«Unionistii trebuie pedepsiti
din toate punctele de vedere!»
In cadrul recentei conferinte de presa, presedintele Voronin sa referit in mod special la aspiratiile romanesti ale cetatenilor R.Moldova, declarand ca unionistii cei care aspira la reunirea Molodovei cu Romania, sunt o categorie incomoda, mesajul presedintelui culminand prin declaratia potrivit careia Unionistii trebuie pedepsiti. "Cei care cheama la asa ceva (la unire, n.r.) trebuie pedepsiti din toate punctele de vedere!", a spus Voronin, adaugand: "Cu atat mai mult, acestia nu pot sa ocupe functii de raspundere in stat".
Opinia publica a fost bulversata de aceasta declaratie feroce. Mai multi cetateni neau spus ca se identifica drept unionisti, deoarece ei sau parintii lor sau nascut in Romania. Desi nu siau schimbat vreodata locul de trai, in sufletul lor nu renunta la visul frumos de a vedea romanii din Basarabia reuniti, dupa ce au fost despartiti prin odiosul pact Ribbentrop. Acestia mai afirma ca regimurile inumane care au urmat, deportandui, persecutandui si scingiuindui, iau intarit si mai mult in convingerea ca doar unirea lear tamadui ranile cauzate de nenorocirile siberiene, de tragediile din inchisorile NKVDiste si de despartirile de fratii si de alte rude, ramase in Romania. Dupa aceste declaratii ale presedintelui, multi dintre cei ce se indentifica unionisti siau pus in gand sa paraseasca Moldova, caci promisiunile presedintelui de a fi "pedepsiti din toate punctele de vedere" sar putea indeplini.
Caseta cu declaratia presedintelui
Stefan Uratu, presedintele Comitetului "Helsinki" pentru Drepturile Omului, nea spus ca aceasta declaratie a presedintelui Voronin nu a dat dovada de respect pentru lege si pentru drepturile cetatenilor din R.Moldova. Fiecare cetatean are dreptul la convingeri politice si un presedinte trebuie sa fie un garant al respectarii drepturilor tuturor, sustine Uratu. El a mai declarat ca oamenii care se vor simti persecutati dupa aceasta declaratie ar putea face apel la justitie si daca nu li se va da dreptate, ar putea ajunge cu dosare noi la CEDO. "Sunt oameni care cel azil politic in tarile europene, dar acolo trebuie sa demonstreze ca au fost persecutati cu adevarat in tara lor si caseta cu aceasta declaratie a presedintelui Voronin ar putea fi un inceput."
Intradevar, atat Legea cu privire la Statutul Refugiatului din Moldova, cat si Conventia internationala cu privire la refugiati arata ca persoanele nu pot fi persecutate pentru particularitati de religie, nationalitate, ca membri ai unui grup social sau pentru convingeri politice. Cei care se simt infricosati pentru viata si pentru siguranta lor au dreptul sa solicite refugiu in alta tara a lumii.
Romanii din Moldova, cei care sau nascut pana in 1940 pe teritoriul Romaniei sau sau nascut recent din parinti romani, nu au avut dreptul sa isi inscrie in acte corect nationalitatea, nu au avut dreptul sa isi numeasca corect limba. In Moldova sunt cunoscute mai multe mii de unionisti activi, care se simt acum in mare nesiguranta dupa mesajul presedintelui care poate genera ura altor grupuri politice fata de unionisti.
Mai sunt presedinti care ameninta propriii cetateni
Marcel Colun, expert juridic la ICNUR Moldova, nea spus ca dosarele solicitantilor de azil din R.Moldova in alte tari sunt confidentiale si nu se stie ce motive invoca ei. Cu siguranta, toti refugiatii invoca motive de nesiguranta in tara natala. "Deseori, solicitantii de azil prezinta si articole din presa care demonstreaza pericolele de persecutie in tara lor," a spus Marcel Colun, adaugand ca nu se poate pronunta asupra declaratiei presedintelui Voronin, dar in lume au fost cunoscute cazuri de declaratii abuzive ale unor presedinti care au intimidat o categorie religioasa sau o minoritate nationala. El sa referit la presedintii statelor islamice care fac declaratii de genul "Cei care nu impartasesc Islamul sunt dusmani", plasand in acest fel sub categoria de inamici oamenii care impartasesc o alta religie.
Adriana Chiriac, membru al Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, nea declarat ca acest mesaj al presedintelui este unul abuziv. "Intro tara democrata, care isi asuma misiunea de a promova valorile europene si democratice, fiecare om are dreptul la propriile convingeri si nu trebuie persecutat pentru asta. Nimeni nu are dreptul sa persecute un cetatean pentru convingerile sale, indiferent cine este acest om. Cu toate ca eu, personal, consider termenul "unionist" cam bizar, cum sunt bizari si cei care doresc Unirea cu Romania. Am ratat deja Unirea, caci momentul propice sa epuizat cu 17 ani in urma," a declarat parlamentara PPCD.
Vicepresedintele Comisiei parlamentare pentru Securitatea Nationala, Aparare si Ordine Publica, deputatul PD, Vladimir Filat, sustine ca cetatenii nu ar trebui sa se lase provocati. Sar putea ca cei care se considera unionisti sa nu fuga din tara, dar sasi consolideze si mai mult convingerile. De fapt, la ora actuala guvernarea are cu totul alte probleme, cum ar fi tariful la gaze. Nu ar trebui sa ne pierdem vigilenta, comentand declaratiile presedintelui Voronin. Ar fi mai bine sa ne concentram asupra solutionarii problemelor existentiale.
"Desi persecutiile inca nu au fost materializate, consider ca un presedinte de stat nu are dreptul sa faca asemenea declaratii," a spus Vlad Gribincea de la organizatia "Juristii pentru Drepturile Omului", adaugand ca un presedinte este obligat sa respecte si sa garanteze libertatea de opinie a tuturor cetatenilor.
Alina Radu