Nr. 95 (31 august 2006)


 Investigatii

«Firmele demnitarilor raman secrete de stat»
Zilele trecute, Comisia Centrala de Control al declaratiilor cu privire la venituri si proprietate a dat publicitatii veniturile demnitarilor. Averile lor insa sunt prea necorespunzatoare preturilor de azi. Continuare 

In cea mai saraca tara din Europa si demnitarii bogati par saraci
Top 10 al celor mai bogati demnitari de stat Continuare 

TI Moldova: combaterea si sanctionarea coruptiei
"Legea cu privire la prevenirea, combaterea si sanctionarea coruptiei" urmeaza sa substituie actuala Lege privind combaterea coruptiei, adoptata in 1996. Continuare 

«Firmele demnitarilor raman secrete de stat»

Zilele trecute, Comisia Centrala de Control al declaratiilor cu privire la venituri si proprietate a dat publicitatii veniturile demnitarilor. Averile lor insa sunt prea necorespunzatoare preturilor de azi. De exemplu, presedintele Parlamentului a declarat ca cele 2 apartamente pe care le are, la un loc cu autoturismul fac mai putin de 9 000 de euro. Un metru patrat de locuinta costa acum in de la 300 euro, deci reiese ca presedintele Lupu sta intr–o cameruta. Si apartamentul lui Ivan Calin costa vreo 4000 de euro, si reiese ca deputatul comunist poate sa isi cumpere anual cate un apartament. Serafim Urechean include in suma de 4000 de euro nu doar apartamentul, ci si vila cu tot cu garaj, iar o vila, 3 masini, doua loturi de pamant si un garaj ale lui Braghis valoreaza la jumatate cat averea lui Calin. Mai trista e situatia lui Sergiu Stati, presedinte de comisie parlamentara — apartamentul lui costa cat un pranz cu sushi la restaurantul japonez — ceva mai mult de 300 de euro. Si vilele demnitarilor nostri au preturi trasnite, caci Valerian Cristea a facut mare economie de bani, reusind sa cumpere un apartament, o vila si un autoturism cu garaj la un pret de 1400 de euro. Ministrul Papuc e tot in lista, la suma de 1400 euro reusind sa obtina doar o casa, desi destul de falnica, intr–o zona linistita la Petricani. Guvernatorul Bancii Nationale, Leonid Talmaci, cel care isi pune semnatura pe milioane de bancnote are un singur apartament, la un pret am zice hilar, — 1000 de euro. Dar avem demnitari si mai saraci, caci ministrul Cozma, al Culturii, si ministrul Gorodenco, al Agriculturii, nu au declarat nicio avere, alaturi de ei fiind si deputatul Veaceslav Untila.

Dar nu apelati la justitie, caci si averea judecatorilor e deplorabila. Victor Puscas, presedintele Curtii Constitutionale, cel care a muncit vreo jumate de secol pe taramul justitiei, a adunat o brumita de avere — o vila, o casa, un apartament, doua loturi de pamant si o masina cu tot cu garaj — toate acestea abia de fac 6000 de euro. Solidar cu el e procurorul general, Valeriu Balaban, care are doar un apartament si o masina, costand vreo 4000 de euro.

Si averea garantului Constitutiei R.Moldova, Vladimir Voronin, e la preturi jalnice — o vila, un apartament, 2 loturi de pamant, 2 vehicole si un garaj — toate la valoarea unei camere intr–un camin darapanat de la Ciocana — ceva mai mult de 20 000 de euro.

Comisia centrala de control a comunicat ca aceste declaratii au fost facute in baza legii privind declararea si controlul veniturilor si al proprietatii demnitarilor de stat. Daca citim aceasta lege, constatam in primul rand ca ar trebui sa se declare veniturile ultimului an de activitate, nu doar ca salarii, ci si ca premii, burse, pe urma trebuie declarate cotele demnitarilor in diferite firme, dar si pe conturi in Moldova si in strainatate. Dar aceste venituri nu le–am gasit in declaratiile lor. Vadim Enicov de la Comisia in cauza ne–a spus ca datele cu privire la starea financiara a politicienilor exista, dar nu pot fi date publicitatii, la fel precum si cotele in firmele pe care le detin. El a mai adaugat ca preturile la case, apartamente si vile sunt reale si legale, doar ca nu sunt actuale, deoarece in baza aceleiasi legi, fiecare prezinta costurile proprietatilor la momentul procurarii acestora. "Iata de ce unii au proprietati mai putine, dar au prezentat costuri mai mari — probabil ca le–au cumparat mai recent, iar cei care au declarat un apartament privatizat la inceputul anilor '90 au prezentat si pretul de atunci", a mai adaugat Enicov. Oricum, autorii declaratiilor au jurat adevarul, deoarece ei au semnat documentul chiar sub alineatul cu acest continut "Prezenta declaratie constituie act public si raspund, conform legislatiei, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al informatiilor si datelor care se contin in ea". Membrii Comisiei de Control ne–au mai spus ca nu a fost verificata onestitatea declaratiilor, deoarece nu au existat semnale ca cineva ar fi facut–o falsa sau incompleta.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com