Cea mai saraca tara din Europa este sursa principala a vanzatorilor de organe umane
Tot mai multi barbati si femei, care siau "donat" un rinichi pentru a scapa de saracie, isi duc zilele in chinuri neasteptate. Un tanar din Hancesti, care a fost fortat cu cativa ani in urma sasi vanda rinichiul in Turcia, a decedat recent. Moldova are zeci sau poate sute de cetateni care au devenit donatori de rinichi de nevoie, suportand operatii ilegale in Turcia, Georgia, Romania, Germania. Retelele de traficanti continua pana azi sa colinde satele in cautarea noilor "pacienti", dar niciun traficant de organe umane nu a ajuns inca la inchisoare. Mai multi "donatori" se plang ca se simt tot mai rau, iar sistemul de sanatate din Moldova nu le asigura grade de invaliditate.
Retelele de traficanti de organe au o ierarhie bine pusa la punct. Victimele sunt racolate de intermediari care primesc un comision pentru fiecare organ, pe cand capii niciodata nu actioneaza pe teren. Expertii nationali in trafic afirma ca de regula intermediarii sunt fostii "donatori" care au prins cu usurinta firul afacerii. Povestea lui Gheorghe din mun. Balti nu este o abatere de la regula…
Intro zi, de "eroul nostru" si iubita sa Tatiana sa apropiat o femeie bine imbracata care sa prezentat Valentina. Necunoscuta a intrat in vorba cu cei doi, intrebandui daca nu ar dori sa castige 10 000 de dolari. Cica, niste straini au nevoie urgent de un rinichi, iar daca acestia i lar dona, atunci iar rasplati din plin. Initial, tinerii au privito cu neincredere pe Valentina. Desi, sau interesat daca nu vor avea probleme de sanatate in urma operatiei, femeia a argumentat simplu: "Si eu traiesc numai cun rinichi. Cum vedeti, sunt sanatoasa tun!"
Cei doi aveau nevoie de bani, de aceea au cazut de acord. In scurt timp, cuplul a trecut un examen medical la Chisinau. Medicii au constatat ca Gheorghe poate dona un rinichi in aceeasi zi, iar Tatiana trebuie sa mai zaboveasca, deoarece avea probleme de sanatate.
O luna mai tarziu, tanarul a ajuns in Turcia, direct pe masa de operatie. Peste 10 zile el sa intors acasa, unde intermediara ia dat banii promisi.
Reactie in lant
In mai putin de jumatate de an, in aceeasi clinica a fost operata si Tatiana. De data aceasta afacerea a fost intermediata de Gheorghe, iubitul fetei, care a invatat usor smecheriile afacerii. Pentru rinichiul stang ea a primit doar 8 000 de dolari, desi initial i sau promis 11 000 de dolari. Pentru restul banilor intermediarul ia propus sai dea o masina.
Vestea ca Tatiana sa imbogatit peste noapte nu la lasat indiferent pe cumnatul sau Ion. Barbatul a aflat ca ruda sa a scapat de saracie dupa o singura deplasare in Turcia. Tatiana ia explicat care este "reteta" succesului, recomandandui sa se adreseze la Gheorghe. Fara a sta mult pe ganduri, Ion accepta sa doneze un organ. Dupa ce a dat cateva telefoane, Gheorghe ia zis ca de data aceasta nu este necesar de donat un rinichi, ci o bucata de ficat. Drept rasplata 12 600 de dolari.
In scurt timp, barbatul a fost supus unei interventii chirurgicale intro clinica din Romania. La intoarcere in Moldova, Ion a primit numai 11 000 de dolari. Restul banilor urma sai primeasca in "natura". Intermediarul ia promis tot o masina.
Desi era cu buzunarul plin, Ion totusi se simtea rau. El intuia care este cauza, dar spera ca se va insanatosi. Vazand ca este tot mai slabit, barbatul sa adresat la medici. A aflat cu stupoare ca in timpul operatiei i sa extirpat si vezica biliara. Dar, nu mai avea ce face. Din banii castigati barbatul a intors toate datoriile, incercand sa inceapa o viata noua….
Marin binefacatorul
Juristii sustin ca in plasa traficantilor cad cu usurinta si mamele singuratice care sunt de acord sa mearga la orice pentru asi hrani pruncii. Marina, mama a doi copii, locuieste intrun sat uitat de lume si sarac lipit pamantului din raionul Edinet. Divortata de sot, femeia nu avea de la cine astepta ajutor pentru asi intretine familia. Casa nu avea, serviciu nici vorba. Intro zi, un cunoscut pe nume Marin Strungaru ii propune o solutie pentru a scapa de saracie. Cum? Simplu! Sasi vanda un rinichi pentru 10 000 de dolari.
"Nu aveam de ales. Aveam datorii mari si nu prea aveam sanse sa ma angajez undeva ca sami hranesc copii. De aceea am acceptat sami vand rinichiul", explica Marina.
In zilele urmatoare, femeia a trecut un examen medical, care confirma ca este sanatoasa. Apoi, de una singura Marina a urcat in avionul spre Turcia. Acolo fusese intampinata de un oarecare Misa, care in aceeasi zi a conduso la o clinica pentru a trece un examen medical suplimentar. Dupa ce medicii au confirmat ca moldoveanca este perfect sanatoasa si apta pentru a dona un rinichi, Marina a fost dusa la un alt spital unde inainte de interventia chirurgicala i sa cerut sa semneze un contract. Ea nusi aminteste ce era scris in acel document. Medicii iau zis sa semneze actul, fiindca este vorba de un document care confirma ca ea este de acord sasi doneze rinichiul. In aceeasi zi, Marina a fost operata, fiindui extirpat organul.
"Abia peste sapte zile mam intors acasa. In saptamana urmatoare Marin mia adus numai 9 500 de dolari. Mia spus ca 500 de dolari si ia oprit lui pentru asi rambursa cheltuielile de transport si viza", spune Marina.
Din banii castigati Marina sia cumparat o casa, mobila si imbracaminte pentru copii…
In 2005, Marin Strungaru a fost condamnat la 8 ani de privatiune de libertate, fiind recunoscut vinovat de comiterea infractiunii prevazute de Art. 165, al. 2 Cod Penal al R. Moldova. El insa nu a fost de acord cu sentinta judecatorului si a atacato in instantele de judecata superioare. Curtea de Apel a mentinut forma de pedeapsa, condamnandul la 8 ani si 6 luni de puscarie.
Prima jertfa
Anul trecut, un sat intreg la petrecut in ultimul drum pe Vladimir D. din Mingir, Hancesti. Medicii au stabilit ca moartea i sa tras de la "insuficienta renala acuta de gradul I". Vladimir este una dintre victimele traficului de organe si primul mingirean care nu a supravietuit cu un rinichi…
Tanarul avea doar 17 ani cand o femeie ia propus sasi vanda un rinichi peste hotare. Necunoscuta a profitat de varsta baiatului si de faptul ca acesta suferea de o afectiune grava. Desi, parintii lui Vladimir nu au acceptat ca fiul lor sasi vanda organul, traficanta, prin metode ilegale, a reusit sal scoata din tara. Peste o saptamana tanarul sa intors din Turcia doar cun rinichi si cu 2 700 de dolari in buzunar.
Desi intermediara la asigurat ca va trai pana la adanci batranete, Vladimir a rezistat numai opt ani. Simion Mata, medic de familie in Mingir, nea spus ca afectiunea a fost foarte grava, de aceea tanarul nu a putut fi salvat.
Medicul nea declarat ca in prezent sunt inregistrati cativa pacienti care sufera de boli renale. El nu exclude ca in urmatorii ani numarul bolnavilor ar putea creste, daca ei nu vor tine cont de recomandarile medicilor.
"Problemele de sanatate apar mai tarziu. In primii ani, "donatorul" se simte bine, insa la o raceala banala poate provoca complicatii pentru rinichiul ramas. In unele cazuri afectiunea poate deveni fatala pentru pacient. Recomandarea mea este sa nu faca eforturi fizice grele, sa se pazeasca de raceli si alte procese ce pot dauna rinichilor", mai spune Simion Mata.
"Deseori am niste dureri insuportabile. Pentru a mi le potoli, uneori recurg la bauturi alcoolice. Cunosc oameni care din aceasta cauza au devenit alcoolici. Cel mai grav este ca am crezut ca, daca imi voi vinde rinichiul, voi scapa de saracie. Anii au trecut, sanatatea imi este tot mai subreda, iar saracia a devenit parte componenta a vietii mele", sustine un barbat din Mingir, care la fel traieste doar cu un rinichi.
Nimeni nu primeste grade de invaliditate
Desi, victimele traficului de organe beneficiaza de consultatii medicale gratuite, Simion Mata afirma ca putini mingireni se adreseaza la medic. Totodata, nici una dintre aceste persoane nu are grad de invaliditate. "Nu pot sa spun care este motivul pentru care ei neglijeaza ajutorul medicilor. Poate, pentru ca multi dintre ei nu au polita de asigurare medicala. Gradul de invaliditate nu se acorda imediat ce omului i sa extirpat un rinichi. Se da doar atunci cand apar complicatii de sanatate", declara medicul.
Statul se spala pe maini
Pe de alta parte, Ion Vizdoga, jurist in cadrul Centrului de Prevenire a Traficului de Femei, sustine ca toate victimele traficului de organe trebuie sa primeasca grad de invaliditate automat. "Chiar daca siau donat rinichiul, aceste persoane sunt victime ale traficului de fiinte umane. Acest fapt se interpreteaza conform normelor penale ca abuz de vulnerabilitate si inselaciune, deoarece majoritatea victimelor provin din familii sarace si lor nu li sa explicat corect care vor fi consecintele in urma unei astfel de operatii", spune juristul.
Liviu Vovc, seful Directiei generale de sanatate din cadrul Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale, a declarat ca aceste persoane nu primesc automat grad de invaliditate, deoarece siau "donat" organul benevol si nu au complicatii de sanatate. Potrivit lui, rinichiul sanatos preia functiile celui care lipseste. "Daca pe parcurs persoana se imbolnaveste de vreo afectiune renala, atunci ea va trece un control medical obligatoriu. Daca se depisteaza ceva grav, numai atunci o comisie medicala speciala decide daca i se ofera grad de invaliditate sau nu", spune Liviu Vovc.
Traficanti, in libertate
Moldova are zeci sau poate sute de cetateni care au devenit donatori de rinichi de nevoie, suportand operatii ilegale in Turcia, Georgia, Romania, Germania. In utlimii ani, acest "business" a devenit si mai profitabil, traficantii castigand sute de mii de dolari. Pe piata neagra un rinichi costa peste 100 000 de dolari, iar o parte din ficat 160 000 de dolari. Pe cand, pentru organele lor, "donatorii" primesc circa 10 000 de dolari. Retelele de traficanti continua pana azi sa colinde satele in cautarea noilor "pacienti", iar in inchisori nu a ajuns niciun traficant de organe umane.
De la Departamentul Institutiilor Penitenciare (DIP) am incercat sa aflam cati traficanti de organe isi ispasesc pedeapsa in inchisorile din R. Moldova. Lilia Boliuh, sefa Serviciului de presa din cadrul DIP, nea spus ca in penetenciarele republicii nu se afla nicio persoana condamnata pentru astfel de crime.
Potrivit lui Viorel Ciobanu, procuror in cadrul Procuraturii Antitrafic, anul trecut au fost pornite 6 dosare de urmarire penala pe trafic de fiinte umane cu scopul prelevarii de organe. Din acestea, la un caz, 2 persoane au fost condamnate pentru santaj, deoarece partea vatamata a renuntat la depozitiile sale. In alte doua cauze penale, 2 persoane au fost condamnate la 8 si, respectiv, la 10 ani de detentie. Insa, condamnatii nu au fost de acord cu decizia judecatorului si au atacato la Curtea de Apel. "Restul dosarelor sunt inca in instantele judiciare. Din aceasta cauza in inchisoare nu se afla niciun detinut petru acest fel de infractiuni", a mai spus procurorul.
Ion Vizdoaga sustine ca in conformitate cu legislatia in vigoare traficantii de fiinte umane pot fi condamnati de la 7 pana la 25 de ani de puscarie. In unele cazuri, poate fi aplicata si detentia pe viata. "Sunt putine cazuri cand traficantii sunt pedepsiti conform acestor norme legale. De regula, infractiunile privind traficul de fiinte umane sunt reincadrate la alte crime, ce prevad pedepse mai blande. Traficantii sunt judecati pentru proxenetism, organizarea cersetoriei, exploatarea fortei de munca sau la alte infractiuni cu sanctiuni mai mici. Motivul este ca in timpul anchetei nu se acumuleaza probe suficiente care ar confirma traficarea acestor persoane. Aceasta din cauza ca organele de drept din Moldova si cu cele din tara unde a avut loc infractiunea nu colaboreaza eficient in acest sens. Din datale noastre am depistat ca doar in 15 la suta din cazuri politia conlucreaza la nivel international", sustine Ion Vizdoga.
Petru Plop, seful Centrului pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane din cadrul MAI, nea spus ca politia lupta eficient cu acest fenomen, mentionand ca anul acesta nu a fost descoperit niciun caz de trafic de fiinte umane. "Politia din R. Moldova colaboreaza in acest domeniu cu organele de drept din toate tarile. Cel mai activ conlucram cu politia din Turcia. In urma unor actiuni comune, am retinut traficanti, chiar am eliberat si ostatici", mai spune Petru Plop.
Irina CODREAN