Nr. 40 (19 mai 2005)


Editorial

Gustul listelor
de Alina Radu

autor
"Homo homini lupus est" - Omul pentru om este lup

Ca orisice teritoriu ocupat, Basarabia a avut mult de furca cu listele de patrioti. Mai de pe cand a aparut scrisul, dar mai ales de pe la 1918 sute de mii de liste cu patrioti au fost intocmite, copiate, furate, anexate, divulgate, vandute si cumparate. Toate regimurile care au calatorit pe acest pamant si-au inceput actiunile de genocid de la listele de patrioti si din aceasta cauza s-au inmultit si tradatorii, vanzatorii, lingusitorii si profitorii de regimuri. Totodata, s-au imputinat patriotii adevarati, dar cu cat mai putini - cu atat mai tari, mai invincibili si mai imprevizibili.

Mos Gheorghe Briceag, laureatul Premiului Homo Homini, era copil, avea 16 ani cand a luat-o spre Prut, ascunzand listele de patrioti. La un moment a inteles ca este urmarit si ca nu are scapare. "Le-am mancat in graba. Cate am dovedit am mancat, restul le-am ascuns in zapada, dar nu le-am dat nici un nume." Ce gust au oare listele cu patrioti mestecate in doua cu zapada? L-au ajutat listele dosite in sangele lui sa indure apoi gerurile Siberiei unde a fost surghiunit? Au ajuns oare prin sistemul metabolic numele lor in sangele lui Gheorghe Briceag? A simtit el oare vreodata dupa asta cum e gustul libertatii sau au aflat vreodata patriotii ca Gheorghe Briceag nu i-a tradat niciodata? Cel care a inghitit listele e singur acum, sub un nou regim care se inchina la Lenin si care aduna in dosare noi liste cu patrioti.

Profitorii regimului de azi dau curs unor liste noi, copistii scriu de zor, vanzatorii le vand, lacheii le prezinta, le comenteaza, le completeaza. Nimeni nu le mai mananca, caci listele-s proaspete, cerneala e uda si provoaca indigestii, hartia e cretata si distruge dantura, numele de pe liste sunt toxice si duc la intoleranta pancreatica. Oamenii isi cruta sanatatea si vand listele ca pe aproapele sau, adaugand in dreptul numelor de patrioti elemente picante cu gust fals, care fac numele si mai incomestibile, dar care prind un iz placut calailor. In lista aceasta Gheorghe Briceag e un antileninist smintit, Ilie Ilascu e terorist, Vadim Pirogan e fascist. Pe aceste liste romanii basarabeni reprezinta doar 2 procente. Ceilalti 98 la suta ce fac? Stam de Garda.


 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

Investigatii

Stapanul banilor

imagine
Guvernul a dispus cheltuirea a circa 238 mii de lei pentru ceremoniile de investire a presedintelui si vreo 83 mii de lei pentru actiunile prilejuite de expirarea mandatului. Suma totala de 320 mii de lei a fost luata din Fondul de rezerva al Guvernului. Expertii considera ca acesti bani au fost cheltuiti contrar prevederilor legislatiei si ca sumele ar trebui returnate, iar vinovatii - pedepsiti.

Recent Guvernul a obligat Ministerul Finantelor sa aloce din Fondul de rezerva al Guvernului 82.737 de lei "pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizarii actiunilor protocolare prilejuite de expirarea mandatului presedintelui R. Moldova", iar 237.720 de lei "pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizarii actiunilor protocolare cu prilejul investirii presedintelui R. Moldova din 7 aprilie 2005".

Potrivit unor surse oficiale de la Presedintie, actiunile prilejuite de investire au avut loc la Palatul Republicii, unde presedintele a depus juramantul in fata membrilor Guvernului, Parlamentului si altor oficialitati, urmand onorurile militare corespunzatoare, dupa care presedintele a mers la biroul sau de lucru, unde a fost onorat de consilieri si colaboratori ai Presedintiei.

In privinta cheltuielilor legate de expirarea mandatului, la Presedintie ni s-a comunicat ca asa ceva nu exista. "Este pentru prima data cand presedintele este reales si atunci cand i-a expirat mandatul Vladimir Voronin l-a inceput pe urmatorul. Nu au avut loc nici un fel de ceremonii legate de expirarea mandatului", ne-au spus surse de la Presedintie, in timp ce hotararea nr.371 a Guvernului spune ca 83 mii de lei au fost cheltuiti anume pentru activitati legate de expirarea mandatului prezidential din 2005.

Regulamentul privind utilizarea mijloacele Fondului de rezerva al Guvernului spune ca acesta "este un fond banesc destinat finantarii

unor actiuni care survin in decursul anului, dar care nu sunt prevazute in bugetul de stat", din sirul acestor actiuni facand parte, potrivit legii, calamitatile naturale, alegerile anticipate si referendumurile, deplasari ale delegatiilor peste hotare, expozitii, simpozioane, foruri internationale, intretinerea unor autoritati publice nou create, recuperarea pagubelor cetatenilor condamnati ilegal, compensarea pagubelor suportate in activitatea de serviciu, plata premiilor nationale de stat etc.

Printre multiplele prevederi de utilizare a banilor din Fondul de rezerva al Guvernului nu sunt prevazute cheltuielile pentru investirea presedintelui tarii, in cazul in care acesta a fost ales in termeni stabiliti din timp, cunoscuti la momentul elaborarii Legii Bugetului pentru anul 2005.

Continuare
Sondaj


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com