Vladimir Voronin: Nu si brava ii, puterii.
TVM, 3 octombrie 2005
In Moldova se inregistreaza o noua anomalie a naturii. Polii magnetici care se resping intr-o lume normala, se atrag cu putere la noi. Puterea si Opozitia, puterea si presa, puterea si organizatiile neguvernamentale, puterea si justitia, puterea si muzicantii, puterea centrala cu cea locala, puterea si strategii, puterea si raportorii, puterea si toata gama de experti se atrag reciproc, isi fac promisiuni, se inteleg, se accepta si pactizeaza in tacere.
Aceasta coeziune creeaza o prapastie. O crapatura in solul secat al realitatii moldovenesti, care se extinde si desparte oamenii in doua categorii. Pe un mal raman politicienii, strategii, expertii si tot felul de conducatori, vreo cateva sute de mii in total, iar pe celalalt mal care se duce la vale au ramas cotasii, pascatorii de vite, femeile gravide, copiii orfani, oamenii bolnavi, tesatorii, vanzatorii stradali, invatatorii si toti oamenii simpli, care produc zilnic ceva cu mainile lor, in total cateva milioane.
Prapastia s-a adancit si oamenii de pe doua maluri nu mai pot sta aproape, nu mai pot da mana, deja se vad ca prin ceata si trebuie sa strige tare ca sa se auda, dar cei sarmani sunt tot mai ragusiti, iar cei conducatori tot mai fudui de ureche. Cum poate sa-l auda un presedinte pe un copil cu parintii in strainatate, pe o mama somera, pe un tata alcoolizat, pe un taran care nu are cu ce uda gradina, cum poate sa-l auda un ministru pe un vanzator de taraba, sau un deputat posesor de rute pe un sofer de microbuz, sau un sef de la vama pe un precupet care aduce strampi cu sacul, sau un sef de raion pe un invatator de la sat.
"Ceea ce s-a spus la seminarul nostru pe care l-am organizat impreuna cu demnitarii de stat nu s-a mai spus, e un mare succes", a declarat deunazi un lider de ONG din domeniul mass-media, multumit ca a izbutit un dialog cu puterea. Este foarte important consensul cu puterea, dar jurnalistii care scriu in fiecare zi au ramas si ei pe aceasta parte de prapastie, caci usile puterii nu se mai deschid in fata lor, caci puterea e departe, cu bugete intransparente, cu clanurile si afacerile lor, cu imparteala si indolenta care ii caracterizeaza. Deunazi, Adela Raileanu, directoarea televiziunii publice, a fost in mare consens cu presedintele Voronin, a fost un dialog lung si calm, fara pic de contradictii, fara telefoane in direct. De cealalta parte a micului ecran, de cealalta parte a prapastiei, oamenii se zbuciumau si strigau, dar presedintele si directoarea nu au auzit nimic.
Prapastia e tot mai mare si o ceata densa iese din hau si pune albeata pe ochii conducerii, a opozitiei si a celor abilitati cu apararea drepturilor omului in Moldova. Mai e cineva de Garda?