|
Editorial |
Ex-ministrii
de Aneta Grosu
Marti, Vasile Tarlev si-a prezentat noul sau cabinet. Nici un cuvant despre cei care au fost si care nu vor mai fi vreodata in Guvern. Nu se stie ce le-o fi explicat Tarlev in ajun. Nu stiu cum o fi motivat ca nu mai e nevoie de prezenta lor in Parlament, cu ocazia votarii componentei noului Executiv. Nu se stie cand anume au aflat ei ca. nu vor mai fi. Nu se stie cati, dintre cei prezenti in sala Parlamentului, s-au gandit la ei, in dupa amiaza zilei de marti, atunci cand Tarlev isi citea senin si sigur pe sine programul scris de altcineva. Recunosc, si eu nu le-am acordat prea mult timp, gandindu-ma, prioritar, la alti oameni, la alte probleme.
A doua zi, dimineata, o vecina ce-si desfasoara o activitate ingrata, aproape neremunerata, in domeniul Culturii, ma intreba daca stiu cumva mai multe despre noul sau ministru, Artur Cozma. I-am spus ca nu cunosc nimic mai mult decat ca a detinut functia de Ambasador al R. Moldova in Israel. "De fapt, ce conteaza", continua vecina. "Important e ca nu-i Madan, cel care a fost rusinos de docil". Cu aceasta replica ne-am despartit.
Cati dintre cetatenii R. Moldova se bucura azi ca unii dintre vechii ministri nu mai sunt in functii? O fi fiind destul de multi, in special, din numarul celor cu demnitate, alergici la persoane care, de dragul functiei, se fac comode oricarui regim politic. Ex-ministrii cabinetului Tarlev-1 nu au fost prin nimic mai buni sau mai rai decat Tarlev care, iata, s-a ales cu laude din partea presedintelui, dar si cu acces la un nou mandat de premier. Desi au fost la fel de buni sau de rai, astazi nu mai sunt cu Tarlev. Vroiam sa zic ca astazi sunt liberi, dar, inteleg, as fi gresit. Aproape ca fara motiv, ei au fost inlaturati din functii, doar pentru a indreptati dictonul "bei svoih, citob ciujie boialisi". E regula de aur a comunistilor din toate timpurile, de care acestia nu se vor dezice nici de acum incolo, pe parcursul ultimei lor guvernari din R. Moldova. Ei stiu ce fac. Mai putin, se pare, inteleg acest lucru cei care cred ca guverneaza impreuna cu ei. Devenind "oameni de stat", ei se straduiesc sa-si maguleasca sefii, se gudura fara rusinare, crezand ca-i flateaza. Ei isi tradeaza prietenii, calca in picioare importante principii morale, scuipa in fantana din care au baut apa, pana a se capatui cu functii si nici nu banuiesc macar ca, din spate, li se pregateste o grea lovitura. Inlaturati din functii, fara motiv si explicatii, ei ajung niste renegati. Oamenii de treaba nu-i mai accepta, iar cei pe care i-au servit, uitand de demnitate, nu mai au nevoie de ei. De fapt, sunt si exceptii. Unii, uneori, sunt acreditati in misiuni diplomatice prin strainatate, ca sa uite lumea mai usor de ei si de slugarnicia lor compromitatoare.
Am cunoscut si eu cativa fosti. Cu unul, din 2002, pana in prezent, sunt intr-un proces de judecata. Ex-ministrul, in calitatea sa de reclamant, incearca sa demonstreze ca ar fi avut onoare si demnitate si ca, iata, eu, in calitatea mea de ziarist, i-as fi lezat-o, astfel el ramanand, se subintelege, fara ea. In calitatea mea de reclamata nu-mi ramane nimic mai mult de facut decat sa demonstrez ca atunci cand nu exista onoare si demnitate, nu prea ai ce leza.
|
|
Click aici
pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda |
|
|
|
Reportaj |
Oamenii din satul Haragas strica asfaltul si vand piatra
|
Duminica trecuta, am vizitat doua sate despre care probabil nu se stie nimic la oras - Capaclia si Haragas (raionul Cantemir), din partea de sud a republicii, zona, unde, traditional, oamenii traiesc foarte greu. Daca pana acum doi ani aproape ca nu exista nici o deosebire intre cele doua sate, deoarece ambele se naruiau constant, din momentul in care fiecare si-a ales cate un primar, Capaclia a devenit o mica "Alsacie", pe cand Haragasul continua sa se surpe...
In ultimii ani, situatia satului Haragas, care numara 1000 de locuitori, nu doar ca nu a evoluat, ci s-a deteriorat considerabil. Imaginea rudimentara a acestui sat m-a lasat mult timp fara cuvinte. "Asternuta" pe o foaie de desen, schita satului Haragas ar fi urmatoarea: case ruinate si deformate, padure si numerosi magari. Nu am fost poftita sa intru in vreo casa, dar, judecand dupa aspectul dezastruos al satului, am certitudinea ca multe familii nu au nici televizoare care ar putea fi considerate de prima importanta pentru locuitorii acestui sat, instrainat de civilizatia moderna.
Imediat cum am ajuns in sat cu microbuzul Haragas-Chisinau, am observat cum oameni in varsta nu-si dadeau randul sa-l roage pe sofer sa le cumpere pui mici de la Chisinau, altcineva l-a rugat sa-i aduca un balon de gaz, iar altii ii cereau, pur si simplu, un leu... Deoarece satul nu are iesire directa la centrele raionale, iar pe drumuri nu am vazut decat magari, oamenii in etate nu au posibilitatea sa mai iasa din Haragas.
Continuare
Obrazul a murit, viva obraznicia!
Sirul de telegrame si teleDrame cu obrazul ratacit, initiat intre Timpul si Ziarul de Garda a ajuns la culme. Lumea suna, trimite SMS-uri si telefaxuri, dar nimeni nu are curajul sa recunoasca verde-n ochi ca este proprietarul obrazului pierdut al Republicii Moldova. Aici incheiem campania media de scoatere in prajina a obrazului fara stapan, in special, la solicitarea lui Mircea Moraru. El ne-a indemnat sa nu mai pierdem timp cu un "obraz terfelit", caci cel care l-a pierdut "poarta masti cameleonice de politician patriot". In final cititorul nostru ne-a indemnat "Aruncati obrazul la gunoi!". Noi, insa, dupa atata truda, am gasit alt ac de cojoc pentru obraz. La solicitarea unui grup de studenti de la medicina, Ziarul de Garda doneaza obrazul Laboratorului de Anatomie al Universitatii de Medicina din Chisinau.
Aceasta piesa maxilo-faciala isi va ocupa curand locul nu pe o fata umana ci printre alte parti ale corpului uman puse in vase cu formalina in expozitia din Blocul Morfologic. Studentii urmeaza sa studieze obrazul si sa scrie cateva teze de licenta cu temele "Lepadarea de obraz in politica moldoveneasca", "Anatomia neobrazarii si tehnici moderne de plastii faciale", "Schimbarea la fata a politicienilor ca patologie electorala". Cerem conducerii universitatii sa acorde tot sprijinul acestor tineri pentru finalizarea investigatiilor si sustinerea tezelor. Cele mai bune pot fi publicate in suplimentul medical "Mizerabilii", iar absolventii cu diplome de excelenta pot deveni sefi de sectie in Echipa de Garda.
P.S. Mircea Moraru a fost desemnat invingatorul concursului "In cautarea obrazului pierdut" si este asteptat la redactie pentru a primi un abonament gratuit pentru Ziarul de Garda.
|
Sondaj |
|