Nr. 32 (17 martie 2005)


Editorial

Din tufis
de Alina Radu

autor
"Transparenta nu este luata in serios in Moldova acum. Din 2001, pentru toate scopurile propuse, "eforturile limitate" depuse de la 1990 pentru stabilirea unui fundament al democratiei s-au soldat cu nimic. Mai mult chiar, daca la Chisinau se mai aud niste voci slabe care vorbesc despre reforme, nimeni nu le asculta". (Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Fortelor Armate)

Este legea junglei. Regele animalelor pandeste din tufis. El vaneaza atunci cand socoteste cu mintea lui regeasca ca trebuie s-o faca. Leul a fost ales rege pentru ca alearga repede, are gheare ascutite, colti tari si labe puternice. De la o vreme leul nu mai iese la vanatoare de foame, ci pentru ca sa se dea in spectacol, ca sa tina fiarele in stand-by. Fiarele nu prea protesteaza. Ele cred ca leul isi omoara adversarii pentru ca-i este foame. Doar sacalii au inteles cate ceva, caci leul satul le lasa lesurile aproape negustate. Dar sacalii tac sau fac galagie doar cand vrea leul. Capul Junglei nu stie de Transparenta, caci in tufisul din care sta la panda situatia e obscura si o intelege numai el.

In Republica Moldova e cu totul altfel. Transparenta si lupta cu coruptia sunt fenomene existente in jungla noastra. Totul e in vizor. De exemplu, avem istoria cu MIG-urile vandute in 1998. Atunci, presedintele de azi era parlamentar si membru al Biroului Permanent al Parlamentului R. Moldova. El a stiut de atunci ca cele 21 de MIG-uri au fost vandute cu stirea presedintelui Petru Lucinschi, a premierului Ion Ciubuc, a ministrului de Externe Nicolae Tabacaru, si desigur, a ministrului Apararii Valeriu Pasat. Dar nici membrul biroului de atunci, nici presedintele din 2001 incoace, nu au dispus finalizarea investigatiilor inainte, in timpul sau imediat dupa efectuarea acestei tranzactii. Arestarile au fost dispuse acum, pe 11 martie 2005. Si asta nu pentru ca MIG-urile vandute cu 7 ani in urma ar fi foarte importante acum, la 4 zile dupa alegerile parlamentare. Nici macar n-au fost arestati toti participantii la tranzactia din 1998. A fost arestat doar Pasat, pentru ca in ultimele saptamani Valeriu Pasat se zice ca a ravasit prea des tufisurile din fata presedintiei. Cica fostul ministru al Apararii era la Chisinau si in zilele de 5 si 6 martie, dar nu se ocupa de MIG-uri. Astfel, Pasat si aliatii trebuiau incoltiti si tinuti in stand-by acum, cand avioanele sunt departe, dar tocmai sunt preparate in graba 5 personaje pentru completarea listei de votanti a viitorului presedinte, asa zic expertii in lupta cu coruptia moldoveneasca. Lupta cu coruptia la noi este un afis, o masca pusa pentru a ascunde mimica rafuielii. Iar rafuiala, nu este legata nici de coruptie, nici de foame, ci de cu totul alte afaceri, despre care cei aflati pe cealalta parte a tufisului nu inteleg nimic. Asa e legea in Moldova.

Potrivit acestei legi, peste vreo 7 ani ministrii de azi vor fi arestati in campanii politice pentru fraude electorale, pentru abuzuri in serviciu, pentru spalare de bani. Alte detalii despre MIG-uri si legile junglei au aparut pe site-ul (Scared Monkeys, din engleza, Maimute speriate). "Noi, maimutele speriate, aplaudam Moldova pentru directia pro-Vest si speram ca in viitor oamenii de acolo vor vota pentru democratie si lege." Deci, istoria cu MIG-urile a ajuns sa sperie si jungla. Stam de Garda.



Investigatii

Voronin ataca SUA cu MiG-uri rusesti
imagine
In 1997 Guvernul Republicii Moldova a decis vinderea a 21 din cele 34 de MiG-29 catre SUA. La un an de la momentul in care aceste avioane aterizasera la o baza militara din statul american, la Chisinau au inceput audieri parlamentare privind legalitatea acestei tranzactii. Audierile au prezentat doar acuzatii la adresa catorva ministri, a premierului Ciubuc si presedintelui Lucinschi, dar nimeni nu a fost cercetat penal. Abia peste 7 ani s-a produs primul caz de arest. A fost retinut la Aeroport Valeriu Pasat, care a detinut in 1997 functia de ministru al Apararii. Petru Lucinschi considera ca Moldova se face de ras. Ion Ciubuc a zis ca nu poate comenta aceasta situatie politica, iar fostul ministru al Securitatii, Tudor Botnaru ne-a spus ca este enigmatic acest arest singular a lui Valeriu Pasat, dupa ce a participat la Congresul gastarbaiterilor de la Moscova. Procuratura sustine ca e vorba doar de un caz de coruptie, fara nici o implicare politica, dar nu a solicitat nici un alt participant la vanzarea MiG-urilor catre SUA, precum nu a deschis nici o alta ancheta asupra celor care au trimis alte MiG-uri in Yemen sau in Eritreea.

Continuare

In drum spre Haga

Andrei si Tudor, vesti din detentie

Eudochia Ivantoc a avut in sfarsit permisiunea sa il viziteze pe Andrei la inchisoarea de la Tiraspol, dupa ce i-a fost interzis accesul pe teritoriul Transnistriei miercurea trecuta, pe 9 martie de ziua lui Andrei. Aceasta a fost prima lor intrevedere de familie in ultimele luni si astazi Eudochia urmeaza sa revina de la Tiraspol cu stiri despre starea lui de sanatate si cu mesaje din partea lui Andrei.

Marti, Raisa Petrov-Popa, sora lui Tudor, a reusit sa plece la Hlinaia cu un medic. Ea nu a avut acces la el, a fost admis doar medicul care a reusit sa-i repare cateva cavitati dentare deschise, care i-au cauzat lui Tudor dureri interminabile de dinti pe parcursul ultimelor doua luni.

"Nu am putut sa-l vad, nici sa-i transmit pachet cu produse, nici ziare, nici macar un biletel", ne-a spus Raisa Petrov-Popa, adaugand ca medicul de la Chisinau a fost tot timpul "asistat" de trei reprezentanti ai inchisorii care au avut grija ca pacientul si medicul sa nu schimbe absolut nici o vorba.

Ieri cazurile de nerespectare a deciziilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), in special cazul membrilor Grupului Ilascu, au fost examinate la Consiliul Europei.

Cheia discutiei s-a axat pe refuzul Rusiei si Moldovei de a indeplini in totalitate hotararea CEDO din 7 iulie 2004, cu privire la detinerea ilegala a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, solicitand eliberarea lor.

Pe 7 si 8 februarie 2005, Comitetul de Ministri s-a intrunit intr-o sedinta examinand supravegherea implementarii deciziei CEDO in acest caz de "detentie ilegala in Transnistria". Pronuntarea unei decizii a fost programata pentru 2 martie, alaturi de situatia scolilor din Transnistria, dar din cauza programului supraincarcat al membrilor Consiliului de Ministri, chestiunea a fost amanata pentru 16 martie.

Tot ieri, Konstantin Kosacev, seful delegatiei Federatiei Ruse la APCE a declarat presei ca a primit din partea APCE un raport privind respectarea angajamentelor Rusiei, calificand cererile din acest raport ca "solicitari excesive". Kosacev a declarat ca pretentiile APCE sunt "prea ridicate", de aceea va depune un comentariu la APCE in aceeasi zi.

Ziarul de Garda

Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com