Nr. 93 (20 iulie 2006)


Banii si politica

Cum va evolua moneda nationala pana la alegerile din 2009, in conditiile in care actualii guvernanti nu vor reusi sa le aduca pe mesele alegatorilor salam de 2 lei si paine de 16 bani?

Maria Curatu, Chisinau:

Am calatorit ultimele saptamani prin mai multe sate si am cunoscut mai multa lume care se tot intreba daca nu cumva, pentru a "racorda" actualele preturi la produse cu cele pe care le–au promis in campania electorala, comunistii vor recurge la o "reforma" monetara, reducand "0" din valoarea monetara. Astfel, salamul care costa azi 90 de lei sa capete costul de 9 lei, painea de 3 lei, sa se vanda cu 30 de bani, laptele de 5 lei, sa coste 50 de bani si tot asa. Cand i–am auzit pe cei din Tantareni, vorbind despre aceste preconizate schimbari, mi–am zis ca sunt niste legende. Cand i–am auzit pe cei din Pohoarne, mi–am zis ca astfel de vorbe sunt molipsitoare, iar cand am revenit la Chisinau si vecinii mi–au spus ca vor sa–si retraga banii de la banca, pentru a–i investi in ceva, in legatura cu schimbarea banilor, mi–am zis sa nu+i de gluma. Singurul meu noroc, se pare, e cel ca nu am bani agonisiti nici pe cont, nici la coltun.

Veaceslav Ionita, analist economic:

Am auzit mai multa lume nelinistita de o eventuala reforma monetara.

Nu cred, insa, ca va urma o devalorizare a valutei nationale. Asemenea proceduri nu–si doreste nici o tara. Este o procedura care poate fi initiata doar in urma unor hiperinflatii, cand inflatia anuala e din 3–4 cifre. In 1992, bunaoara, preturile crescusera de 2000 de ori, acest lcuru a si provocat schimbari pe piata monetara. Denominarea monetara e o procedura neplacuta si neagreata atat de cetateni, cat si de autoritatile de stat. In prezent, in Moldova, inflatia e de 9–9,5 la suta, astfel incat denominarea este lipsita de sens. Ceea ce se poate intampla, insa, este introducerea unor bancnote in valoare de 5000 de lei, or, potrivit unor reguli, cea mai mare bancnota este comparabila cu salariul din stat. Cat priveste varianta de schimbare a bancnotelor in scopul racordarii preturilor la promisunile electorale ale comunistilor, cred ca o versiune stupida. Nu cred ca ar fi chiar atat de decazuti. Oricum, chiar pana in toamna am putea sa ne confruntam cu mai multe probleme financiare, legate de lipsa banilor lichizi, motiv din care cetatenii ar putea sa nu–si poata retrage depunerile.

Andrei Rotaru, directorul Departamentului Politica Monetara a Bancii Nationale din Moldova:

Sunt zvonuri. Institutia noastra nu pregateste nici un fel de reforma monetara. Sunt zvonuri, raspandite in interesul cuiva. Daca doriti sa aflati mai multe, adresati o cerere oficiala si veti primi un raspuns oficial.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com