La 17 martie, colaboratorii CCCEC lau retinut pe directorul firmei "Piligrim Tur", Marcel Pavalachi, suspectat ca ar face parte dintro vasta "filiera de punere in circulatie, prin trafic de influenta, a unor acte oficiale, inclusiv prin uz de fals". In timpul filmarilor operative, Pavalachi a declarat ca a fost retinut "pentru trafic de influenta".
Ce inseamna trafic de influenta?
Dictionare si experti in drept spun ca trafic de influenta sunt considerate actiunile in urma carora persoana trage foloase ilicite din influenta pe care o are asupra anumitor persoane sau din trecerea de care se bucura pe langa cineva. Juristii sustin ca, de obicei, sunt suspectate sau acuzate de trafic de influenta persoane cu functii in stat, angajati ai organelor de forta, procurori sau judecatori. Acestia, de obicei, pot exercita influenta asupra unor functionari de rang mai mic, fortati sa solutioneze anumite probleme de interes pentru respectivii demnitari. Declaratia lui Pavalachi ca el ar fi suspectat de trafic de influenta nea determinat sa aflam mai multe despre cel retinut, despre activitatea sa, despre presupusele victime ale acestuia si, in special, despre cei asupra carora un simplu director al unei firme de traduceri reusea sa exercite influenta asupra unor factori de decizie din stat.
Poligloti cu abilitati consulare
"Suntem o echipa tanara, dar experimentata, formata din traducatori autorizati pentru diferite limbi (ucraineana, rusa, romana, engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, portugheza, poloneza, ceha, turca, ebraica, araba etc.), specializati in traducerea de materiale stiintifice si tehnice precum si a documentelor personale si de afaceri. De asemenea, ne ocupam de procedura de legalizare a actelor pentru recunoasterea lor in strainatate (traduceri legalizate, consultanta, corespondenta). Factorii care near caracteriza ar fi: dinamism, creativitate, indrazneala ... dar mai presus de toate consecventa cu care asezam clientul in centrul tuturor activitatilor noastre". (Informatii de pe www.piligrim.md) Concomitent, "Piligrim Tur" le oferea "clientilor sai posibilitatea de a calatori direct spre ambasadele din Romania, Italia, Franta etc.".
Siteul SRL "Piligrim Tur" contine si o lista de preturi pe care clientii le achita "pentru autentificarea notariala".
In original 20 lei; Fotocopie 27 lei (minimum); Pretul de autentificare a fotocopiei 7 lei fiecare pagina; Durata efectuarii unei traduceri impreuna cu autentificarea notariala nu mai putin de 30 de minute, in dependenta de complexitatea traducerii.
Chiar si cel mai neexperimentat client ar fi trebuit sa aiba dubii in fata unei astfel de liste. Or, legalizarea si autentificarea notariala presupune aplicarea avizelor mai multor institutii, inclusiv, a Ministerului Justitiei, a Ministerului de Externe, a Directiei Consulare sau a Ministerului Stiintei si Educatiei, in dependenta de caracterul actelor legalizate, dar si a unor notari licentiati. Termenul de 30 de minute pentru obtinerea acestor avize este unul ireal, chiar daca functionarii nostri ar uita de regulile birocratice, acceptate de ei in mod prioritar.
Cine sunt cei asupra carora Pavalachi exercita trafic de influenta?
Potrivit unui comunicat de presa al CCCEC, concomitent cu dezvaluirea tranzactiilor de la "Piligrim Tur", a fost demascata o intreaga filiera de perfectare a unor acte oficiale, in urma traficului de influenta, prin intermediul utilizarii stampilelor falsificate. Dintrun birou inchiriat de firma au fost confiscate peste 20 de stampile ale unui numar impresionant de institutii de stat din R. Moldova si de peste hotare, utilizate la falsificarea unor acte oficiale. Stampilele au fost sustrase din biroul directorului SRL "Piligrim Tur", Marcel Pavalachi care, in fata camerei de luat vederi, a declarat ca nu stie ale cui sunt stampilele si cum au ajuns acestea in biroul sau.
Potrivit ofiterului de presa al CCCEC, Eugen Vitu, centrul a pornit mai mute urmariri penale in privinta actiunilor cetateanului Marcel Pavalachi, acesta fiind banuit de trafic de influenta, precum si de escrocherie, de falsificare si punere in aplicare a unor acte oficiale falsificate, aplicand stampile false ale institutiilor de stat din R. Moldova si de peste hotare.
Potrivit investigatiilor CCCEC, Pavalachi ar avea influenta asupra unor functionari corupti din diverse ministere, cu ajutorul carora perfecta actele solicitate de clientii "Piligrim Tur". In urma acestor afaceri, functionarii erau remunerati cu sume impresionante, pe care Pavalachi le percepea de la clientii sai. Cat priveste statutul social al lui Pavalachi, persoana care, dupa cum a recunoscut chiar acesta, exercita trafic de influenta asupra unor demnitari de stat, ofiterii CCCEC afirma ca acesta ar avea doar studii medii. In 1991 ar fi fost condamnat conditionat, pe doi ani, pentru huliganism. In 2004, acesta ar fi fost subiectul unui dosar penal intentat pentru "fals in acte publice", clasat in urma amnistiei. In 2005, o alta cauza penala, avand subiect mituirea, a fost musamalizata.
Demnitarii din umbra traficantilor
Lam intrebat pe Eugen Vitu daca acest cetatean ar fi putut activa nestingherit in lipsa unei protectii din partea unor inalti demnitari. "Ancheta nu contine astfel de date", sustine acesta, fiind de acord ca nu mai este un secret pentru nimeni ca mai multe firme turistice "activeaza" doar gratie protectiei unor inalti demnitari. "Acum doi ani, pe cand eram la MAI, fusese deconspirata o firma turistica implicata in trafic de persoane. Dosarul a fost musamalizat", explica Vitu. Intrebat sa spuna numele demnitarului care proteja firma respectiva, Vitu a spus ca nu sil mai aminteste.
Retinerea lui Pavalachi sa produs in biroul sau de serviciu, imediat dupa ce a primit suma de 530 de Euro de la un solicitant. El ia promis ca dispune de suficiente relatii pentru al ajuta la perfectarea unui pasaport pentru un cetatean moldovean aflat in Italia. Pentru acest serviciu, intermediarul ia platit lui Pavalachi suma de 830 de euro. La momentul arestarii, Pavalachi elibera clientului pasaportul promis.
Cu alte ocazii, directorul firmei "Piligrim Tur" le propunea clientilor sai perfectarea diverselor seturi de acte, indeosebi pentru strainatate: traducerea, legalizarea la instantele din R. Moldova si la ambasadele corespunzatoare din strainatate. Pentru asemenea servicii el primea in avans o suma, iar dupa perfectarea actelor, primea restul, cate 500 1000 de euro.
Potrivit investigatiilor CCCEC, mai multi cetateni se adresau la firma respectiva, plateau sume mari de bani, aleganduse, in schimb, cu documente false, respinse de diverse institutii diplomatice din strainatate. In timpul perchezitiei, la sediul SRLului "Piligrim Tur" din str. Sfatul Tarii 18, au fost depistate si sechestrate seturi de acte ale solicitantilor, peste 20 de stampile ale unor institutii oficiale, detinute ilicit de Pavalachi si utilizate in procesul de falsificare a actelor oficiale. La director au mai fost depistate sume impunatoare de bani de buzunar, in dolari si euro (circa 10 mii de dolari SUA).
Potrivit lui Vitu, materialele acumulate de angajatii CCCEC pe ilegalitatile comise de Pavalachi contin elemente constitutive ale infractiunii prevazute de alin. 2, art. 190 si alin. 1, art. 361 Cod Penal al R. Moldova acesta riscand o pedeapsa de pana la 7 ani privatiune de libertate.
Pe str. Sfatul Tarii 18, angajati ai SRL "Piligrim Tur" afirma ca habar nu au de cele intamplate, deoarece Pavalachi fusese retinut in alt birou, unde repartiza niste acte unor clienti. Am incercat sa aflam care erau persoanele cu functii de raspundere din diverse departamente si ministere, complici ai lui Pavalachi, asupra carora, potrivit inculpatului, acesta exercita influenta. "Nu am de unde sti. Traduceam. Atat", sustine una dintre angajate.
Potrivit surselor din CCCEC, persoanele asupra carora Pavalachi exercita influenta detin functii importante in cadrul Ministerului Justitiei, a Ministerului Tehnologii Informationale si in Directia Consulara a Ministerului de Externe. Responsabili pentru relatiile cu presa din cadrul Ministerului Tehnologii Informationale, unde Pavalachi, contra unor sume impresionante de bani, perfecta pasapoarte pentru strainatate in lipsa persoanelor solicitante, dar si a unei procuri autentificate, neau declarat ca nu au fost informati despre o eventuala investigatie in cadrul institutiei respective.
Si la Ministerul Justitiei e liniste. De la Ministerul de Externe mai asteptam raspuns la scrisoarea oficiala adresata de redactie in scopul elucidarii acestui subiect.
Potrivit anchetei, deocamdata, nici unul dintre functionarii acestor institutii, implicati in afacerile SRL "Piligrim Tur", nu au fost identificati. "De fapt, e si un secret al anchetei", sustine Vitu.
La moment, nimeni, dintre cei implicati in investigarea acestui caz, nu poate garanta ca relatiile lui Pavalachi, din ministere si ambasade, vor fi deconspirate.
Aneta Grosu