|
Editorial |
Alegeti Ziarul de Garda
de Echipa de Garda
Campania electorala coincide in acest an cu alta campanie, la fel de importanta si dura, campania de abonare, pentru cea dea doua jumatate a anului, la ziare si reviste. Prima va continua inca vreo doua saptamani, pe cand a doua se incheie peste doua zile. Chisinaul si comunele, in care vor avea loc alegeri pe 10 iulie, au nevoie de primari energici, competenti, cu viziuni nationale si cu aspiratii europene, iar noi, ziaristii, avem nevoie de cititori versati si inimosi, pregatiti sa distinga minciuna de adevar. Sa nu credeti ca este foarte usoara aceasta misiune de delimitare a celor doua fete, a celor doua feluri de a fi, din care in prezent este constituita aceasta lume. Sa nu credeti ca, intotdeauna, minciuna poate fi deslusita cu ochiul liber in groapa plina cu minciuna. Sa nu credeti ca adevarul izbandeste doar pentru ca refuza sa accepte minciuna. Astfel, poate, se intampla candva, pe cand, pe pamant, viata nu era invaluita de atata informatie contradictorie, compromitatoare sau chiar incredibila. Acum, insa, pericolul minciunii si dezinformarii este la fel de mare si necrutator, ca si pericolul cancerului sau a SIDA.
Peste cateva zile, Ziarul de Garda implineste un an de la lansare. Chiar daca nu a batut inca ceasul bilanturilor, putem sa va facem astazi o destainuire pe care, poate, unii doar o intuiti. Ori de cate ori am fost si noi pusi la incercare, fiind fortati sa facem o alegere, am decis sa ramanem cu Dumneavoastra. Cei care nu ne citesc ziarul pot crede ca sunt simple declaratii, vorbe in vant, scrise pentru a va coplesi... Acei, insa, care au tinut in maini cel putin cateva numere a Ziarului de Garda stiu ca, intradevar, ne pasa. Ne pasa de aceasta lume care, ramanand fara protectia statului, hauleste peste mari si tari, lasandusi de izbeliste pruncii. Ne pasa de minciunile electorale care pot transforma in infern viata unei comunitati, ne pasa de impactul jocurilor politice, dupa care se ascund banii nostri, munciti din greu. Ne pasa de legile oarbe, care lucreaza in favoarea celor din afara legii. Ne pasa de toate primejdiile ce se ascund in umbra coruptiei, impodobita, elegant, cu simbolurile statului. Despre tot ce ne pasa scriem.
Nu e prima si, poate, nici ultima campanie de abonare din carierele noastre de ziaristi. E pentru prima data, insa, cand va rugam sa va abonati si la Ziarul de Garda pentru ca, si in continuare, vrem sa va convingem ca ne pasa, ajutanduva a delimita minciuna de adevar.
|
|
Click
aici
pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda |
|
|
|
Investigatii |
Raketul birocratic
|
Agentii economici, sufocati de atatea controale neintemeiate, au solicitat de mai multe ori sefului statului sa intervina pentru a pune capat abuzurilor, la care se dedau reprezentantii organelor de drept si de control. Drept urmare, a fost lansata initiativa ghilotinei legislative, apreciata mult de oamenii de afaceri, care avea scopul de a usura businessul de povara controalelor ilegale. La un an de zile, insa, lucrurile nu sau schimbat. Raketul birocratic, practicat de reprezentantii organelor de drept si de control, nu poate fi stavilit doar cu o lege, chiar daca initiativa acesteia vine de la seful statului. Dovada a acestui fapt este multitudinea de cazuri in care agentii economici sunt nevoiti daca nu sa dea, asa cum se vehiculeaza, sume importante, atunci sa presteze gratuit unor suspusi diferite servicii, cum ar fi reparatia si mobilarea birourilor, dotarea tehnica informationala, repararea automobilelor si alte "dulci nimicuri", pe care statul, desi obligat, nu este in stare sa le asigure.
Intrecere la birouri luxoase
In procuraturi, judecatorii, inspectorate fiscale, comisariate de politie am vazut, uneori, chiar alaturate, birouri luxoase, cu asazise euroreparatii, mobila scumpa si calculatoare performante, alaturi de birouri, in care nu este decat o masa, telefonul si doua scaune care se darama cand te asezi. De ce ar fi aceasta discriminare in structurile statului si, in special, in organele de drept si de control, neam intrebat. Nu credem ca institutiile respective fac reparatii si doteaza birourile in mod selectiv sau dupa principiul loialitatii. In mai multe institutii am aflat ca, in ultimii ani, functionarii, obsedati de luxul de birou, sau luat la intrecere: al cui birou e mai bine amenajat, cine are cele mai sofisticate televizoare, calculatoare, aclimatizoare etc. Nu am zice nimic, daca functionarii siar satisface toate aceste placeri din sursele bugetare sau din propriul buzunar. Insa, dupa cum a recunoscut chiar un sef de directie din Procuratura Generala, de la stat in biroul sau avea doar aparatul de telefon si safeul, restul din necesar, fiind nevoit sa sil asigure singur.
Continuare
|
Atentie |
Peste cateva saptamani, la 29 iulie, Ziarul de Garda implineste un
an. Cum am fost si cum doriti sa devenim? aceasta este intrebarea
care ne framanta cel mai mult. Ajutati-ne sa vedem ziarul cu ochii
Dvs si sa il facem cu participarea fiecarui cititor.
Cum ati aflat pentru prima data despre Ziarul de Garda?
De la ce pagina/rubrica incepeti citirea ziarului?
Care sunt temele care trebuie sa ajunga neaparat pe paginile
acestui ziar?
Care sunt punctele tari ale publicatiei noastre?
Ce ati schimba Dvs in conceptia Ziarului de Garda?
Ziarul nostru s-a nascut de Ziua Constitutiei R. Moldova. Ce
inseamna constitutia pentru Dvs?
Asteptam raspunsurile Dvs. la adresa ziaruldegarda@yahoo.com
sau la redactie.
|
Sondaj |
|