Nr. 34 (31 martie 2005)

Veniturile pot fi declarate doar pana la 31 martie

Galina Spac

De cinci ani, 31 martie este ultima zi in care urmeaza a fi depuse declaratiile cu privire la impozitul pe venit pentru anul precedent, dar si ziua in care multi dintre depunatorii acestei declaratii trebuie sa scoata din buzunar o anumita suma de bani pentru a achita impozitele pe venitul anual. Lucrurile par simple doar la prima vedere. Desi au trecut cativa ani de cand a intrat in vigoare Codul fiscal al R. Moldova, in 1998, care obliga anumite categorii de cetateni sa depuna declaratiile pe venit, si azi exista destule neclaritati. Despre acestea — in interviul solicitat sefei Directiei Impozite directe a Inspectoratului fiscal principal de stat (IFPS), Galina Spac.

— Cine este obligat sa depuna declaratia pe venit?

— Persoanele fizice care au un venit ce depaseste suma de 3.600 de lei, acumulat din alte surse decat salariul obtinut de la un loc de munca permanent; persoanele care au mai mult de un loc de munca si obtin un venit de peste 16.200 de lei pe an, inclusiv cei care au castigat premii la una din loteriile R. Moldova, in afara celei de stat, si–au vandut locuinta sau automobilul etc. Daca o persoana decide sa se stabileasca cu traiul in strainatate, aceasta, de asemenea, trebuie sa depuna declaratia pe venit. Cotele de impozitare au fost stabilite de Ministerul Finantelor si au fost aprobate de Parlament.

— Dar care sunt obligatiile angajatorilor?

— Pana la 1 martie, conducatorii de intreprinderi sunt obligati sa ofere angajatilor informatii privind veniturile calculate si achitate, precum si date privind impozitul pe venit retinut si suma contributiei pentru asigurarea de asistenta medicala. Dupa aceasta, persoana fizica isi verifica venitul acumulat timp de un an si suma impozitelor achitate, pentru ca uneori se mai comit erori. Daca cineva observa anumite greseli, el poate veni la inspectoratul fiscal pentru a verifica datele. Aici se depune declaratia pe venit si se face recalcularea obligatiunilor fiscale pentru anul precedent. In cazurile cand se stabileste ca cineva a achitat o suma mai mare decat cea prevazuta de legislatie, acest surplus este restituit.

— Apropo, cunoastem cazuri cand oamenii au aflat intamplator, in anul curent, ca ar trebui sa ridice bani de la Fisc, pentru anul 2001, spre exemplu. De ce angajatii inspectoratelor fiscale nu le trimit acasa scrisori, asa cum se intampla in cazul rau–platnicilor?

— Inspectoratele fiscale nu trimit astfel de invitatii. Contribuabilul trebuie sa vina singur, sa depuna o cerere. Fiecare persoana fizica trebuie sa fie responsabila de impozitele pe care le achita.

— Din ce cauza declaratia trebuie depusa anume in localitatea in care deponentul are viza de resedinta, desi acesta, deseori, domiciliaza si lucreaza in Chisinau?

— Pentru a putea administra mai bine baza de date.

— Dar exista un cod fiscal personal, iar inspectoratele sunt computerizate…

— Asa e mai simplu si in cazurile cand trebuie sa vi se restituie supraplata. Asa se duce evidenta, inclusiv cea a agentilor economici. In caz ca o persoana nu reuseste sa mearga in localitatea unde are viza de resedinta, el poate trimite declaratia pe venit si prin posta. Ultimele doua zile de sambata au fost lucratoare pentru inspectoratele fiscale, iar in ultima saptamana, pana la 31 martie, se lucreaza pana la ora 19.00.

— De ce cota de impozitare este atat de mare pentru cei cu venituri de peste 21.000 de lei pe an?

— Dimpotriva, in R. Moldova, cotele de impozitare sunt printre cele mai mici. In Rusia, de fapt, cota de impozitare este mai mica si e unica pentru toti contribuabilii, dar in tarile europene ea este cu mult mai mare decat la noi, fiind de peste 30%. In Rusia contribuabilii sunt tratati in conditii egale, iar la noi s–a decis ca persoanele cu venituri mici trebuie sa contribuie la formarea bugetului cu o suma mai mica.

— Sustineti ca incasarile inspectoratelor fiscale cresc de la an la an. Cum poate fi explicat acest fenomen? Au devenit cetatenii Moldovei mai bogati?

— Incasarile la buget cresc, intr–adevar, deci au crescut si salariile. Acesta e primul argument. A crescut si numarul persoanelor care constientizeaza ca trebuie sa–si achite impozitele la timp.

— Functionarii publici sunt obligati sa depuna declaratiile pe venit pana la 31 ianuarie. Si–au indeplinit acestia datoria?

— Functionarii publici, printre care sunt si angajatii inspectoratelor fiscale, sunt obligati sa–si declare pana la 31 ianuarie veniturile acumulate in anul precedent. Functionarii publici depun declaratia pe venit chiar daca au doar un singur loc de munca.

— Care este modalitatea de achitare a impozitelor pentru proprietarii de pamant si pentru comercianti?

— Proprietarilor de pamant li s–a explicat cum trebuie sa–si declare veniturile daca au fondat o gospodarie taraneasca, pentru ca in aceste cazuri ei nu mai sunt persoane fizice, ci juridice, si suporta anumite cheltuieli pentru a obtine produsele agricole pe care le comercializeaza. Cei care detin patenta, au achitat impozitele atunci cand au procurat patenta.

Pentru anul fiscal 2005, impozitele pe care le vom achita vor fi un pic mai mici decat in 2004. Astfel, veniturile de pana la 16.200 de lei vor fi impozitate cu cota de 9 %, cele cuprinse intre 16.200 si 21.000 de lei – cu 14 %, iar veniturile ce depasesc 21.000 de lei – cu 20%, iar persoanele juridice vor achita un impozit de 18%. Dupa cum ne–a declarat Galina Spac, suma scutirii personale a fost majorata de la 3.600 la 3.960 de lei, iar suma scutirilor prevazute pentru persoanele intretinute a crescut de la 240 la 600 de lei. Potrivit aceleiasi surse, din anul curent, la reduceri va fi inclusa si contributia de asigurari sociale de stat, care se retinea si pana in prezent, dar nu contribuia la micsorarea sumei impozabile.

Un interviu de Maria Viziru


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com