Nr. 44 (16 iunie 2005)


Editorial

EMINESCU si Andropov
de Alina Radu

autor
Zilele trecute cateva buchete de flori cu panglici tricolore si cu inscriptia "Din partea presedintelui R. Moldova" s-au perindat prin Gradina Publica "Stefan cel Mare si Sfant". Mai intai, la 6 iunie, - un cos de flori, prezidential, a fost aranjat chiar in centrul Gradinii - la bustul lui Puskin. Apoi, la cateva zile in Piata Marii Adunari Nationale din fata Guvernului Republicii s-a perindat un show cu drapele ale Federatiei Ruse, dedicat zilei independentei statului slav, statul care are arme si armate in Moldova independenta, statul pentru care risipeste comunitatea europeana si internationala bani, ca sa rezolve conflictul transnistrean. Abia dupa asta, ieri, buchete cu flori si panglici tricolore au adus pasii conducatorului Moldovei la bustul lui Mihai Eminescu.

Firele slave au facut noduri destul de stranse pe trupul demnitatii demnitarilor moldoveni. Demnitarii, care priveau din geamurile Casei Guvernului balul independentei Rusiei, nu au privit niciodata din aceleasi geamuri o ceremonie fastuoasa de 1 decembrie, Ziua Independentei Romaniei, in Piata Marii Adunari Nationale. Independenta Romaniei nu poate fi serbata in fata Guvernului, pe locul de unde a fost demolata Mitropolia Basarabiei in anii ocupatiei sovietice. Zilele Romaniei la Chisinau se fac departe de ochii oficiali si de berariile centrale, de obicei, prin biblioteci, librarii, sali de teatru. Zilele Romaniei si ale lui Eminescu sunt sarbatori retrase, caci nu degeaba in ziua in care a murit Eminescu, la statia Nagutskaia din Rusia s-a nascut Iurii Andropov, seful KGB-ului sovietic, nu degeaba in ziua in care autorul poemului "De la Nistru pan' la Tisa" a luat calea vesniciei, la Venetia s-au intalnit Hitler si Mussolini.

Cand mor poetii, cotropitorii ne scriu proza. Si in acest an de ziua lui Eminescu, victimele imbatranite ale deportarilor au batatorit asfaltul din fata Parlamentului si Guvernului, in cautare de reabilitare. Si in acest an blestemele cotropirii si abandonului s-au spus in soapta peste Basarabia, si in acest an Puskin, autorul versurilor "prokliatii gorod Kisiniov", a stat in centru, iar Eminescu - la umbra, intr-o parte. Si in acest an poezia nemuririi lui Eminescu a fost inghitita de dezbateri prozaice despre prezenta armatei ruse pe teritorii anexate Kremlinului, fara voia poporului. Armata a 14-a si Eminescu mai raman fata in fata. Stam de Garda.


 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

Investigatii

Venim la copiii din Haragas

imagine
Satul Haragas, despre care am scris in unul din numerele trecute ca e cel mai sarac sat din Europa, are sanse sa nu mai fie considerat astfel. In urma campaniei initiate de echipa noastra, acest sat a castigat simpatia mai multor cititori ai nostri, oameni inimosi care ne–au spus ca vor sa fie prietenii acestui sat.

Deci cititorul nostru fidel Anatol Josanu, alaturi de reprezentantii Fundatiei "Agapedia", ai Salonului de Mobila "Creator Iu. Bors", ai Societatii "Dunarea si Marea", ai Casei Cartii "Petru Movila", impreuna cu deputatii Vasile Grozav si Vasile Colta au pus mana la mana, si astfel azi mergem la Haragas cu un lot de carte, dulciuri, haine si incaltaminte pentru copii.

Deocamdata, mergem cu putinul, dar si cu intentia de a discuta cu oamenii si de a–i invita sa isi spuna pasul, sa initieze un dialog direct cu cei care pot face ceva pentru ca satele noastre sa beneficieze de un alt statut. Urmariti publicatia noastra de saptamana viitoare si veti afla cu ce respira oamenii din Haragas dupa ce au aflat ca ii au prieteni pe cititorii Ziarului de Garda. Mentionam, ca pentru oamenii din acest sat au venit la redactie si multe promisiuni, pe care nu vrem sa le ducem acum desarte, asteptam sa se implineasca. Nu uitati, ca pe langa un dor de comunicare, oamenii din acest sat au nevoie de reparatie la scoala, de drumuri, de locuri de munca si de participarea tarii in care s–au nascut.

Atentie

Peste cateva saptamani, la 29 iulie, Ziarul de Garda implineste un an. Cum am fost si cum doriti sa devenim? aceasta este intrebarea care ne framanta cel mai mult. Ajutati-ne sa vedem ziarul cu ochii Dvs si sa il facem cu participarea fiecarui cititor.
— Cum ati aflat pentru prima data despre Ziarul de Garda?
— De la ce pagina/rubrica incepeti citirea ziarului?
— Care sunt temele care trebuie sa ajunga neaparat pe paginile acestui ziar?
— Care sunt punctele tari ale publicatiei noastre?
— Ce ati schimba Dvs in conceptia Ziarului de Garda?
— Ziarul nostru s-a nascut de Ziua Constitutiei R. Moldova. Ce inseamna constitutia pentru Dvs?

Asteptam raspunsurile Dvs. la adresa ziaruldegarda@yahoo.com sau la redactie.

 

Sondaj


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com