Nr. 26 (3 februarie 2005)


Editorial

Rafuiala
de Alina Radu

autor
- "Ce faci Diavole, de ce dai foc la glod? Nu vezi ca nu arde?

- Arde nu arde, da rau sa fac, a raspuns Necuratul". (Fabula crestina)

Zilnic primim mesaje in sustinerea lui Andrei Ivantoc si cu fiecare zi el ne este tot mai drag, iar oamenii care ii transmit mesaje de incurajare ne sunt tot mai apropiati. Am observat ca in asemenea clipe oamenii isi arata fata, sufletul si credinta in libertate, fiecare in masura sa. Despre oamenii cu credinta in adevar cititi in paginile alaturate, iar despre cei cu necredinta deja ne pare putin sa scriem doar la rubrica "Mizerabilii", caci unul dintre ei m-a determinat sa-l arat cititorilor in acest colt de pagina.

Avusesem candva, la una din institutiile audiovizualului, un coleg cam. necopt in ale meseriei. Cuvintele ii ieseau de sub pana bicisnice si disonante, dar se gasea mereu cineva saritor la nevoie care, pentru muraturile si damigenele carate de la Durlesti, ii aranja cumva textele de spunea si el, din cand in cand, cate ceva de la micul ecran. Mare ne-a fost mirarea sa-l aflam la redactie cu cateva saptamani in urma, venit dupa liste de subscriptie pentru Andrei Iantoc. Ne-am zis atunci ca, uite, prea putin l-am inteles in anii precedenti si ca, chiar de nu-si exprima gandurile prea coerent, cu siguranta ca are ganduri curate izvorate din inima buna. Au trecut zilele. Tot mai multi oameni din diferite colturi ale Moldovei s-au alaturat listelor de sustinere, dar colegul nostru disparuse. Dupa zile de cautari, intrasem la griji sa nu fi patit bietul om ceva. Il gasiram, insa, in propriul bar, la un pahar, cu limba tocmai dezlegata ca sa ne spuna adevarul. Si ni l-a spus: a luat listele cu gand sa nu le semneze niciodata, sa le tina asa, pentru ca odata, de mult, una dintre colegele noastre nu a scris, la comanda lui, intr-un ziar ce a zis el. Acum, iata, s-a ivit sansa sa se razbune.

Am mutit cu totii. Nu mai aveam cuvinte, de parca eram chiar el, crudul si necoptul de candva. Gaseam doar niste cuvinte bicisnice, ca sa ne intrebam: Cu ce este vinovat Andrei?

Rafuiala cu Andrei Ivantoc nu a inceput acum. Sunt, iata, 13 ani de cand nu mai poate scapa de temnita pentru ca rauvoitorii al baga, iar si iar, acolo - prin ranchiuna, cruzimea si nimicnicia lor sufleteasca. Dar nu arde glodul cand vrea dracul. A mai ramas putin, draga Andrei. Cei cruzi nu sunt vesnici, pentru ca sunt lipsiti de virtute. Stiu ca vei citi acest articol, stiu ca vei afla adevarul, dar mai stiu ca tu stii mult mai multe decat stim noi. Poate cu exceptia unui lucru: ca stam de Garda, alaturi de tine.



Investigatii

Comunistii in biserica

imagine
Desi Declaratia Universala cu privire la Drepturile Omului a fost adoptata inca in 1948, avand un articol special cu privire la libertatea de credinta, in anii 50-60, mii de cetateni ai Moldovei si-au trait tragedia lipsiti de aparare. Victimele acestui calvar nu au fost achitate nici pana azi, iar bisericile si averile monastice insusite de stat au fost demolate sau pangarite, ceea ce a mai ramas fiind returnat enoriasilor in anii 90 fara nici o scuza.

Agentii "Scurtu", Nichitin si "Belii", monahi la manastirea Harbovat

In februarie 1959, Biroul Comitetului Central al Partidului Comunist a emis o hotarare cu privire la inchiderea bisericilor si manastirilor din Moldova. A urmat o hotarare speciala a Consiliului de Ministri, dupa care a inceput cel mai crunt din istoria secolului XX calvar al calugarilor, preotilor si credinciosilor. Zeci de agenti KGB, detinand functii de stareti ai manastirilor, le-au distrus din interior.

Continuare


Politic
Andrei Ivantoc rupe sarma ghimpata
de pe Nistru

Eudochia Ivantoc va solicita autoritatile Republicii Moldova si Consiliul Europei sa ia o decizie speciala in cazul nerespectarii de catre Moldova si Rusia a hotararii CEDO cu privire la eliberarea detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa din inchisorile de la Tiraspol si Hlinaia.

Amintim ca aceasta decizie a CEDO a fost luata la 7 iulie 2004 iar termenii legali de indeplinire a acesteia au expirat la 7 octombrie. Sunt deja 7 luni de cand inaltul for European a stabilit incalcarea grava a drepturilor membrilor grupului Ilascu, dar aceasta decizie a fost indeplinita de ambele state unilateral.

Intre timp, creste numarul sustinatorilor lui Andrei Ivantoc pentru parlamentarele din 6 martie. Eudochia ne-a spus ca tot mai multi oameni de buna credinta o contacteaza, incurajand acest gest si declarand ca nu doar Andrei Ivantoc ar putea sa isi dobandeasca libertatea pe aceasta cale, ci toata Transnistria ar putea scapa de sarma ghimpata smirnovista, daca un luptator ca Andrei va ajunge in Parlament.

Site-ul romanilor din Olanda, wxs.nl, a preluat stirea cu privire la decizia lui Andrei Ivantoc de a candida in parlamentarele din 2005, remarcand faptul ca aceasta ar putea sa il ajute sa fie eliberat din detentie.

In sustinerea lui Andrei s-au pronuntat si site-urile organizatiilor Human Rights House Network si Romanian Imprisonment Watch, care fac trimitere la conditiile grave din inchisorile transnistrene si la decizia obligatorie a CEDO ca Andrei Ivantoc si Tudor Petrov sa fie eliberati.


Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com