Generalul Papuc – bancher de succes
Gheorghe Papuc, fost ministru comunist de Interne, pensionar şomer, s-a făcut de curând bancher. Este vicepreşedinte al Băncii Sociale din Moldova, potrivit celor mai noi senzaţii de presă. Deşi a fost o perioadă în şomaj, fiind şi hărţuit (uşurel şi fără riscuri) prin instanţe în legătură cu dosarele din aprilie 2009, iată că soarele a răsărit din nou în viaţa sa de general – are imobile, averi, dar şi un job de bancher râvnit de mulţi în acest stat de şomeri.
Conducerea băncii se pare că l-a primit cu braţele deschise. Banca e condusă de Valentin Cunev, fost nomenclaturist în Moldova Sovietică, fost director al «Молдгипропром», fost director al institutului de proiectări «Гипроплодоовощпром», la începutul anilor ’90 devenind chiar viceprim-ministru al Republicii Moldova. Din 1997 a condus întreprinderea mixtă moldo-rusă «Газснабтранзит». Fiind ani în şir acţionar al băncii, dar şi preşedinte al Consiliului băncii, Cunev a ajuns preşedinte al acestei instituţii în 2013.
Unora li se pare că lui Papuc i-a mers şi că a ajuns în această funcţie hodoronc-tronc, dar puţini înţeleg ce drum lung a bătătorit el şi câţi papuci a rupt până să ajungă în această postură.
Gheorghe Papuc se simţea de mult capabil să lucreze şef la bancă. Proprietăţile sale de om care a muncit toată viaţa pe un salariu de bugetar sunt foarte vaste. Una dintre casele sale de locuit are 5 etaje, şi celelalte castele au etaje în sus şi în jos de la nivelul solului, lângă casă a împrejmuit un hectar de pădure-parc, evaluat la milioane de lei. Dacă el a reuşit cu un salariu de poliţist bugetar să capitalizeze atât de bine veniturile, înmulţindu-le inimaginabil, încât nu prea mulţi poliţişti au reuşit aşa performanţe (poate au acumulat asemenea venituri încă vreo câţiva colaboratori de interne care au muncit în paralel din greu la vândut droguri sau femei), deci după asemenea succese financiar-economice cu un salariu de la stat, de ce Gheorghe Papuc nu poate face mult mai multe cu banii băncii?
E adevărat, în ultimul timp unele bănci din Moldova şi-au luat în consiliu experţi moderni cu studii şi experienţe europene, înregistrează şi succese şi le publică sub formă de rapoarte anuale pe pagini web uşor accesibile. Dar cui îi trebuie să munceşti pentru atâta transparenţă? Banii trebuie să atragă bani, iar transparenţa – nu e pentru generali.
Atragerea generalului Papuc a pus pe jar alte câteva bănci cu tradiţii sovietice. Un om care îşi înmulţeşte averile cu aşa viteză e tare bun la bancă. Acum pe piaţa muncii devin tot mai populare profesiile de ex-ministru, general-pensionar, fost bugetar-milionar.
Recent şi fostul şef al SIS, Ion Ursu, a devenit şef la Banca de Economii. Auzind aceste întâmplări, deputatul Artur Reşetnicov a început să se gândească tot mai serios la fotoliul de şef al Finconbank, chiar dacă nu e nici general, nici pensionar, dar e sănătos tun, o singură dată a ajuns la spital cu ambulanţa, dar şi atunci din cauza unor probleme de genul naşi-fini, dar cine nu ştie că nănăşismul este o boală grea în R. Moldova?
O altă listă de generali-cardinali, unii gri, alţii bronzaţi şi proaspăt grizonaţi, aspiră la funcţii importante la Victoriabank. În fine, e vremea generalilor la bănci, dar cine a rupt la vreme papucii de victimele protestelor din Chişinău – acela e cel mai bine aranjat acum.
Vine electorala 2014 (2015) şi fostul şef al lui Papuc, Vladimir Voronin, are nevoie de nişte capital electoral. La fel şi toţi opozanţii lui Voronin. Alde Papuc – bancherul-general vor fi la mare căutare.
Zilele trecute şi premierul de la Kiev şi-a dat demisia. Auzind de Papuc şi de poliţia sa criminal ieşită basma curată din crimele lui aprilie 2009, Azarov a decis să se dea şi el mai aproape de vreo bancă. Cu Berkut cu tot.
Marian Şura-Mura