Nr. 97 (14 septembrie 2006)


Chiar si proverbele merita schimbate

Un interviu cu Eduard Musuc, presedinte PSDM

— Dle Musuc, cum apreciati vacanta parlamentara a Legislativului de la Chisinau?

— In opinia mea, vacanta legiuitorilor nostri a fost mai reusita decat sesiunea parlamentara. Probabil ca vacantele sunt pentru ei mai firesti, mai familiare, iar la asta parlamentarii se pricep mult mai bine decat la elaborarea legilor. Nu cred ca, pe parcursul verii curente, cetatenii au simtit lipsa lor, deoarece muritorii de rand nu sesizeaza impactul activitatii Parlamentului actual asupra vietii lor, nici cand aceasta institutie munceste, nici cand isi ia vacanta.

— Este adevarat ca, de dragul politicii, v–ati sacrificat businessul?

— Nu este adevarat. N–am avut un plan special de implicare in politica, desi stiam exact ca mai devreme sau mai tarziu voi intra in viata politica. Intreprinderea, care o conduceam a fost distrusa de comunisti, deoarece nu ne–am supus lor, am fost prea independenti si ne dezvoltam rapid. Sustineam si mass–media libera, promovam reforme in domeniul tehnologiilor informationale si luptam impotriva monopolismului. Pledam pentru concurenta loiala si dezvoltarea dinamica a ramurii. Toate acestea n–au fost pe placul unei guvernari autoritare, care are si apetite economice exagerate. Important este ca n–am cedat in fata presiunilor si nu mi–am tradat principiile.

— Din ce cauza e tot mai greu sa desfasori afaceri in R. Moldova?

— Nu e deloc greu, daca esti comunist. E greu pentru toti ceilalti, care sunt majoritatea absoluta. Guvernarea vrea sa controleze direct tot ce se misca in tara, distrugand tot ce nu poate controla. De aceea nu avem clasa mijlocie, nu avem investitori straini si nici concetatenii nostri care se intorc din strainatate cu bani nu vor sa investeasca in economia nationala. In asa conditii, cu o justitie manipulata de sus, cu organe de control care lucreaza "la comanda", cu un mediu de afaceri agresiv, poti sa scrii orice strategii de liberalizare, promovare, dezvoltare si stimulare, dar totul se va ingloda si va fi compromis de aceasta masinarie birocratica. Cel mai important lucru pentru orice investitor, fie el strain sau autohton, este existenta unor reguli de joc clare si increderea ca acestea nu se vor schimba oricand vor aparea anumite interese. Or, la noi, se intampla exact invers — nu exisa nici reguli clare, ba ele se si mai schimba haotic. Imi par chiar deplasate recentele declaratii ca ar trebui sa renuntam la "economia clasica" si sa construim una noua, inteligenta. Daca de 5 ani nu esti capabil sa organizezi macar o intreprindere moderna cu o productie competitiva, cum poti sa faci ceva nou, nemaivorbind de inteligent? Problema cea mai serioasa a Guvernului actual e ca nu intelege ce se intampla in economie, dar nici nu se intereseaza de aceste procese. Este un Guvern tehnic, care a stiut sa faca doar un singur lucru — sa cheltuiasca banii care i–au cazut din pod (adica de la gastarbaiteri). De aceea sunt mai mult decat sceptic in privinta unei "economii noi", realizate de un "Guvern vechi".

— Ce sanse au tinerii in R. Moldova?

— Astazi, spre regret, nu prea au sanse. Recentul sondaj, efectuat de Gallup, ne arata ca fiecare 3 dintre 4 tineri vor sa plece din Moldova, fie sa lucreze in afara, fie pentru totdeauna. Aceste cifre dezvaluie ca tinerii de la noi nu au incredere in viitorul lor in Moldova. Este un semnal de alarma foarte clar, daca vreti — un vot de neincredere acordat guvernarii. De aici rezulta si pasivitatea politica proverbiala a tinerilor. Situatia este chiar dramatica — ori statul creeaza oportunitati pentru tineri, ori vom ramane fara ei. Noi, social–democratii, lucram foarte serios cu tineretul. Scopul nostru este nu doar mobilizarea tineretului in timpul alegerilor, ci pregatirea tinerilor lideri politici, formarea unei noi elite politice. Rolul tinerilor nu consta in distribuirea fluturasilor in timpul alegerilor, ci participarea in adoptarea deciziilor politice. Vocea lor trebuie auzita. Ei trebuie sa aiba influenta reala in cadrul partidelor. PSDM va introduce o cota de reprezentare a tinerilor in organele de conducere ale partidului si in listele de candidati.

— In calitatea Dvs. de extraparlamentar, ce ati realizat pe parcursul verii?

— Toata vara, ca si perioada precedenta, am dedicat–o consolidarii partidului. Am investit foarte mult in potentialul nostru uman, organizand mai multe scoli de vara, seminare, training–uri practice de liderism si comunicare politica, de management electoral. O atentie deosebita am acordat tinerilor, pentru care am organizat doua scoli de vara: una in iulie la Vadul–lui–Voda impreuna cu Institutul National Democratic din SUA, si alta, mai extinsa, in Romania, cu suportul Institutului Republican International. In perioada 11–19 august am fost cu o echipa de cca 50 tineri lideri politici la Sarmizegetusa Regia — capitala Daciei antice. Am mai vizitat in cadrul actiunii cetatile medievale ale Musatinilor din Moldova (cetatea de scaun a Sucevei si cetatea Neamtu) si din Transilvania (castelul Corvinilor) al lui Iancu de Hunedoara, manastirea Neamtului si Ulpia Traiana din tara Hategului.

Deoarece suntem in opozitie si privim critic puterea, e de datoria noastra sa pregatim o echipa puternica, care va veni la guvernare si va schimba situatia in tara si viata fiecarui cetatean spre bine.

— Ce impact a avut ultimul scrutin electoral asupra carierei Dvs.?

— A fost prima mea lansare in calitate de candidat la Primaria Chisinaului. Consider ca, pentru inceput, am obtinut un rezultat destul de bun. A fost o experienta, care nu o poti obtine decat prin comunicare — in urma sutelor de intalniri cu oamenii, luand cunostinta de problemele lor, de grijile lor cotidiene. M–am convins ca politica este un lucru foarte responsabil, care nu consta doar in participarea episodica in campanii electorale. Alegerile intotdeauna reprezinta momentul culminant al activitatii politicienilor si sunt rezultatul muncii lor intre campaniile electorale.

— Despre Dvs. se vorbeste ca ati fi idealist, prea putin realist si prea tanar pentru o eventuala victorie in alegerile viitoare. Care aprecieri sunt cele mai apropiate de realitate?

— Nimeni nu m–a acuzat inca de lipsa de realism. Dimpotriva, sunt un om foarte practic. Totdeauna imi propun scopuri clare si obtin rezultate concrete. Cat priveste idealismul — recunosc acest "pacat". Dar vreau sa va spun si altceva. R. Moldova a ajuns la aceasta stare de criza cronica anume datorita faptului ca la carma ei au tot stat oameni lipsiti de idealuri. Nu sunt prea tanar din moment ce am familie, am doua fiice, cea mai mare fiind deja in clasa a patra. Am mai mult de zece ani de experienta de manager in sectorul real al economiei si deja am destula experienta politica. Personal, consider ca tineretea este un atu si nu un neajuns. "Mosnegii politici" deja si–au demonstrat potentialul. E timpul sa vina la putere oameni noi, cu mentalitate noua si cu alta experienta decat cea sovietica.

— In campania trecuta ati lansat mai multe actiuni ce ar fi trebuit sa diminueze traficul ilegal de persoane. Ce ati mai reusit intre timp la acest capitol?

— Asa–zisa crestere economica se bazeaza doar pe banii trimisi de acesti oameni, care ne sunt frati, surori, mame, tati, prieteni. Fiecare familie are pe cineva in strainatate, e vorba de suferinta fiecarei familii din cauza omului drag plecat. Din aceste considerente, Partidul Social Democrat acorda o atentie permanenta problemei exodului populatiei, cautand solutii pentru combaterea acestui fenomen, atunci cand se desfasoara ilegal. Vrem sa ajutam concetatenii nostri care muncesc peste hotare si datorita sacrificiilor carora statul inca nu a falimentat. In acest context, la initiativa PSDM, in iulie 2006, la Chisinau, s–a desfasurat sedinta Comitetului Internationalei Socialiste pentru Migratie. Fiind singurul membru din Moldova al acestei organizatii internationale, care intruneste partidele social–democrate din mai mult de 160 de tari, PSDM si–a propus sa utilizeze la maximum posibilitatile acestui For pentru rezolvarea problemelor cetatenilor R. Moldova. Prin intermediul Internationalei Socialiste ne–am adresat partidelor–membre ale IS din Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Turcia si Rusia — unde se afla majoritatea migrantilor nostri, solicitandu–le sa influenteze guvernele tarilor sale in vederea solutionarii problemelor cu care se confrunta cetatenii R. Moldova, ajunsi la munca in respectivele tari. Comitetul a adoptat si o declaratie in acest sens. Este important sa amintim ca in cele mai multe dintre aceste tari, la putere se afla social–democratii. De aceea sunt convins ca vom reusi sa realizam succese ponderabile privind elucidarea si solutionarea problemelor, deseori fosrte grave, cu care se confrunta cetatenii R. Moldova. Vom insista ca ei sa nu fie pur si simplu exploatati, ci sa beneficieze de salarii pe masura muncii prestate, de asistenta sociala si de posibilitatea si siguranta liberei circulatii.

— Care e cel mai periculos impact al migratiei ilegale?

— Daca politica de guvernare va ramane neschimbata, in curand vom deveni o tara depopulata. Familii intregi vor pleca in alte tari, deja pentru totdeauna. Se vor micsora drastic transferurile banesti de peste hotare, iar acest fenomen previzibil va conduce la un colaps economic dezastruos. Atunci ne vom pomeni cu pensionari si comunisti, dar fara buget.

— Cum comentati sansele integrarii R. Moldova in UE?

— Cu actuala guvernare aceste sanse sunt minime. Viitorul Moldovei, dupa parerea unor experti internationali notorii, este unul incert. La noi, cei cu functii decisive in stat doar mimeaza procesul de integrare europeana. Reformarea si modernizarea statului se produce la nivel de declaratii si rapoarte. Se organizeaza diferite seminare, mese rotunde cu coffee–break–uri. Toate se epuizeaza, dar fara vreun impact real. Participam cu totii la un teatru al absurdului. Comunistii nereformati, cu mentalitate de bolsevici si naravuri staliniste, nu pot aduce tara in lumea civilizata prin definitie.

— In cazul unui esec privind integrarea europeana, ce perspective are R. Moldova?

— Nu sunt un analist politic ca sa plasez pe raft diverse scenarii sinistre. Sunt politician si misiunea mea este sa fac tot posibilul ca R. Moldova sa devina o tara prospera, cu o democratie reala, cu o economie puternica si problemele sociale rezolvate. Este datoria noastra sa le restituim cetatenilor increderea in viitor.

— In ce relatii este PSDM cu PCRM, aflat la guvernare? Dar cu alte formatiuni parlamentare?

— PCRM, impreuna cu PD si PPCD, este astazi la guvernare. Noi suntem in opozitie. Ei sunt responsabili de tot ce se intampla in Moldova si trebuie sa raspunda pentru aceasta in fata poporului. Noi trebuie sa venim cu alternativa unui viitor mai bun, cu o echipa capabila sa realizeze aceasta alternativa. Alegerile viitoare vor dezvalui cine are dreptate.

Cat priveste AMN, care la fel este in opozitie, avem mai multe pozitii diferite asupra cailor de dezvoltare a statului si problemelor importante pentru tara noastra. Avem si unele puncte de tangenta.

— Deconspirarea dosarelor Securitatii a luat amploare in Romania. Politicieni de cariera s–ar putea retrage din politica in urma publicarii unor pagini din dosarele lor. Ce credeti despre importanta lustratiei pentru viata politica de la noi?

— Sunt convins ca o Lege a Lustratiei este absolut necesara. Toate tarile ex–comuniste au trecut prin acest proces, deloc simplu. Pentru a ne debarasa de trecut, care si in continuare ne preseaza si ne domina prezentul, trebuie sa "salubrizam" clasa politica actuala.

— Care sunt oamenii politici in care aveti incredere?

— Increderea intr–un om politic se manifesta prin acordarea votului. Dupa ce te implici in politica trebuie sa crezi in fortele proprii si sa obtii sustinerea altora. Nu am incredere in actualii lideri politici. Cred in membrii echipei PSDM care sunt si colegii mei de partid.

— In viziunea Dvs., cum ar trebui sa fie un politician modern?

— Trebuie sa corespunda timpului si sa faca fata provocarilor. Sa aiba viziuni clare asupra viitorului, sa respecte trecutul, istoria si traditiile neamului. Sa aiba putere si vointa pentru a scoate Moldova din mlastina in care se afla. Sa fie pregatit sa lupte pentru aceasta pana la capat.

— Ce noutati ne–ar putea aduce alegerile locale din 2007?

— Cred ca ne asteapta mai multe surprize. Consider ca se va produce o reconfigurare a spectrului politic din Moldova. Tot in 2007 va veni primul val de lideri noi in politica moldoveneasca.

— Daca ar fi sa acceptati o alianta electorala, cine ar fi potentialii parteneri ai PSDM?

— Nu acceptam aliante electorale, ci doar, eventual, post–electorale. Trebuie sa preluam experienta unor tari cu traditii democratice. Atunci cand o forta politica nu are majoritate in parlament sau in consilii locale, se purcede la negocierea aliantelor care isi asuma intreaga responsabilitate pentru actul guvernarii. Este important ca aceste aliante post–electorale sa fie bazate pe principii si programe clare. Reiesind din aceasta, potentialii parteneri ai PSDM ar putea fi acele forte politice care impartasesc viziuni similare.

— Cum ati proceda in cazul unei tradari in politica?

— As merge inainte. Tradarea, si nu numai in politica, a existat pe tot parcursul istoriei. In general, eroii edifica istoria, iar tradatorii doar intra in istorie.

— Guvernantii sapa fantani, repara manastiri... Cat de credibili sunt ei in aceste actiuni... patriotice?

— Vorbind la general, sunt actiuni importante si necesare. Dar sa fim atenti la detalii.... E absurd si ridicol cand un premier da indicatii ministrilor sa sape fantani. Ori sunt buni numai la sapat, ori nu mai au ce face. In cazul manastirilor e si mai complicat — fara a recunoaste vina istorica pentru distrugerea lor, comunistii isi fac publicitate prin restabilirea acestora. Mai e si o intrebare neplacuta — pe ce bani se face tot acest PR? Pe bani publici, desigur. Ca si tractoarele "date" de guvernanti, dar cumparate pe bani japonezi.

— PSDM presupune politici sociale cu impact special asupra paturilor vulnerabile. Cum sunt posibile astfel de politici intr–un stat afectat de saracie?

— In primul rand, trebuie sa gestionam transparent banii publici. Este imoral ca intr–o tara saraca sa umbli cu BMV–uri si Mercedes–uri, cum o fac deputatii si ministrii nostri. Mai apoi, PSDM are un program economic elaborat de experti, care prevede o crestere economica semnificativa — de 14–16%, crearea locurilor de munca prin atragerea investitiilor. Este un document foarte voluminos, un program de guvernare, pe care suntem pregatiti sa–l realizam. Numai prin crestere economica vom scapa de saracie, vom asigura salarii si pensii decente, invatamant si servicii medicale gratuite si garantate.

— Potrivit unui raport international, in R. Moldova cetatenii au cele mai mici salarii pe ora din Europa. De 70 de ori mai mici decat danezii? Cum explicati aceasta inechitate?

— Nu sunt de acord ca e o inechitate la mijloc. Am fost in Danemarca si am vazut care–i situatia. Au o economie foarte dezvoltata si merita banii pe care ii primesc. Generatii intregi de danezi au muncit pentru ca statul lor sa devina prosper. Dar pentru aceasta ei au ales o guvernare buna.

— Acceptati formula "sarac dar curat"?

— Unii zic ca–i un proverb ce ne caracterizeaza ca popor. Personal, cred ca ne–ar sta bine si bogati. O meritam cu totii. Dar pentru a deveni un stat prosper, va trebui sa schimbam multe lucruri. Atunci se vor schimba si proverbele.

— Va multumim pentru interviu.

Un interviu de Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com