Nr. 93 (20 iulie 2006)


antiEXOD

FARA PARINTI Tinerii sunt ajutati de institutii internationale sa supravietuiasca

La 5 iulie la Soroca a avut loc deschiderea oficiala a Centrului de Reintegrare Sociala pentru Tineri. Noul Centru reprezinta o institutie in care tinerii lipsiti de grija parintilor vor fi pregatiti pentru o viata independenta. Aici ei vor beneficia de asistenta sociala, cursuri de orientare si calificare profesionala, fiind sustinuti, in procesul de angajare in campul muncii. In caz de necesitate, tinerilor aflati la inceput de cale li se va asigura un loc de trai. Pentru ei, la acest centru au fost incadrati specialisti in psihologie, asistenta sociala, pedagogi.

Centrul are o capacitate de 70 de locuri, cu 12 locuri de cazare permanenta, astfel incat tinerii pot locui aici pana isi gasesc un loc sigur de munca si de trai. Angajatii centrului promit sa faca totul pentru ca acesti tineri sa porneasca pe drumul propriu in decurs de un an.

Formatia "Snails" vrea sanse egale pentru tineri

In ziua inaugurarii institutiei au si fost cazati primii beneficiari. Cheile de la camere, amenajate "ca acasa" au fost oferite de oficialii prezenti la eveniment: Bruno Pouezat, PNUD Moldova, Anatol Prisacari, presedintele raionului Soroca si Mihail Popovschi, primarul orasului Soroca. In cadrul deschiderii oficiale a Centrului de Reintegrare Sociala de la Soroca formatia "Snails" a sustinut un recital cu genericul "Tinerii pentru oportunitati egale".

Acum, la doua saptamani de activitate a Centrului din Soroca, Ion Babici, managerul institutiei, ne–a declarat ca a fost elaborat un program prin care sunt stabilite interesele si oportunitatile tinerilor. La etapa actuala, tinerii sunt implicati in activitati de familiarizare cu deprinderi de viata si beneficiaza de un curs de instruire la calculatoare. Se acorda atentie deosebita asistentei psiohologice si sociale. Ion Babici ne–a declarat ca acesti copii sunt foarte sensibili, avand in vedere problemele pe care le–au avut pana acum si imposibilitatea de a se afla in familie. El considera ca cei care ii inconjoara trebuie sa fie foarte atenti, pentru a nu agrava situatia morala a acestor tineri, in special a fetelor.

Angajatii Centrului ne–au mai spus ca recent acolo s–a stabilit cu traiul inca o fetita, iar alti cativa tineri au manifestat interes fata de oportunitatile oferite de centru.

Aceasta institutie este o parte componenta a Centrului Regional de Resurse pentru Tineri "Dacia" si face parte din programul de activitate al proiectului "Oportunitati mai bune pentru Tineri si Femei", implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului SUA. Specificul centrelor lansate de acest proiect consta in acordarea conditiilor similare celor din familie in decurs de un an.

Centre de integrare in toata Moldova

Centrul de la Soroca este deja al treilea Centru lansat in cadrul proiectului "Oportunitati mai bune pentru Tineri si Femei", primele doua avandu–si sediul in orasul Ungheni si satul Carpineni din Hancesti. Pe langa Centre de Reintegrare Sociala pentru Tineri proiectul planifica si deschiderea unor centre maternale, care vor acorda ajutor mamelor cu copii si femeilor insarcinate in situatii de risc. Ele vor beneficia de cazare si ingrijiri medicale, iar ulterior — de cursuri de calificare profesionala si programe de instruire ce le vor ajuta sa–si gaseasca un loc de munca.

Potrivit unui comunicat de presa al PNUD Moldova, in cadrul proiectului "Oportunitati mai bune pentru Tineri si Femei" vor fi create pana la 10 centre de reintegrare sociala. In proces de finisare se afla Centrele maternale de la Drochia si Cahul, iar alte trei centre — la Edinet, Calarasi si Causeni — vor fi date in exploatare pana la finele lunii octombrie. Centrele sint administrate de organizatii neguvernamentale locale ce vor asigura continuitatea proiectului.

Natalia Juncu

 

UKRAINA La punctul de frontiera Ujgorod s–a tras in 4 cetateni moldoveni

In noaptea de 12 spre 13 iulie, patru cetateni ai R. Moldova au incercat sa patrunda ilegal pe teritoriul Slovaciei. Tentativa a avut loc in Transcarpatia, la sectorul de frontiera Ujgorod. Angajati ai serviciului de frontiera au aplicat arme de foc dupa ce au constatat ca persoane neidentificate deteriorasera sistemul electric de semnalizare, comunica Agentia REGNUM.

Potrivit Serviciului de frontiera al Ucrainei, in ultimele luni, tot mai multi cetateni ai R. Moldova incearca sa paraseasca spatiul ex–sovietic, trecand fraudulos frontiera ucraineana. Pe parcursul primei jumatati a anului 2006, pentru astfel de tentative au fost retinuti 2876 cetateni ai R. Moldova. In acelasi context, 3201 moldoveni au fost returnati de catre Serviciul de frontiera pe motiv ca incercau sa iasa din Ucraina in baza unor acte falsificate.

 

3000 de euro pentru un pasaport lituanian fals

La punctul de frontiera de la Leuseni au fost retinuti doi cetateni ai R. Moldova care, prezentandu–se drept cetateni lituanieni, intentionau sa ajunga in Europa in baza unor pasapoarte false. Giulieta si Alexandru, in varsta de 26 si 32 de ani, au fost retinuti de serviciul de frontiera, unde au declarat ca si–au cumparat pasapoartele contra unor sume de 3000 de Euro.

Acestia au recunoscut ca plecau la munca in Italia, iar pasapoartele le–au obtinut prin intermediul unei firme turistice din Chisinau.

Angajati ai firmelor turistice sustin ca, in ultimul timp, in legatura cu faptul ca misiunile diplomatice straine au ridicat rigorile in procedura de acordare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova, cei implicati in traficul ilicit de persoane au identificat alta "solutie" — ei apeleaza la retele de falsificatori si comercializeaza acte false pentru cei decisi sa plece la munca in strainatate. Tarile Baltice, dat fiind faptul ca sunt membre ale UE, au devenit "preferatele" falsificatorilor.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
[email protected]