iar lui Mătăsaru, pe lângă despăgubiri, îi dă și o diplomă cu medalie pentru testarea stării de Renaștere a Justiției.
Marian Şura-Mura