Nr. 35 (7 aprilie 2005)


Editorial

Paradoxul vremurilor noastre
de Octavian Paler

autor
Paradoxul vremurilor noastre in istorie este ca avem cladiri mai mari, dar suflete mai mici; autostrazi mai largi, dar minti mai inguste. Cheltuim mai mult, dar avem mai putin; cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.

Avem case mai mari, dar familii mai mici. Avem mai multe accesorii, dar mai putin timp; avem mai multe functii, dar mai putina minte; mai multe cunostinte, dar mai putina judecata; mai multi experti si totusi mai multe probleme; mai multa medicina, dar mai putina sanatate.

Bem prea mult, fumam prea mult, cheltuim prea nesabuit, radem prea putin, conducem prea repede, ne enervam prea tare, ne culcam prea tarziu, ne sculam prea obositi, citim prea putin, ne uitam prea mult la televizor si ne rugam prea rar.

Ne–am multiplicat averile, dar ne–am redus valorile. Vorbim prea mult, iubim prea rar si uram prea des. Am invatat cum sa ne castigam existenta, dar nu cum sa ne facem o viata.

Am adaugat ani vietii si nu viata anilor. Am ajuns pana la luna si inapoi, dar avem probleme cand trebuie sa traversam strada, sa facem cunostinta cu un vecin. Am cucerit spatiul cosmic, dar nu si pe cel interior. Am facut lucruri mai mari, dar nu mai bune. Am curatat aerul, dar am poluat solul. Am cucerit atomul, dar nu si prejudecatile noastre.

Scriem mai mult, dar invatam mai putin. Planuim mai multe, dar realizam mai putine. Am invatat sa ne grabim, dar nu si sa asteptam. Am construit mai multe calculatoare: sa detina mai multe informatii, sa produca mai multe copii ca niciodata, dar comunicam din ce in ce mai putin.

Acestea sunt vremurile fast–food–urilor si digestiei incete; oamenilor mari si caracterelor meschine; profiturilor rapide si relatiilor superficiale.

Acestea sunt vremurile in care avem doua venituri, dar mai multe divorturi, case mai frumoase, dar camine destramate.

Acestea sunt vremurile in care avem excursii rapide, scutece de unica folosinta, moralitate de doi bani, aventuri de–o noapte, corpuri supraponderale si pastile care iti induc orice stare de la bucurie la liniste si la moarte. Sunt niste vremuri in care sunt prea multe vitrine, dar nimic in interior. Vremuri in care tehnologia iti poate aduce aceasta scrisoare si in care poti decide fie sa impartasesti acest punct de vedere, fie sa stergi acest mesaj.

Aminteste–ti sa–ti petreci timp cu persoanele iubite, pentru ca nu vor fi langa tine o eternitate.

Aminteste–ti sa spui o vorba buna copilului care te venereaza, pentru ca acel copil va creste curand si va pleca de langa tine.

Aminteste–ti sa–l imbratisezi cu dragoste pe cel de langa tine pentru ca aceasta este singura comoara pe care o poti oferi cu inima si nu te costa nimic.

Aminteste–ti sa spui "TE IUBESC" partenerului si persoanelor pe care le indragesti, dar mai ales sa o spui din inima. O sarutare si o imbratisare vor alina durerea atunci cand sunt sincere.

Aminteste–ti sa–i tii pe cei dragi de mana si sa pretuiesti acel moment, pentru ca intr–o zi acea persoana nu va mai fi langa tine.

Fa–ti timp sa iubesti, fa–ti timp sa vorbesti, fa–ti timp sa impartasesti gandurile pretioase pe care le ai. Tuturor prietenilor mei, va multumesc ca existati!


O investire de Buna Vestire

1461x2 de zile cu Vladimir Voronin

imagine

Astazi, Vladimir Voronin este investit in functia de presedinte al R. Moldova. Este primul presedinte de la independenta incoace, care detine doua mandate consecutive. El a petrecut deja in Palatul Prezidential 1461 de zile si va mai petrece exact atatea.

In acest rastimp el si–a sarbatorit ziua de nastere de 4 ori, ziua lui Vladimir Lenin – de 4 ori, Ziua Independentei R. Moldova — de 4 ori, Ziua lui Stefan cel Mare — niciodata, Ziua Limbii Romane — niciodata, deoarece semneaza si azi actele oficiale ale statului pe care il conduce cu litere chirilice ... (www.president.md)

In cele 1461 de zile el s–a numit de dimineata pana seara comunist, a fost lider al Partidului Comunistilor, a participat la adunari ale Partidului Comunistilor si a promovat in functii de stat membri ai acestui partid, obligand institutiile statului sa aboneze din banii Bugetului de Stat organul de presa al Partidului Comunistilor (vezi Ziarul de Garda din 20 ianuarie 2005)

Desi doctrina comunista s–a situat mereu in opozitia religiei crestine ( "Religia este un opiu pentru popor" V.I. Lenin), Vladimir Voronin a inregistrat un record la vizite private, dar televizate, in sanctuarele ortodoxiei — Muntele Athos, cetatile Ierusalimului, manastirea Putna, manastirea Capriana.

Desi scrie cu mana dreapta, Vladimir Voronin are convingeri de stanga. Specialistii (www.bbc.com/stiinte/corpul uman) considera ca emisfera stanga a creierului raspunde de activitatea mainii drepte, de utilizarea cifrelor si a limbilor. Vladimir Voronin in aceste 1461 de zile a vorbit mai mult ruseste, iar specialistii spun ca omul se simte mai confortabil si vorbeste mai mult in limba in care gandeste. La 6 martie 2005, Voronin a votat, gandind ruseste, caci dupa ce a aruncat buletinul in urna de vot a vorbit doar in limba lui Lenin si Putin. In primele 1000 de zile de presedintie, Voronin a insistat asupra legiferarii oficiale a limbii ruse in R. Moldova.

In cele 1461 de zile, el a emis cateva sute de ordine cu privire la decorarea unor cetateni ai R. Moldova cu ordine si medalii, majoritatea acestora fiind membri si simpatizanti ai PCRM. In 1461 de zile, Voronin a dispus deschiderea a cateva sute de dosare penale, nici unul dintre acestea nu a vizat vreun membru al Partidului Comunistilor.

Peste 2 saptamani va fi ziua de nastere a lui Vladimir Lenin. In aceasta zi, Voronin va avea in vizita cativa presedinti de state sositi la summitul GUUAM. Daca acestia nu vor dori sa il insoteasca la monumentul lui Lenin, Voronin va merge singur la monument.

Peste 7 saptamani, liderul comunist de la Chisinau isi va serba a 5–a zi de nastere in Palatul Prezidential si a 64–a aniversare de cand s–a nascut in Corjova natala. El va fi la serviciu si va primi felicitari. Deocamdata, a fost felicitat cu ocazia investirii de Ilham Aliev, presedintele Azerbaidjanului si de Egor Ivanov, ministrul de Externe al Rusiei.

 

Telegrama lui Constantin Tanase

Va aducem la cunostinta ca am gasit un obraz pierdut. Potrivit semnelor distinctive, pare sa fie obrazul reclamat in anuntul din ziarul «Timpul». Vom respecta rugamintea de a nu–l returna stapanului fara obraz, mai ales ca mai multi il revendica. Nu am luat inca o decizie ce sa facem cu obrazul, va rugam sa ne dati un sfat, caci vremea se incalzeste...


Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com