Nr. 29 (24 februarie 2005)


Editorial

Un scrutin mizerabil
de Aneta Grosu

autor
Intuiesc, sau chiar stiu sigur, foarte multa lume ar vrea sa stie astazi ce a scris Val Butnaru in editorialul neaparut, acum cateva zile, in Jurnal de Chisinau si pe care a promis sa-l publice imediat dupa alegeri. Banuim doar ca a vrut sa le vorbeasca cititorilor despre niste adevaruri carora, pana la 6 martie, evitam sa le spunem pe nume. Nu mai e prea mult timp pana atunci. Doar 10 zile. Intre timp, mizeria electorala pe care o sesizam mereu in preajma noastra, a fost semnalata intr-un mod democratic, dar transparent, de Richard Baucher, putator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, care, acum cateva zile, a facut o Declaratie pentru o campanie electorala si alegeri libere si corecte in Moldova.

"Ultimele evolutii sunt ingrijoratoare", se spune in declaratie, cu referinta la rapoartele privind reflectarea partinitoare in mass-media publica, hartuirea opozitiei de catre politie, intimidarea grupurilor independente ale societatii civile si utilizarea resurselor publice in scopurile agitatiei electorale. Putatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA nu a ezitat sa accentueze ca toate acestea constituie un motiv de ingrijorare deosebita si pot pune sub semnul indoielii legitimitatea alegerilor. El a mai precizat ca alegerile libere si corecte presupun mai mult decat organizarea legala si fara incidente a votarii in ziua alegerilor. Standardele internationale pentru alegeri democratice presupun un teren echitabil pentru toti candidatii si partidele in perioada electorala. In evaluarea generala a alegerilor din Moldova, comunitatea internationala va tine cont in egala masura de desfasurarea votarii in ziua alegerilor si de conditiile in care s-a produs campania electorala. "Solicitam conducerii R. Moldova sa intreprinda actiuni imediate si decisive pentru a elimina orice dubiu referitor la corectitudinea campaniei si a alegerilor", se mai spune in Declaratia care, se pare, nu a avut impactul asteptat asupra conducerii de la noi.

Desi a ramas destul de putin timp pana in ziua alegerilor, teama mi-e ca electoratul nostru incearca sa se imbete cu apa de ploaie. Si candidatii electorali se balacesc in aceleasi ape searbede. Tot mai frecvent se vehiculeaza ideea unor alegeri anticipate inevitabile, pe motiv ca, dupa 6 martie, nu va fi posibila crearea unei majoritati parlamentare. Cine va fi de vina pentru acest impas? Politicienii ne vor acuza, bineinteles, pe noi, alegatorii care, iata, de vreo 15 ani, de cand tot declaram ca edificam un stat democratic, nu am invatat sa acordam voturile noastre partidelor democratice care ar continua, cu mai mult rost, eliberarea societatii de trecutul comunist. Pe de alta parte, noi, alegatorii, ne vom supara, si nu fara de motiv, pe politicienii care, orgoliosi si plini de sine cum sunt, au creat puzderie de partidute cu pretentii de aspiranti la Parlament. Stiu, la acest capitol, ar putea apare voci care ne-ar reprosa si noua, celor de la Ziarul de Garda, sprijinul si dragostea pe care le acordam candidatului independent, Andrei Ivantoc. Obisnuiti cu fel de fel de reprosuri, nu avem decat sa le spunem celor indignati ca aceasta decizie a echipei Ziarului de Garda a fost luata dupa o analiza minutioasa a situatiei electorale de la noi. Am crezut, si credem in continuare, ca din momentul in care prea putini oameni politici isi propun sa schimbe - fara a trisa si a parveni pe seama poporului - viata grea din R. Moldova, mesajul VOTATI LIBERTATEA este unul pe potriva unei publicatii care SPUNE ADEVARUL.



Spre Parlament

Presedintii au primit scrisoarea, Andrei - asteapta
La 17 februarie, membrii familiilor si consatenii detinutilor politici de la Tiraspol au adresat o scrisoare presedintilor R.Moldova, Romaniei si Rusiei cu solicitarea de a coopera imediat si urgent pentru eliberarea detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. Scrisoarea, pe care am publicat-o in numarul trecut si care a fost preluata de zeci de ziare, posturi de radio si TV din Moldova si Romania, a fost dusa personal de catre Eudochia Ivantoc catre destinatari.

Ea a mers, in primul rand, la Presedintia R. Moldova, unde a fost intampinata de consilierul Sergiu Mocanu care a receptionat scrisoarea si a declarat ca miercuri, 23 februarie, ii va da un raspuns. Ieri, Sergiu Mocanu ne-a relatat doar ca presedintele Voronin a vazut scrisoarea, dar "deocamdata e devreme sa vorbim despre un raspuns oficial."

Eudochia Ivantoc a mers personal si la Ambasada Federatiei Ruse, ca sa inmaneze aceleiasi scrisoare. Ea nu a fost primita, insa, pe teritoriul Ambasadei. Prin difuzorul din poarta i s-a spus ca sunt primiti doar cetateni ai Federatiei Ruse, astfel incat de la ea nu pot primi nici o scrisoare. Totusi, scrisoarea a fost expediata presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, pe adresa electronica de pe site-ul www.kremlin.ru, precum si pe adresa electronica care ni s-a comunicat la biroul de presa al Ambasadei Rusiei la Chisinau domino@mtc.md. Ieri, am contactat Ambasada Rusiei ca sa aflam care este raspunsul oficialitatilor la cererea de eliberare a detinutilor politici. Ni s-a spus ca Ambasada nu lucreaza in aceasta zi, deoarece este "Deni Sovietskoi Armii".

La Ambasada Romaniei, Eudochia Ivantoc a fost primita de catre Excenenta Sa, dl Ambasador Filip Teodorescu, care a promis ca va remite adresarea cat de curand presedintelui Basescu, remarcand faptul ca presedintele Romaniei a abordat problema Transnistriei la toate intalnirile la nivel inalt pe care le-a avut de la investirea sa si ca situatia detinutilor din Transnistria este de asemenea o prioritate pentru partile interesate de rezolvarea acestui conflict.

Copii ale adresarii catre cei trei presedinti, cu rugamintea de a elibera detinutii politici, au fost remise OSCE, Consiliului Europei, Ambasadelor Frantei, Marii Britanii, Germaniei la Chisinau.

Totodata, vineri, 18 februarie, Eudochia a mers la inchisoarea nr.2 de la Tiraspol. Ea nu a avut permisiunea sa-si vada sotul si nu il va putea vedea decat la 9 martie, ziua de nastere a lui Andrei. In schimb, a reusit sa ii transmita lui Andrei ziare si acest apel catre cei trei presedinti. "Pot doar sa presupun ca a primit apelul. Si stiu ca asteapta ca presedintii sa arate tot atata curaj, cat au demonstrat in acesti ani detinutii politici".

Ieri, la inchiderea editiei, Eudochia ne-a spus ca nu a primit nici un raspuns oficial de la cei care au primit scrisoarea si nu stie cat sa mai astepte.

Tot ieri, la Casa Presei, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Voronin s-a referit si la detinutii politici, declarand ca deja de trei saptamani a trimis o scrisoare oficiala presedintelui Putin, iar recent "am mai trimis o scrisoare inca cuiva din Rusia, verificati la Cancelaria Ministerului de Externe". El a mai spus ca "stie si Putin cum, stiu si eu cum sa rezolvam problema transnistreana, e nevoie doar de vointa politica". Presedintele nu a precizat daca cei avizati sa solutioneze conflictul au vointa politica.

imagine

Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com